Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 18. 6. 2018.

| Istražujemo

Na tenderu Direkcije mogu da učestvuju i prevoznici sa starim autobusima bez klime

Autor:Stefan Marković, Dalibor MilojkovićIzvor:Južne vesti
autobusi
Postoji šansa da Niš dobije lošije autobuse nego što je imao; foto: D. M.

Ograničenja za klimu, tip motora, visinu poda, pa čak i godište autobusa ne postoje u novom tenderu za prevoznika koji treba da preuzme 3 linije od Direkcije za javni prevoz. Razlog je, objašnjava direktor Direkcije, to što je tender morao da bude isti kao onaj iz 2014. godine, da bi se nastavio “kontinuitet iz ugovora o javnom-privatnom partnerstvu”.

Neizvesno je da li će se Nišlije od septembra, kada bi novi prevoznik trebalo da preuzme linje 7, 12 i 34, voziti boljim autobusima, jer konkursna dokumentacija javne nabavke dopušta učešće prevoznicima i sa lošijim od sadašnjih vozila. Direktor Direkcije Saša Petronijević kaže da je to zbog toga što uslovi tendera nisu menjani.

Menjanje bilo kojeg uslova ili kriterijuma ne bi predstavljalo nastavak prethodno zaključenog ugovora na osnovu Zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji je zaključen na period od 5 godina - navodi Petronijević.

Saša Petronijević Petronijević kaže da javna nabavka nije smela da se menja, ali ipak je promenjena; Saša PetronijevićMeđutim, javna nabavka je ipak nešto drugačija od one od pre 4 godine, pa su ponderi za klimu, visinu autobusa, tip motora u novom tenderu, prema dokumentaciji, smanjeni. Pored toga, za razliku od javne nabavke iz 2014. godine, kada su autobusi ponuđača mogli da budu stari najviše 8 godina, ovog puta, čak ni tog ograničenja nema.

Sve to ostavlja mogućnost da se građani od septembra 2018. do septembra 2019. godine, do kad bi trebalo da važi ugovor sa novim prevoznikom, voze autobusima bez adekvatne ventilacije, bez rampe za invalide ili eko-motora.

Inače, ono što je prema planu javnih nabavki ostalo isto jeste planirana cena od oko 150 dinara po pređenom kilometru, a traži se od ponuđača i da je u poslednje 3 godine ostvario prihod u gradskom i prigradskom saobraćaju od 160 miliona dinara.

Podsetimo, Aerodrom je, za već pomenute linije, sa najnižom ponuđenom cenom pobedio na tenderu 2014. godine za nove gradske prevoznike, a ugovor je trebalo da traje 5 godina.

Kasnije se sumnjalo da su najviši gradski funkcioneri štelovali uslove tendera i prilagođavali ih određenim ponuđačima, među kojima je bio i Aerodrom.

Od januara 2015. godine ovu liniju preuzela je Direkcija, jer je Aerodrom Niš prestao da se bavi gradskim saobraćajem.


Dobrašinović: Kontradiktorne su izjave i postupci onih koji sprovode ovaj tender

Dobrašinović Dragan Dobrašinović: Ako uslovi moraju da budu isti kao na prethodnom tenderu, nema logike da se menja način bodovanja ponuda; foto: Arhiva JVAko uslovi moraju da budu isti kao i na prethodnom tenderu, ističe predsednik Nacionalne koalicije za praćenje javnih finansija i građanski nadzornik u postupku javne nabavke za prevoznike iz 2014. godine Dragan Dobrašinović kaže da ne postoji logika u menjanju načina bodovanja ponuda.

Kontradiktorne su izjave i postupci onih koji sprovode ovu javnu nabavku. Ne bi škodilo da su se čelni ljudi Direkcije sami sa sobom prethodno dogovorili šta je princip koji zastupaju - kaže Dobrašinović.

Inače, Dobrašinović je bio građanski nadzornik u postpku ove javne nabavke 2014. godine, koji je u svom izveštaju zabeležio brojne nepravilnosti, na koje nije reagovalo tužilaštvo ni kada je podneo krivičnu prijavu, već ju je odbacilo kao neosnovanu.


Od "najbolje sprovedene javne nabavke" do raskida ugovora

Iako je tadašnja gradska vlast javnu nabavku iz 2014, pored brojnih problema od samog starta, ocenjivala kao "najbolje sprovedenu u modernoj istoriji", ona je u svim delovima "popucala po šavovima". Nakon problema sa linijama na kojima prevozi Ćurdić, gde su novi autobusi iz Niša poslati u Beograd, ove godine su došli na red i problemi sa linijom koju je 2015. od Aerodroma preuzela Direkcija.

(/slika4)Direkcija je od 2015. do danas, godišnje ulagala između 3 i 5 miliona dinara za rezervne delove, ali prema Petronijevićevim rečima, to nije bilo dovoljno. Tri godine nakon preuzimanja "kružne", Sarajevske i Njegoveše linije, rukovodstvo Direkcije je priznalo da zbog starosti i stanja autobusa, ovo javno preduzeće "nije u mogućnosti da samo obezbedi materijalne i organizacione uslove neophodne za dalje obavljanje prevoza".

I pored povećanih ulaganja u održavanje voznog parka, početkom 2018. godine je došlo do većih problema u održavanju planiranog reda vožnje. 10 vozila koja su preuzeta od Aerodroma Niš, u momentu preuzimanja su bila stara 7 godina, a sada već 10 godina i prešla su ukupno preko 800.000 km svaki autobus. Ovoliki broj pređenih kilometara u gradskom saobraćaju na linijama koje su teške za redovno obavljanje saobraćaja, predstavlja gornju granicu eksploatacionog veka autobusa - navodi Petronijević.

Direkcija je, dodaje Petronijević, uspela da delimično otkloni nedostatke na vozilima, pri čemu su utrošena sva finansijska sredstva koja su planirana za celu godinu.

Podsetimo, nakon svih problema sa javnim prevozom i odlukom gradske vlasti da Direkcija prepusti svoje linije drugom prevozniku, zaposleni u ovom javnom preduzeću biće preraspoređeni u druge državne firme, poput Mediane ili Toplane, gde će pojedini kontrolori biti zaposleni kao ložači.

Inače, pored FAP autobusa, često je u kvaru bio i autobus na gas, koji je popravljan van javne nabavke, a čiju dokumentaciju Direkcija i dalje krije.


Od jula do septembra Nišlije vozi prevoznik koji ponudi najnižu cenu

Kako bi se u što hitnijem roku čelnici Direkcije za javni prevoz prepustili FAP autobuse i lnije na kojima voze nekom drugom, 14. juna je raspisan pregovarački postupak za prevoznika koji će preuzeti linije 7, 12, 34 od 1. jula do 1. septembra.

Kriterijum će, navodi se u tenderskoj dokumentaciji, biti najnižena ponuđena cena.

Inače, Petronijević kaže da su na pregovarački postupak pozvani Niš-eksperes, Ariva, Ćurdić, Transprodukt, Lekon i Lasta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BAZEN/CAIR

    13:13 // 19. 6. 2018.

    Bojzi brate,daj resi ovaj problem jer od ovih tvojih nema nista.Rodila te majka da budes director.Da jednog dana prevazidjes svemocnog cika Zorana Franka.Dosta ovih spinova od njegovih radnika koji moraju da hvale firmu,a firma im u kanal I sve linije izgubise za inostranstvo///

  • Milica

    06:34 // 19. 6. 2018.

    Iskreno receno,malo koristim gradski prevoz,pa i ako se nekada vozim,to je N.E,jer mi odgovara ta linija.Nemam zamerki na njihova vozila,a i vidjam ih po gradu i cini mi se da su mnogo bolja od ostalih.

    • lokal patriota

      09:01 // 19. 6. 2018.

      Pitam ova dva minusa:"CIJA SU BOLJA?"

  • Miki

    01:50 // 19. 6. 2018.

    Ulazite u bicikle, kako je krenulo bice sve skuplje i skuplje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: