Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:40, 30. 3. 2015.

| Istražujemo

Lagali za "besplatan" Bregovićev koncert u Nišu

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Goran Bregović i Zoran Perišić
Ima neka tajna veza; Bregović i Perišić 13. januara u Nišu

Nakon što je najpre tvrdio da će Bregovićev nastup platiti "prijatelji grada", zatim da će besplatno nastupiti, pa da će koncert koštati 1.5 miliona, Grad Niš je do sada doček "srpske" Nove godine platio 2.5 miliona dinara.

Dokumentacija do koje su došli novinari Južnih vesti i Lokalni anti-korupcijski forum (LAF) ostavlja sumnju da su najviši gradski funkcioneri lagali u vezi sa troškovima nastupa poznatog zabavljača 13. januara u Nišu.

Ugovor sa Goranom Bregovićem Ugovor kao opravdanje?Ugovor o Bregovićevom angažovanju, koji je skrivan od javnosti, iz kabineta gradonačelnika su Južnim vestima dostavili tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Kako se ispostavilo, gradonačelnik Zoran Perišić nije sa Goranom Bregovićem potpisao "Ugovor o donaciji", već "Ugovor o saradnji", i to sa firmom "Tetak" sa Pala (Bosna i Hercegovina), a potpisi su na dokument stavljeni tek 14. januara, dan nakon što je Bregović nastupio u Nišu.

Ipak, iako je potpisan nakon koncerta, u ugovoru je sve pisano u budućem vremenu, odnosno kao de će se tek desiti.

...ugovor se odnosi na koncert koji će se održati 13. 01. 2015. godine na Gradskom trgu u Nišu... - jedan je od detalja iz ugovora.

Tim dokumentom je predviđeno i da će Grad obezbediti "kvalitetnu tehničku produkciju koncerta", prevoz i smeštaj za članove orkestra.


Dragan Dobrašinović Čemu služe naknadno potpisani ugovori?; Dragan DobrašinovićPokušaj legalizacije nezakonitosti

Lider Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže da je reč o "apsurdnoj situaciji" jer se, kako kaže, ugovorima "regulišu budući, a ne prethodni odnosi među ugovornim stranama".

Naknadno potpisivanje ugovora po pravilu predstavlja pokušaj legalizacije prethodno počinjenih nezakonitosti - kaže Dobrašinović.


Koncert koštao najmanje 2.5 miliona dinara

Prema podacima koje su danas saopštili čelnici LAF-a, nisu bile tačne čak ni tvrdnje gradskih čelnika da je Bregović nastupio besplatno a da je iz gradske kase sa 1.5 miliona dinara plaćeno samo ozvučenje.

Po računici LAF-a, za Bregovićev nastup su gradske vlasti platile mnogo više - 2.5 miliona dinara.

Tačnije, iz gradskog budžeta je "za različite troškove tehničke produkcije" Bregovićevog koncerta plaćeno u 3 navrata po 468.000 dinara firmi „Megatron production“.

Istovremeno je iz budžeta Opštine Medijana plaćeno još nešto više od milion dinara niškim firmama "Istok" i "ADVL“, kao i MP "Tropiku" iz Novih Banovaca, na ime ozvučenja, rasvete, honorara i vatrometa.


Šta se sve dešavalo?

Podsetimo, niški gradonačelnik Zoran Perišić je najpre odbijao da kaže ko su "prijatelji grada" koji navodno plaćaju Gorana Bregovića, čiji je nastup najavljen za 13. januar. Zatim je pod pritiskom javnosti Perišić saopštio kako zapravo Bregović nastupa besplatno.

Iz Gradske kuće je dan nakon koncerta saopšteno da između Bregovića i Grada Niša nije potpisan bilo kakav ugovor.

Ipak, u izjavi za "Blic" 30. januara Perišić je rekao da je ugovor u međuvremenu potpisan, ali odbio da odgovori na pitanja u vezi sa plaćanjem poreza. Jedino što je zvanično saopšteno jeste da je Grad izdvojio oko 1,5 miliona dinara za tehničko opremanje bine.

Ovi tekstovi nastali su kao deo projekta "Susteinable development of Investigative Journalism in South Serbia" koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Jovanovic

    06:47 // 1. 4. 2015.

    Pa morao je Periša sve nekako da provuče kroz papiri da bi imao sutra crno na belo kad ga sutra budu pitali gde su pare!Dovede vam muziku a vi tako!Živeo Perišić,naše vreme tek dolazi

    • CVETKO prvi

      13:38 // 1. 4. 2015.

      @Zoran Jovanovic :
      "Živeo Perišić,naše vreme tek dolazi" !
      1.april ... a , ZOKI ! Dan šale , smeha , komedije a u Nišu...dan tuge !

  • didi

    15:14 // 31. 3. 2015.

    ljudi strpite se jos malo.kraj mu je blizu,a onda izborimo se na izborima za postenog coveka.

    • CVETKO prvi

      16:51 // 31. 3. 2015.

      AKO TAKAV POSTOJI !???

  • kratina

    14:40 // 31. 3. 2015.

    хлеба и игара - за хлеб ће те морати сами да се сналазите, а играћете по такту власти следеће зиме кад не будете могли да плаћате даљинско грејање јавног предузећа топлана.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: