Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:47, 12. 12. 2014.

| Istražujemo

Agencija: Smenite Nenada Stankovića

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Nenad Stanković

Agencija za borbu protiv korupcije odbila je žalbu zamenika predsednika Skupštine Grada Niša Nenada Stankovića i zbog kršenja Zakona predložila njegovu smenu.

Anketa
U obrazloženju Odbora Agencije piše da je Stanković (SNS) istovremenim obavljanjem dve funkcije, zamenika direktora gradske Direkcije za javni prevoz i potpredsednika gradskog Parlamenta, prekršio zakon.

Tačnije, Stanković Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio da je 31. oktobra 2012. godine preuzeo funkciju u Skupštini Grada i zatražio dozvolu da je obavlja, za šta je imao rok od 15 dana.

U konkretnom slučaju, učinjena povreda Zakona o Agenciji je takve prirode da se ne može naknadno otkloniti, te Odbor Agencije nalazi da je mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa funkcije zamenika predsednika Skupštine grada Niša adekvatna mera za učinjenu povredu i da se ovom merom ispunjava svrha zakona - piše u odluci Odbora Agencije.

Odbor Agencije je prihvatio Stankovićevu žalbu u delu koji se odnosio na tvrdnju da je bio u sukobu interesa jer je septembra 2012. godine kao odbornik učestvovao u glasanju o imenovanju Miljana Jovanovića za direktora Direkcije za javni prevoz, a zatim nekoliko dana kasnije kao zastupnik tog preduzeća potpisao ugovor sa novoizabranim direktorom.

Naime, Stanković je tvrdio da ne postoje dokazi da je učestvovao u glasanju o Jovanovićevom izboru.

Skupština Grada Niša Kako je i Odbor utvrdio, u arhivi Skupštine Grada Niša postoje samo podaci o ukupnom broju glasova za određene predloge, ali ne i ko je od odbornika kako glasao.


Skupština uskoro o smeni

U Dnevni red zasedanja Skupštine Grada koje počinje u sredu, kao poslednja tačka, uvršteno je "razmatranje inicijative Agencije za borbu protiv korupcije" o Stankovićevoj smeni.

Ipak, uz već dostavljeni materijal odbornicima nisu poslati odluka i obrazloženje Agencije za borbu protiv korupcije.


Izbegao "čistku" u SNS

Uprkos vrlo jasnim najavama iz Srpske napredne stranke da će izbaciti sve svoje članove koji istovremeno obavljaju dve ili više funkcija, a do 15. septembra se ne odreknu "viška funkcija", Stanković i dalje obavlja čak tri javne funkcije.

Pored izvršnog direktora Direkcije za javni prevoz Niša i zamenika predsednika Skupštine Grada, Stanković je od 2010. godine i pomoćnik predsednika Opštine Svrljig.


Dežurni akter krupnih afera

Stankovići ispred vrtića Stankovići ispred vrtićaIme ovog visokog funkcionera Srpske napredne stranke poslednjih meseci često je u javnosti pominjano u vezi sa brojnim navodnim zloupotrebama.

Jedan je od glavnih "glumaca" nedavne afere sa nameštanjem tendera za gradski prevoz, vrednog 6 milijardi dinara.

Zbog toga je Građanski nadzornik protiv njega i gradonačelnika Zorana Perišića podneo krivičnu prijavu specijalnom Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Poslednji put je pažnju javnosti privukao nakon što je nedavno otkriveno da službeni automobil Direkcije za javni prevoz koristi kao privatni, i njime vozi suprugu na posao i dete u vrtić.

Ovi tekstovi nastali su kao deo projekta "Susteinable development of Investigative Journalism in South Serbia" koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Радио "Сврљиг" Сврљиг

    11:49 // 23. 12. 2014.

    Не дај се брате Станковићу. Кад могу ови београђани по десет функције што не би и ти три-четри. Ова у Сврљигу ти је најача. План развоја сврљишке општине зашта си задужен ти је феноменалан.

  • nesa

    14:13 // 14. 12. 2014.

    Ne provocirajte gradjane,nerviramo se.Biti nista nece>To je stav SNS a posebno ovij julovaca koji promenise sve partije.SNS se ponosi takvim clanovima.Cega se pametan stidi ...Nije ni za jednu funkc

  • Čiča

    21:59 // 13. 12. 2014.

    Da mu se sudi! Šta čeka niško tužilaštvo? Ovo je pljačka 21. veka!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: