Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 12. 4. 2016.

| Istražujemo

Nestali snimci sa sednica tenderske komisije za gradski prevoz

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Namešten tender
Sve veće sumnje u zakonitost najvećeg tendera

Nakon što su godinu i po dana tvrdili da su snimci sa sastanaka komisije za pripremu najvećeg tendera u istoriji Niša "javno dostupni", ali odbijali da kažu gde, iz gradske Direkcije za javni prevoz saopšteno da su snimci - slučajno uništeni.

I pored tvrdnji pojedinih članova komisije koja je pripremala uslove tendera da sadržina zapisnika sa sednica ne odgovara istini, ozbiljna je dilema da li će javnost ikada saznati kako je pripremano trošenje skoro celog jednogodišnjeg budžeta Grada Niša.

Iako su, reagujući na seriju tekstova "Južnih vesti" o sumnji da je tender namešten, iz Direkcije za javni prevoz 29. decembra 2014. saopštili da su sve sednice tenderske komisije tonski snimane, a da su "svi ti zapisi javno dostupni", ispostavilo se da je to netačno. Nenad-Stankovic-JV.jpg

Tražene tonske snimke sa sastanaka koji su prethodili organiziaciji tendera za nove gradske prevoznike, Preduzeće ne poseduje, s obzirom da je na računaru na kome su se isti nalazili dijagnostifikovana neispravnost hardvera, da je isti zamenjen novim hardverom i nemoguće je povratiti podatke - saopšteno je iz Direkcije.

Vredi podsetiti i da je javnost ostala uskraćena i za tonske snimke sa sednica iz Gradske kuće, gde su o ovoj istoj temi raspravljali i gradonačelnik i većnici.

Nakon što su novinari "Južnih vesti" zatražili da im dostavi te snimke, gradonačelnik Zoran Perišić je februara prošle godine saopštio da je, pošto je deo tih snimaka procureo u javnost, on naložio da budu uništeni.

Nakon toga, pošto sam video gde to vodi, dao sam nalog da se svi obrišu - rekao je  Perišić.


Afera "Gradski prevoz"

Podsetimo, Južne vesti su krajem septembra 2014. godine objavile audio-snimke na kojima se čuju najviši gradski funkcioneri, među njima izvršni direktor Direkcije Nenad Stanković i gradonačelnik Zoran Perišić, kako na sastanku u Gradskoj kući "šteluju" kriterijume tendera za nove gradske prevoznike, prilagođavajući ih Niš-ekspresu i Aerodromu.

Neposredno nakon što su sporni snimci objavljeni, gradonačelnik je potrvrdio njihovu autentičnost, ali ubrzo naložio da arhiva snimaka iz Gradske kuće bude uništena.

Međutim, krajem godine "Južne vesti" su objavile nove snimke, koji pojačavaju sumnju u legalnost celog posla.

Na njima se, između ostalog, čuje kako Nenad Stanković, izvršni direktor Direkcije za javni prevoz, pojedinim članovima tenderske komisije saopštava "nameru gradonačelnika da pomogne Niš-ekspresu i Aerodromu", preduzećima koja su, kako se ispostavilo, i pobedila na tenderu.

Osim toga, kako se čuje na snimcima, Stanković preti da će svi članovi komisije koji se budu protivili "intenciji gradonačelnika" za kaznu biti premešteni da rade po mesnim kancelarijama.

Direkcija se oglasila javnim saopštenjem u kome je tvrdila da su "svi snimci javno dostupni", ali bez navođenja njihove lokacije, pritom odbijajući da ih dostavi novinarima.

Zbog celog skandala je građanski nadzornik Dragan Dobrašinović, kog je republička Uprava za javne nabavke zadužila da kontroliše ceo tender, zatražio njegovo poništavanje i protiv gradonačelnika Zorana Perišića i Nenada Stankovića podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kako je decembra 2015. godine saopšteno iz Tužilaštva za organizovani kriminal, istraga u vezi sa ovim slučajem je "pri kraju".

Inače, sa vrednošću od preko 6 milijardi dinara reč je o najvećem tenderu u novijoj istoriji Niša. Poređenja radi, ukupan gradski budžet Niša u 2013. godini je svega milijardu dinara veći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    14:59 // 13. 4. 2016.

    Perišić i Guska - Ujedinjeni možemo sve!

  • CVETKO prvi

    14:52 // 13. 4. 2016.

    "Južne vesti" se hvališe da IMAJU snimak !
    I na vas pade...sistem ?

  • Dejan Nejic

    07:29 // 13. 4. 2016.

    A gde je krivicna prijava?

    • CVETKO prvi

      14:54 // 13. 4. 2016.

      @ Dejan Nejic : NEMA PEČAT !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: