Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:15, 30. 11. 2015.

| Hronika

U Evropskoj uniji drogu otkrivaju i kontrolom otpadnih voda

Autor:A. S, M. V.Izvor:Južne vesti
epruveta
testiraju otpadne vode i utvrđuju prisustvo droge; foto: flickr.com/Vall d'Hebron Institut

Pored standardnih metoda za otkrivanje konzumiranja narkotika, Evropski centar za kontrolu droga proverava i kanalizacije u gradovima 21 evropske zemlje. London rekorder u korišćenju kokaina, a amsterdamska kanalizacija puna kanabisa.

Specijalnim metodama i uzimanjem uzoraka iz kanalizacije stručnjaci Evropskog centra od 2010. godine testiraju fekalne vode brojnih gradova. Pojašnjavju da se droga izbacuje kroz urin i da tako dospeva u kanalizaciju gde je oni prikupljaju i testiraju.

Uzorci se uzimaju maltene 24 časa dnevno tokom jedne nedelje. Iz urina se analiziraju markeri za amfetamin, metamfetamin, ekstazi, kokain i kanabis - kažu u centru.

mapa Koakin karakterističan za zapdnu Evropu; izvor: emcdda.europa.eu

U poslednjem izveštaju koji je objavljen u junu 2015. godine kažu da se kokain više koristi u gradovima zapadne i južne Evrope, dok amfetamina ima u skoro svim gradovima, a najveća koncentracija je na severu i severozapadu Evrope.

Ono što je primetno jeste upotreba metamfetamina koji je skoncentrisan maltene isključivo u Češkoj i Slovačkoj i severnim zemljama, dok je njegova upotreba u ostalim državama Evrope skoro zanemarljiva - piše u izveštaju Evropskog centra.

Iako ne spore da ovaj metod ima nedostataka, kao što su nemogućnost utvrđivanja rasprostranjenosti, čistoće narkotika, vrste konzumenata, stručnjaci iz Evrope posle 5 godina usavršavanja ovaj metod testiranja više ne vide kao eksperimentalni već kao standardni metod za otkrivanje vrsta droga koje se najčešće konzumiraju.

Srpski gradovi se ne nalaze u izveštaju Evropskog centra, jer Srbija još nije članica Evropske unije.


koka Britanci vole kokain; izvor: emcdda.europa.eu

Najviše kokaina u Londonu, Amsterdam prvi po kanabisu

U londonskoj kanalizaciji eksperti Evropskog centra za kontrolu droga pronašli su najviše kokaina u 2014. godini.

Rezultati pokazuju da Londonci, u proseku, izbace po 737 miligrama kokaina na hiljadu ljudi, u toku samo jedne sedmice.

Za petama su im Amstadamci, a ne zaostaju puno ni stanovnici belgijskog Antverpena i Ciriha u Švajcarskoj.

kanabis Marihuana najčešća u kanalizaciji AMsterdama; izvor: emcdda.europa.euKada je reč o kanabisu ubedljivo prvi je Amsterdam, što je i logično s obzirom na to da je u ovoj zemlji marihuana legalizovana, a 3 puta manje rezultate na drugom mestu beleži Barselona.

Od većih gradova po konzumiranju marihuane na visokom mestu su i Pariz (4. mesto), kao i Atina (10. mesto).


Vikendom drastični porasti ekstazija

Analize pokazuju da razlike u upotrebi droga, u količini i vrstama koje se nalaze u otpadnim vodama postoje i između gradova u istoj državi. Stručnjaci to objašnjavaju različitim demografskim i socijalnim karakteristikama gradova.

Pre svega na to utiču aspekti i ponude noćnog života, prosečna starost stanovništva, ali bitna stvar je da li je grad univerzitetski centar ili nije - kažu stručnjaci iz Evropskog centra.

Posebni porasti u prisustva droga u otpadnim vodama primetni su vikendom, posebno petkom i subotom. Ipak, i tu ima razlika. Najveći porast tokom vikenda, kažu stručnjaci, beleži ekstazi, dok se marihuana i metamfetamin često i u jednakim količinama koriste tokom cele nedelje.

​Južne vesti će se u narednom periodu baviti pitanjima krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u našem regionu, s obzirom da on negativno utiče na put pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.

Niš i južna Srbija se nalaze na važnom raskršću puteva između Bliskog istoka i Evrope. Velika količina narkotika svakodnevno prolazi pored nas.

Kakva je strategija naše države u borbi protiv ovog problema, kako se institucionalno boriti protiv ovih pojava, kakve su prakse zemalja EU u suzbijanju ove negativne pojave i koliki je negativan uticaj postojanja velike količine narkotika i organizovanog kriminala na građane, pokušaćemo da odgovorimo u seriji tekstova posvećenih ovoj temi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: