Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

01:49, 28. 6. 2011.

| Istražujemo

Direktor Direkcije za izgradnju vlasnik gradjevinske firme

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
izgradnja
ilustracija, arhivska fotografija

SVRLJIG - Direktor Direkcije za izgradnju Svrljiga suprotno zakonu i dalje je vlasnik privatne firme preko koje, pri tom, posluje sa drugim državnim preduzećima i ustanovama.

Dokumentacija do koje su došle Južne vesti u saradnji sa antikorupcijskim portalom "Pištaljka", pokazuje da je direktor svrljiške Direkcije za izgradnju Ivan Božinović u debelom sukobu interesa.

I pored toga što se već godinu dana nalazi na čelu državnog preduzeća, Božinović je paralelno i vlasnik građevinske radnje "Uni-projekt". Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije to izričito zabranjuje.

 - Po stupanju na funkciju direktora Božinović je bio u obavezi da izvrši prenos upravljačkih prava u svojoj firmi na pravno ili fizičko lice koje se ne smatra povezanim licem. On to nije učinio i dalje je upisan kao vlasnik „Uni-projekt“, što predstavlja grubo kršenje zakona i sukob javnog i privatnog interesa - ocenjuje Ivan Ninić, saradnik „Pištaljke“.

U zvaničnom odgovoru koji su Južne vesti dobile iz Direkcije za izgradnju Svrljiga decidirano se kaže da ovo preduzeće nema, niti je imalo bilo kakve poslovne odnose sa građevinskom radnjom Uni-projekt, čiji je Božinović vlasnik.

Međutim, uvidom u izvode Uprave za trezor Ministarstva finansija, saznali smo da Božinović preko Uni-projekt, obavlja prilično dobro plaćene poslove za druge državne firme i ustanove.

Pri tom, najčešće je reč o javnim preduzećima, čiji je osnivač neka od opština juga Srbije, a koja se bave izgradnjom.

Tako, na primer, u 2010. i 2011. godini klijenti Uni-projekta bile su Direkcije za izgradnju Vranja, Kuršumlije, Vladičinog Hana i Bosilegrada, Narodni muzej Zaječar, Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Doljevca,..

Božinović u ovome ne vidi ništa sporno i smatra da tu nema ni govora o sukobu interesa.

- Jel znate kad bi bio sukob interesa? Kad bi Direkcija Svrljig, čiji sam ja direktor i Opština Svrljig takođe nekom ko radi u Direkciji Vladičin Han ili u Direkciji za izgradnju Vranja, dala neki posao. Pa bi onda mogli da kažu "kolegi nabacio posao, ovaj nabacio njemu". Sukob bi bio da moja firma obavlja poslove za Direkciju za izgradnju Svrljiga. Ali, kad vi učestvujete na tenderu, gde se pojavljujete kao firma, sa još nekim firmama i dobijete posao sa najnižom cenom, ja ne vidim da je tu sukob interesa - kaže Božinović i dodaje da vlasnička prave nije preneo na drugo lice jer bi tako "izgubio poslovne kontakte".

Kao opravdanje za poslovanje sa državnim preduzećima Božinović vidi to što njegova firma pruža specifične usluge.

- Ja radim projektovanje ulica i puteva, i to radim samo za državne firme. Ulice i putevi ne trebaju nijednom privatnom licu, samo direkcijama i opštinama, razumete? Ja se ne bavim projektovanjem kuća i ostalih stvari - kaže Božinović.

Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije je prilično jasan - Funkcioner koji u trenutku stupanja na javnu funkciju obavlja drugi posao ili delatnost, dužan je da u roku od 15 dana od stupanja na javnu funkciju obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije. Kako nam je i sam Božinović potvrdio, ni godinu dana od imenovanja za direktora Direkcije nije o tome obavestio nadležne iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Takođe, zabranjeno je da funkcioner čija javna funkcija zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad, bude vlasnik privatne firme. Međutim, Božinović smatra da se to ne odnosi na njega s obzirom da, kako tvrdi, funkciju direktora Direkcije ne obavlja sa punim radnim vremenom, nego sa "samo 75 posto".

Vredi pomenuti da Božinović i pored "Uni-projekta" i Direkcije za izgradnju Svrljiga radi u još jednoj građevinskoj firmi u Nišu koja je, kako nam je potvrdio, deo "Nibens" grupe, jednog od srpskih giganata u oblasti projektovanja i izgradnje puteva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hm

    09:18 // 29. 6. 2011.

    Ovo nije nikakava vest! Vest bi bila kada bi on odgovarao za to sto radi!

  • Davor Todorović

    11:56 // 28. 6. 2011.

    Ma kod nas sve može, šta je tu čudno! Kakva smo država, nije ni čudo što propadamo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: