Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:31, 19. 9. 2014.

| Istražujemo

Agencija: Ministre, smenite direktorku OŠ "Dositej Obradović"

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Osnovna škola "Dositej Obradović" Niš

Nakon što je Školski odbor odbio da smeni direktorku Sašu Ničić koja je osuđena za korupciju, Agencija za borbu protiv korupcije zatražila da to učini ministar obrazovanja.

Iako je pravosnažno osuđena za krivično delo u vezi sa funkcijom koju obavlja, Saša Ničić je i dalje direktorka niške Osnovne škole "Dositej Obradović".

- Agencija se obratila ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoj sa zahtevom, da u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzme mere u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, i da o preduzetim merama obavesti Agenciju - saopšteno je iz Agencije.

Dopis je ministru upućen 24. jula, ali još nema odgovora da li su i koje mere preduzete.

Podsetimo, direktorka škole Saša Ničić, koja je na toj funkciji od 2007. godine, je osuđena za krivično delo "zloupotreba službenog položaja" jer je januara 2008. godine zaposlila školskog psihologa koji nije ispunjavao uslove iz konkursa, a zatim odbila da sprovede presudu po kojoj je bila obavezna da ga otpusti.

Pravosnažna presuda protiv nje je doneta je još aprila 2013. godine, ali je Školski odbor o smeni raspravljao tek decembra. Ničić je ostala direktor, a predsednik Školskog odbora Milan Manojlović je odbio da novinarima obrazloži takvu odluku.

- Ne osećam uopšte potrebu ja sad vama da odgovaram nešto vezano za to. To su neke naše stvari - rekao je tada Manojlović.


Školski odbori štite direktore

Slučaj OŠ "Dositej Obradović" nije usamljen.

Zahtev da po nalogu nadležnih državnih organa smene direktore odbijali su i školski odboru u OŠ "Sveti Sava" i OŠ "Ćele kula".

Pod pritiskom javnosti direktori ovih škola sami su podneli ostavke.

Ovi tekstovi nastali su kao deo projekta "Susteinable development of Investigative Journalism in South Serbia" koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana

    19:58 // 21. 9. 2014.

    Da Vas podsetimo, zahtev da po nalogu nadležnih državnih organa smene direktora odbili su i školski odbor u OŠ "Sreten Mladenović Mika ".

  • Opštepoznato

    19:50 // 21. 9. 2014.

    Zašto o svemu ovome ćute iz školske uprave Niša ? S'obzirom da odgovor od njih nećete dobiti ja ću vam reći ono što svi u gradu znaju.Zato što stoje iza svih odluka i mućki direktora škola u Nišu !!

  • marina

    21:00 // 20. 9. 2014.

    A šta reći za školu Branjmo Miljković? Deca već 3 godine idu u 3 smene sa skraćenim časovima, pola škole se srušilo za ostalo se ne zna, jedan haos i jedan direktor koji čuva svoju fotelju, sramota!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: