Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 5. 10. 2016.

| Istražujemo

Direktorka Zavoda za transfuziju pred sudom

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
vesna-knezevic-foto-jv
Vesna Knežević; foto: JV

Zbog toga što je sa svojom saradnicom navodno sprečila predsednika Upravnog odbora Zavoda za transfuziju da prisustvuje sednici i menjala dnevni red protivno propisima, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je podiglo optužnicu protiv direktorke ove ustanove Vesne Knežević.

Kneževićeva, kao i zamenica predsednika Upravnog odbora Gordana Stanković, su okrivljene da su marta 2014. godine sprečile predsednika Upravnog odbora Slobodana Milenkovića da učestvuje u radu i odlučivanju u tom organu.

Navodno, nakon što im je Milenković dostavio poziv za sednicu i dnevni red, one su ga odbacile i same sastavile novi, protivno Statutu i Poslovniku o radu Upravnog odbora ove ustanove.

Zakazale su novu sednicu, ali kada se Milenković pojavio, ona nije održana.

Nakon njegovog odlaska su sazvale vanrednu sednicu Upravnog odbora, kojoj Milenković nije prisustvovao, te su ga time, kao predsednika Upravnog odbora, sprečile da učestvuje u radu i odlučivanju ovog tela, zbog čega on u radu Upravnog odbora od tada ne učestvuje - navodi se u optužnici.

One se terete da su zloupotrebom položaja i svesnim kršenjem propisa povredile pravo na upravljanje, što je krivično delo.

Protiv njih je postupak pred Osnovnim sudom u toku, a za ovo krivično delo je predviđena novčana ili kazna do dve godine zatvora.


Može li Kneževićeva da ostane direktorka?

Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa da Vlada mora da smeni direktora zdravstvene ustanove pre isteka mandata u određenim situacijama.

800x600-Zavod-za-transfuziju-foto-jv Zavod za transfuziju krvi; foto: JV arhivaIzmeđu ostalog, direktor mora da bude smenjen “ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje te funkcije, odnosno ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje funkcije direktora”.

Međutim, kako objašnjava advokat Boško Ristić, u zakonu nije precizirano koja su to tačno dela koja nekog čine "nedostojnim za obavljanje neke funkcije", pa se mora u obzir uzeti više faktora, a pre svega težina dela odnosno stepen nastale štete. 

Ipak, mora da postoji protivpravno delovanje da bi se razmatralo razrešenje. Osnov za razrešenje može biti svaka povreda zakona koja može da ima uticaja na nečije obavljanje posla, na njegov integritet kao funkcionera ili institucije. Onaj ko o tome odlučuje, treba to da proceni - objašnjava Ristić.

Novinari "Južnih vesti" su se obratili i Vladi Srbije i Ministarstvu zdravlja sa pitanjima o tome ima li osnova da Kneževićeva bude smenjena i da li će se to i desiti. Odgovore još uvek čekamo. 

Inače, Vesna Knežević je na ovu funkciju postavljena februara 2013. godine odlukom Vlade, iako je Upravni odbor Vladi predložio drugog kandidata, a ona nije ni učestvovala na konkursu za izbor direktora. 

Iz Zavoda su tada tvrdili da osim toga, Kneževićeva nije ispunjavala ni uslov iz Statuta koji propisuje da direktor mora imati naučni naziv doktor nauka iz oblasti kojom se ova ustanova bavi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kale

    19:03 // 7. 10. 2016.

    Dzaba ste zvali vladu RS gospodo iz JV,nece vam nikada odgovoriti jer su na istom zadatku,nepostuju zakone i vladaju strahovladom.

  • Soca

    16:56 // 7. 10. 2016.

    Treba da je sramota Perisica,njegov kadar.

  • Žiža Kostic

    14:23 // 6. 10. 2016.

    no koment

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: