Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:10, 25. 4. 2012.

| Istražujemo

Italijani ulažu u Elektronsku industriju?

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
simonovic-i-kalearo
Kalearo i Simonović; foto: BETA/Vladimir Milovanović

Predsednik italijanske "Kalearo" grupe Masimo Kalearo razgovarao je u Beogradu sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i gradonačelnikom Niša Miliošem Simonovićem o ulaganju te kompanije u Srbiji.

Prema podacima objavljenim na sajtu Grada Kalearo grupa "planira da u Nišu otvori razvojno proizvodni centar".

Nakon sastanka u Vladi Srbije Masimo Kalearo je istakao da će "ulaganja i proizvodni program biti precizirani u maju", a kao prednost Niša izdvojio je visokostručne radnike i Univerzitet.

- Planiramo da iskoristimo pomoć evropskih fondova za nauku i tehnologiju i približimo EU Srbiji i Nišu -  rekao je Kalearo.

On je naglasio da će Kalearo grupacija u radu centra u Nišu koristiti iskustva iz Slovačke, gde ta kompanija ima jedan od najsavremenijih centara za tehnološka istraživanja.

- Ova investicija neće se oslanjati samo na proizvodnju, već pre svega na razvojno-istraživački rad, i u tom smislu će Grad Niš, zajedno sa svojim Univerzitetom i tehničkim fakultetima to snažno podržati - rekao je gradonačelnik Simonović.

Za sada nema preciznih informacija šta bi Kalearo proizvodio u Nišu, a prema nezvaničnim informacijama to bi najverovatnije bili GPS uređaji pod brendom "Telefunken" ili "Tom Tom".

Kako se navodi na sajtu Grada, u planu je čak i otvaranje posebne avio linije Niš-Venecija.


Ko je Kalearo?

U vežini zvaničnih saopštenjia Kalearo grupa navodi se kao snabdevač GPS uređajima vodećih svetskih proizvođača automobila, među kojima su Bentli, Maserati, Ferari, Lančija, Pežo, Jamaha, Alfa Romeo, Reno i Sitroen, a na sajtu Grada Niša piše da poseduje i četiri fabrike u Italiji, Slovačkoj i Tunisu.

Međutim, na njihovom sajtu piše da su pomenuti brendovi nekada sarađivali sa tom kompanijom, ali da kompanija trenutno najviše pažnje posvećuje antenama za auto-industriju i vojsku, dok je samo "eksluzivni distributer" robnih marki TomTom i Telefunken za Italiju. Pri tom veliki broj izvora navodi da cela Kalearo grupa ima ukupno 300 zaposlenih.

Osim toga, Masima Kalearoa strani mediji uglavnom opisuju kao "biznismena i političara". Naime, Kaleara je predsednik ili član upravnih odbora nekoliko banaka, privrednih asocijacija i vlasnik nekoliko lokalnih novina.

Na izborima 2008. godine bio je prvi na listi Demokratske stranke Italije i postao član Parlamenta. Ali, 2009. godine napustio je tu partiju i sa bivšim gradonačelnikom Rima Frančeskom Rutelijem formirao je Alijansu za Italiju.

Međutim, 2010. godine odvojio se i od Alijanse za Italiju kako bi podržao aktuelnog premijera Silvija Berluskonija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Kapicic

    20:01 // 27. 4. 2012.

    Jednom marioneta uvek marioneta.

  • Bivši razvoj Ei-Niš

    18:46 // 26. 4. 2012.

    Ei-Niš više ne postoji. To možda Simonović nezna, ali Kalearo sigurno zna. Mislim da je ovo vrlo neuspela politička manipulacija.

    • Hans ali srpski - iz EI-a

      09:04 // 27. 4. 2012.

      Postovani kolega, nije manipulacija ovi zaba..-pardon italijanski biznismeni ce doci ali samo da pokupe jedno 10.000 EUR po coveku koga ce navodno zaposliti, zgrade dzabe, dugovi oprosteni, komunalije dzabe, ama sve dzabe i uz to po neki evric! Pa gde to ima? Pitam se samo koliko ce nase azdaje nepismene da stave u dzep!

  • mixa

    15:58 // 26. 4. 2012.

    italijanska veza! šta misle da proizvode makarone?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: