Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:10, 26. 10. 2016.

| Istražujemo

Direktor Aerodroma sistematizaciju proglasio službenom tajnom

Autor:Predrag BlagojevicIzvor:Južne vesti
Aerodrom Niš
Tajni aerodrom; Foto: JV

Nakon što se mesecima pravdao proceduralnim razlozima, a zatim Južnim vestima dostavio netačne informacije, direktor niškog Aerodroma je podatke o opisu radnih mesta i potrebnoj školskoj spremi proglasio za službenu tajnu.​

Đurđanović je dopisom obavestio novinare da bi objavljivanjem tog dokumenta mogla da bude naneta šteta "interesima Republike Srbije".

Svoju procenu direktor niškog Aerodroma zasniva na dokumentu koji je sam doneo aprila ove godine, a zove se: "Procena moguće štete za interese Republike Srbije, odnosno po rad i obavljanje poslova JP Aerodrom Niš".

Ipak, nije poznato o kakvoj šteti je reč i kako bi do nje moglo da dođe, jer se Đurđanović pozvao na tajni dokument Vlade Srbije, tačnije Nacionalni program za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu, koji nosi oznaku "Strogo poverljivo".

Ovaj dokument, kako su Južne vesti saznale, Vlada Srbije je usvojila septembra prošle godine, ali su građani za njega slučajno saznali tek nedavno kada je Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upravo tim povodom uputio otvoreno pismo premijeru Aleksandru Vučiću, osporavajući neke njegove delove.


Zašto direktor uporno krije ovaj dokument?

Još od kraja maja novinari traže od direktora Vladice Đurđanovića "sistematizaciju", dokument kojim je definisan raspored radnih mesta, ali i potrebne kvalifikacije za službenike koji tamo rade.

Vladica Đurđanović Službena tajna kao izgovor ili realna potreba; Vladica Đurđanović, foto: TangoSixĐurđanović je potpuno ignorisao dopise novinara, a Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću objasnio da su njihovi zahtevi bili "nerazumni i potpuno nejasni". Šabić nije prihvatio to obrazloženje. Zaključio je da su novinari "precizno opisali informacije koje traže" i naložio Đurđanović da ih objavi.

Ipak, ni po Šabićevoj obavezujućoj odluci iz JP "Aerodrom" na adresu Južnih vesti nisu stigli traženi dokumenti. Tačnije, dostavljena je stara sistematizacija, iz februara 2010. godine, koja više ne važi.

Inače, krajem maja pojedini službenici niškog Aerodroma su se obratili novinarima tvrdeći da je direktor izmenio sistematizaciju tako da je pojedina radna mesta prilagodio "svojim" ljudima, a neka izmenio toliko da je nekoliko radnika praktično bilo pred otkazom, odnosno proglašenjem tehnološkog viška.

Kako su Južne vesti već pisale, u okviru tih promena su izmenjeni i uslovi potrebni za radno mesto "safety manager"-a, tako da se na tom veoma odgovornom položaju može naći samo neko ko je diplomirao na DIF-u, dok su eliminisani svi koji su završili, na primer, Fakultet bezbednosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • blackburn

    16:55 // 27. 10. 2016.

    Ma,kakvi sluzbena,trazi direktore da bude DRZAVNA tajna!Ih,kako si silan jel imas ledja,u nekoj kulturnoj zamlji odlajala bi te Belka,samo tako!

  • Safety manager

    09:07 // 27. 10. 2016.

    Koje su to licence za safty manager-a i da li je moguće da ih je dobila osoba sa DIF-a?

    • sozontije

      14:47 // 27. 10. 2016.

      Ma i Stanija i Soraja i Maca - svi imaju kvalifikacije.Napredno.E,moj.brate,ovo se vise ne trpi.

  • QGO

    08:45 // 27. 10. 2016.

    Odlično, prilika za klečku! Dragi novinari, vi uopšte nemate mašte. Sačekajte strpljivo da se raspiše neki konkurs za radno mesto na aerordromu. U konkursu MORA da pise koja stručna sprema se traži. E onda mu postavite klečku i pitajte ga "Zašto se odaje službena tajna?" pa da vidimo kako će pametnica onda da vrda!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: