Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:23, 8. 12. 2014.

| Hronika

Sve više narkomana umire od nečiste droge

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
bolesti-zavisnosti-leskovac
Na Odeljenju za bolesti zavisnosti u Leskovcu kažu ima slučajeve da su se pacijenti predozirali

Broj zavisnika od narkotika u Jablaničkom okrugu samo u poslednjih godinu dana povećan je duplo, a više je i onih koji su odlučili da se leče od ove bolesti zavisnosti, podaci su nadležnih službi.

Ove godine registrovano je 18 novih narkomana.

centar.jpg Pacijenti se od narkomanije leče na Odeljenju bolesti zavisnostiDroge, poput heroina i marihuane, dileri prodaju po sve nižim cenama, a narkomani sa kojima smo razgovarali iz njihov zahtev da ostanu anonimni, boje se da koriste narkotike koji se prodaju na ulici jer su, prema njihovim rečima, jako lošeg kvaliteta.

Sa time su saglasni i lekari.

Narkotici u Leskovcu su sve dostupniji po veoma niskim cenama i jako su lošeg kvaliteta - kažu u zdravstvenim organizacijama koje se bave problemom zavisnosti od droge.

Recimo, kvota heroina, što iznosi četvrtinu grama, prodaje se po ceni od svega 1.000 dinara. Ipak, cenu određuje jako loš kvalitet, a uživaocima narkotika se sve češće nudi, žargonski rečeno, "prljava" ili "mešana" droga.

Droga se meša sa mišomorom ili cijanidom i to je veliki problem - upozorava dr Vanja Ilić iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac

U leskovačkoj policiji objašnjavaju da se kvalitet droge koja se zapleni proverava isključivo u Institutu za bezbednost MUP-a Srbije u Nišu, ali ne negiraju da se na ulicama prodaje jako loša droga.

Bukvalno stavljaju u heroin sve što je belo, od bebi pudera, šećera u prahu do limontusa - kaže Boban Zdravković, portparol PU Leskovac.

Na "tržištu" ima i novih droga.

U Leskovcu se u ovoj godini pojavilo 5 novih droga, lako dostupnih i jeftinih koje se prodaju i putem onlajn sajtova. Trenutno vlada epidemija "krokodila", a sve je popularnija i "jagoda", met koja izgleda kao žele bombona - objašnjava dr Vanja Ilić.

dr-Tanja-Jovanovic Dr Tanja Jovanović: "Prošle godine je pregledano 389, a ove 734 zavisnika od psihoaktivnih supstanci" Još veći strah među zavisnicima od narkotika zapravo predstavlja informacija da sve veći broj narkomana umire od posledice korišćenja te loše droge. Nekoliko zavisnika sa kojima smo razgovarali su nam potvrdili da je u poslednjih godinu dana na veoma sumnjiv način, nakon uzimanja određenih opijata, umrlo desetak narkomana, a troje u samo poslednje tri nedelje.

U Višem javnom tužilaštvu su nam potvrdili jedan slučaj predoziranja u ovoj godini što je, kako nam je objašnjeno, pokazala obdukcija i toksikološki nalaz.

U Zavodu za javno zdravlje, koji vodi svoju statistiku o bolestima zavisnosti, kažu da je na teritoriji Leskovca do sada evidentirano 550 narkomana, ali da je broj zasigurno tri puta veći.

Po njihovom objašnjenju, evidencija ima ogromne šupljine jer se na njihovu listu upisuju samo osobe koje žele da se leče. Podatke o smrti za poslednje dve godine gotovo i da nemaju.

Problem je u tome da se sve evidentira po jednom šablonu. Upisuje se posredni uzrok smrti, što je uglavnom prestanak rada srca, a onaj neposredni koji bi trebalo da razjasni pod kojim okolnostima je smrt nastupila uopšte se i ne upisuje - navodi dr Vanja Ilić.

Na Odeljenju bolesti zavisnosti kažu da su imali neposredno zabeležene slučajeve njihovih pacijenata koji su se predozirali, ali su to oni koji su imali već ustanovljenu dualnu dijagnozu - depresivne osobe koje su povremeno uzimale opijate, a zatim se predozirale.

I na ovom odeljenju nam je potvrđeno da se broj novih zavisnika od narkotika u Leskovcu duplo povećao.

Recimo, ambulantno je 2013. godine pregledano 389, dok u ovoj godini čak 734 zavisnika od psihoaktivnih supstanci. Na odeljenju je prošle godino lečeno 53, dok u ovoj godini do danas 55 pacijenata - kaže dr Tanja Jovanović, načelnica odeljenja.

I dok statistički podaci zabeleženi u zdravstvenim ustanovama koje se bave ovim problemom bukvalno uteruju strah u kosti, u leskovačkoj policiji kažu da su imali jako uspešnu godinu za sobom u suzbijanju narkotika.

Do sada je zaplenjeno oko 40 kilograma razne droge i podneto je 56 krivičnih prijava protiv 62 osobe zbog posedovanja, uzgajanja ili distribucije narkotika.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rododendron

    22:16 // 11. 12. 2014.

    @Misa Eto,upravo je takav stav tabuiziranja uveliko i doprineo ovako tragicnoj situaciji.Shvatite:droge su lekovi koji se upotrebljavaju na neadekvatan nacin.Hvala Bogu da postoje.Treba ih prouciti.

  • djoka

    23:56 // 8. 12. 2014.

    Lose napisan clanak, korisceni zargoni, od kojih neki i netacno skroz. Ako zelite da informisete javnost, procitajte nesto vise o tome ili odgledajte neki dokumentarac sa RTS-a npr.

    • Miša

      13:19 // 10. 12. 2014.

      Nešto mi se ti previše razumeš u droge...

  • Rododendron

    21:01 // 8. 12. 2014.

    Mesamo babe i zabe. Dok napredne zemlje (poput Portugala) dozvoljavaju razne droge za licnu upotrebu, mi guramo problem pod tepih i prepustamo ljude narko mafiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: