Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 28. 9. 2016.

| Istražujemo

Klinički odbija da otkrije koji lekari su nelegalno isplaćivani

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
spiskovi-foto-jv
Javnost i dalje ne zna koji lekari su se najviše "okoristili" zahvaljujući nelegalnom ugovoru; foto: JV

Iako je još pre pet godina Zaštitnik građana otkrio da je grupa lekara niškog Kliničkog centra nelegalno isplaćivana za “dopunski rad”, uprkos pokušajima novinara uprava te ustanove odbija da dostavi spisak sa njihovim imenima i ciframa koje su dobili.

Novinari “Južnih vesti” su iz Kliničkog centra pre nekoliko meseci dobili spiskove svih lekara koji su od 2009. do 2015. godine isplaćeni po osnovu dopunskog rada.

Na tim spiskovima se nalazi oko 220 radnika, medicinskog i nemedicinskog osoblja, kojima je za dopunski rad ukupno isplaćeno ukupno oko 60 miliona dinara u bruto iznosu tokom 2010. i 2011. godine.

Reč je o lekarima, sestrama, higijeničarima i drugim radnicima sa Klinike za kardiologiju, očne klinike, Klinike za nefrologiju, iz Zavoda za mentalno zdravlje, sa radiologije, vaskularne hirurgije, plastične hirurgije i neurologije.

Međutim, zasada nije poznato da li je sav "dopunski rad" u niškom zdravstvenom centru bio nelegalan, jer direktor ove ustanove Zoran Radovanović od jula odbija da dostavi informaciju o tome.


Obećali, pa opet ništa

Nakon dva meseca ćutanja, a samo nekoliko sati nakon objavljivanja prvog teksta o ovim malverzacijama, iz Kliničkog centra su juče pozvali redakciju "Južnih vesti", rekavši da je tražena dokumentacija spremna i da će "u toku dana" javiti kada im odgovara da novinarka dođe po nju. 

Ipak, posle toga se nisu javili, tako da nismo uspeli da utvrdimo ni precizne sume koje su isplaćene, a ni imena lekara koji su nelegalno dobijali novac za dopunski rad.


Zvučna imena među najplaćenijima

I dok i dalje ostaje nepoznanica koji su se lekari protivzakonito “okoristili”, na spiskovima sa kojih je nemoguće razlučiti koji je dopunski rad bio legalan, koji nelegalan, nalaze se i neka “zvučna” imena.

U samom vrhu najplaćenijih je donedavni gradonačelnik Niša Zoran Perišić, kome je tokom te dve godine preko redovne plate isplaćeno više od 2 miliona dinara u bruto iznosu.

Vaskularni hirurzi Dragan Milić i Saša Živić, sadašnji većnik za zdravstvo u gradskoj vladi, su za te dve godine u bruto iznosu dobili po 2,3 miliona.

Među radiolozima su najplaćeniji bili Petar Bošnjaković (3 miliona bruto za dve godine) i sadašnji direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović (1,6 miliona bruto), ali i drugi čije se naknade mere u milionima.

490x370-490x370-klinicki-centar-nis-foto-JV Klinički krije podatke?; foto: JV arhivaPodsetimo, sredinom 2010. godine je bez neophodne saglasnosti Ministarstva zdravlja potpisan ugovor o takozvanom “dopunskom radu” između Kliničkog centra u Nišu i niške filijale Fonda zdravstva.

Zahvaljujući tome, grupa lekara je, prema izveštaju Zaštitnika građana, pored redovne plate dobijala još novca jer su navodno standardne preglede i intervencije radili van radnog vremena, i dodatno ih naplaćivali iz Fonda zdravstva.

Po zaključcima Ombudsmana, iako pacijenti ništa dodatno nisu plaćali, problem je bio što su time lekari preko Fonda zdravstva dobili još novca za ono za šta su već bili plaćeni, s obzirom da se radilo o pregledima koji su obuhvaćeni obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vecci

    21:27 // 2. 10. 2016.

    Taj pilot ne prevozi zivotno ugrozene ,povdredjene i bolesne ljude .U svom kokpitu nije izlozen virusima ,bakterijama...A platu ima 10x vecu od doktora .

  • Vecci

    21:21 // 2. 10. 2016.

    Kakva glupost ,uporedjivanje pilota i doktora .Sta mislis o vozacima autobusa ?Jesu li i oni junaci mozda ?

  • Aleks

    13:10 // 29. 9. 2016.

    Klasika,uvek isti u igri,dobro poznati...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: