Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:29, 5. 12. 2016.

| Istražujemo

I Više tužilaštvo obustavilo istragu protiv Perišića i Stankovića

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
Službena beleška
Tužilaštvo ignorisalo jasne primedbe građanskog nadzornika; Detalj iz službene beleške

Iako je građanski nadzornik podneo krivičnu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića i njegovih saradnika zbog sumnje da su štelovali kriterijume pred veliki tender za gradski prevoz i prilagođavali ih određenim ponuđačima, Više javno tužilaštvo je obustavilo istragu nakon što je proverilo samo deo tendera na koji i nije bilo primedbi.

U službenoj belešci koju je potpisao zamenik Višeg javnog tužioca Ivan Simonović se ni jednom jedinom rečju ne pominju snimci koje su Južne vesti objavile septembra 2014. godine, na kojima se čuje kako tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić i izvršni direktor Direkcije za javni prevoz Nenad Stanković objašnjavaju svojim saradnicima razloge za određene kriterijume iz teksta tendera koji je tek trebalo da bude raspisan.

Sam Perišić je ubrzo potvrdio autentičnost tog snimka, a zatim je "građanski nadzornik" podneo krivične prijave protiv njega i izvršnog direktora gradske Direkcije za javni prevoz i zatražio da se poništi tender.

Jedan od ključnih dokaza su bili upravo audio-snimci do kojih su došle Južne vesti.

Međutim, u službenoj belešci o ovome nema ni reči, već se kao analizirani dokazi navode samo postupci koji su usledili neposredno pre raspisivanja tendera i tokom njegovog sprovođenja.

Nijednim od prikupljenih dokaza nije utvrđena činjenica koja bi neposredno ukazivala da su ponuđači bilu neravnopravnom položaju, već je komisija koja je sprovodila predmetnu javnu nabavku, odlučivala u svemu sa pravilima i kriterijumima jasno preciziranim u konkursnoj dokumentaciji, te odluke o prijavama ponuđača donosila sa u skladu sa iznetim pravilima i to kako u pogledu njihove blagovremenosti i urednosti, tako i u pogledu ekonomske opravdanosti ponuda prijavljenih ponuđača - piše u službenoj belešci.

Obaveštenje Tužilaštva za organizovani kriminal Istraga obustavljena bez jasnog obrazloženja; Dopis Tužilaštva za organizovani kriminalPodsetimo, prvobitno je aprila ove godine bez jasnog obrazloženja Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo istragu protiv Perišića i Stankovića po krivičnoj prijavi Topličkog centra.

Tada je samo kratko objašnjeno da "Nema osnova za sumnju" da je počinjeno bilo koje krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. Ipak, svega mesec dana kasnije je stigla informacija da je Više javno tužilaštvo u Nišu nastavilo istragu


Krivična prijava protiv tužioca?

Dragan Dobrašinović Tužilaštvo se nije bavilo našom prijavom; Dragan Dobrašinović, foto: MC Beograd

Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju, organizacije koju je Republička uprava za javne nabavke ovlastila da nadgleda sporni tender, smatraju da Tužilaštvo "nije uzelo u obzir ključne navode iz krivične prijave".

Mi smo ukazali na to da su kriterijumi za tender bili prilagođeni određenim ponuđačima i pre nego što je tender raspisan. Oni se time uopšte nisu bavili. Oni zapravo nisu ni obradili našu krivičnu prijavu u tužilačkom smislu, jer se nisu osvrnuli na ključne stvari iz prijave - kaže Dobrašinović.

Smatrajući da je Više tužilaštvo ovde pogrešilo, Dobrašinović najavljuje i podnošenje krivične prijave protiv tužioca.

Pošto se tužilaštvo na taj način odnosilo prema prijavi koju smo mi podneli u jednom veoma važnom predmetu, u kom je počinjena velika zloupotreba,  otvoriće pitanje disciplinske i krivične odgovornosti tužilaca koji su obrađivali konkretan predmet - kaže Dobrašinović.

Inače, iako je sam tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić potvrdio autentičnost snimaka koje su prethodno objavile Južne vesti, odmah nakon toga je naredio da svi snimci sa takozvanih kolegijuma Gradskog veća budu obrisani.

Sa druge strane, nakon što su godinu i po dana tvrdili da su snimci sa sastanaka komisije za pripremu najvećeg tendera u istoriji Niša "javno dostupni", ali odbijali da kažu gde, iz gradske Direkcije za javni prevoz je aprila ove godine saopšteno da su snimci - slučajno uništeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Max

    16:24 // 15. 4. 2017.

    pa normalno kad im oni naredjuju kako ce da rade , gotovi smo

  • član bez članske karte

    19:55 // 6. 12. 2016.

    član snsa ili u prevodu Nenad Stanković Guske.

  • MK Ultra

    15:42 // 6. 12. 2016.

    U ovakvim slucajevima se zove Dekser Morgan!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: