Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:46, 29. 2. 2016.

| Istražujemo

Ministar Lončar u stanu Zemunskog klana

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Lončar---foto---Vanja-Keser
Bez komentara; Zlatibor Lončar; foto: JV / Vanja Keser

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisao je 2002. godine ugovor o kupovini stana sa suprugom Sretka Kalinića, najpoznatijeg ubice Zemunskog klana, otkriva Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Lončar nije želeo da novinarima kaže da li je platio stan ili ga je dobio kao poklon od kriminalaca. Ugovor je potpisan svega deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša za čije ubistvo Lončara optužuju svedoci saradnici sa suđenja zemunskom klanu.


Krik za KRIK

Ni punih nedelju dana nakon što je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije "KRIK" otkrila i javnosti predočila veze ministra Lončara sa Zemunskim klanom,nijedan nacionalni medij nije objavio saznanja do kojih su posle višemesečnog istraživanja došli novinari Stevan Dojčinović i Pavle Petrović.

Iako je reč o novinarima koji su samo u poslednje dve godine dobili neke od najvećih evropskih i svetskih nagrada za istraživačko novinarstvo, a uz tekst objavili i dokumentaciju kojom su potkrepili svoja saznanja, njihova priča se i dalje može pročitati u celosti samo na sajtu krik.rs.

Nasuprot "ćutanju" o dokazima koje je objavio KRIK brojni tabloidi i provladini mediji su dali predstavnicima vlasti prostor da o novinarima vređaju i kleveću novinare, povezujući ih sa mafijom i stranim obaveštajnim službama, kršeći pritom i najosnovnija pravila novinarske profesije.

Smatrajući da je reč o temi od ogromnog značaja za sve građane, koja je u nacionalnim medijima cenzurisana, redakcija Južnih vesti u znak podrške kolegama iz KRIKa prenosi njihov tekst.


Krajem leta 2002. na Veselina Božovića, mafijaša iz Bijelog Polja, pucali su članovi Rakovičkog klana dok je vozio svoj džip u beogradskom naselju Žarkovo. Njegova žena i sin, koji su se vozili u automobilu ispred njegovog, takođe su pogođeni iz kalašnjikova. Tom prilikom povređene su i dve prolaznice. Ranjeni Božović odmah je prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije i delovalo je da će preživeti.

Ono što Božović nije znao jeste da je i Dušan Spasojević, lider zloglasnog Zemunskog klana, tada najjače kriminalne organizacije u zemlji, iz nepoznatih razloga priželjkivao njegovu smrt – ispričao je pred sudom član ove grupe Dejan Milenković Bagzi četiri godine nakon ovog događaja.

Zlatibor Lončar, tada tridesetogodišnji lekar Urgentnog centra, umesto da pomogne Božoviću, ubrizgao mu je nešto u infuziju od čega je navodno preminuo -objasnio je Bagzi.

Milenković je tvrdio da je nagrada za pomoć kriminalnom klanu Lončaru bio stan koji mu je Spasojević kupio.

Zgrada u kojoj je Lončar kupio stan Zgrada u 61. bloku u kojoj se nalazi stan; Foto: KRIKDrugi član zemunaca, Miladin Suvajdžić, koji je poput Bagzija postao svedok saradnik, potvrdio je informaciju da je Lončar dobio stan. Suvajdžić je za zemunsku grupu kupovao „štekove“ – stanove koje su koristili za skrivanje droge i oružja, ali i nekretnine za potkupljivanje onih koji su radili za klan.

Bagzi i Suvajdžić ove tvrdnje su izneli 2004. i 2006, tokom suđenja Zemunskom klanu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine. Za vreme policijske akcije Sablja 2003. godine, ovaj zloglasni kriminalni klan je razbijen, a njegove vođe ubijene su u beogradskom predgrađu Meljak.

Nakon svedočenja zemunaca, Lončar je negirao da je učestvovao u ubistvu. Policija protiv njega nikada nije podnela krivičnu prijavu.

Deset godina kasnije Lončar je postao moćna figura srpske politike. Imenovan je na mesto ministra zdravlja, kao osoba od poverenja premijera Aleksandra Vučića.

Dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a podudaraju se sa Suvajdžićevim i Bagzijevim svedočenjem. Novinari su pronašli dokaz da je Lončar, svega deset dana nakon smrti Božovića, kupio stan od člana zemunskog klana.

Tekst u celosti možete pročitati na sajtu KRIK-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Koja

    01:21 // 2. 5. 2016.

    Psi laju vozovi prolaze.

  • limunko

    14:28 // 1. 3. 2016.

    Uopšte mi nije čudno. Kad vidim šta sve imaju predsednik i premijer, zašto i ministar ne bi nešto ućario. Ionako nam je vlada sve nesposobnjaković do nesposobnjakovića, u Nemanjinoj su samo radi lične koristi. Njihove reforme su reforme ličnog imovinskog stanja, tj. njegovog uvećanja. Isto je i na lokalu. Zato na izbore i stavimo ih jednog za svagda "ad acta".

  • Gordana

    12:13 // 1. 3. 2016.

    Vrana vrani oci ne vadi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: