Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 24. 5. 2016.

| Istražujemo

Paprena cena prenosa sednica Skupštine Niša

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
skupstina
Milionče po prenosu; foto: JV arhiva

Poreski obveznici Niša će za televizijski prenos svakog pojedinačnog dana zasedanja Skupštine Grada plaćati po milion dinara. To je, primera radi, 10 puta skuplje od kompleksnog TV prenosa kompletne ceremonije otvaranja i zatvaranja Filmskih susreta.

Na nedavno sprovedenom tenderu gradske Uprave za kulturu posao vredan 4.999.000 dinara dodeljen je Niškoj televiziji, koja je i jedina od 4 niške televizije dostavila ponudu.

Njihova ponuda je predata samo 6 minuta pred istek roka, a bila je svega 50.000 dinara ispod maksimalne cene.

Niška televizija je i ranijih godina prenosila sednice Skupštine Grada, ali je tada bila javno preduzeće i to se nije posebno plaćalo, već je bilo deo godišnjeg programa rada tog preduzeća.

Ipak, cene po kojima je NTV do privatizacije novembra prošle godine naplaćivala uslugu direktnog prenosa je bila daleko ispod milion dinara, koliko će to sada naplaćivati.

Po našem cenovniku je to koštalo od 100.000 do 120.000 dinara i to za prenose kompleksnih manifestacija, gde je potrebno mnogo više opreme, ljudi, proba, poput Filmskih susreta ili majske pesme - kaže bivši direktor NTV Boban Rajković.

Da je uslugu direktnog TV prenosa NTV naplaćivala mnogo manje potvrđuje i Bojana Simović, direktorka Niškog kulturnog centra.

Kompletan TV prenos ceremonije otvaranja i zatvaranja Filmskih susreta 2015. godine, dakle 2 dana, sa 7 snimatelja i reportažnim kolima smo ukupno platili 260.000 dinara - kaže Simovićeva.

Ona dodaje da je toliko plaćeno i godinu dana ranije, a da je tada RTS za istu stvar tražio milion dinara.


Tender jednom poništen, pa cena duplirana

Gradska Uprava za kulturu je javnu nabavku "male vrednosti" za direktne prenose sednica Skupštine Grada Niša najpre raspisala početkom marta. Tada je onome ko bi uživo prenosio 10 dana zasedanja gradske Skupštine bilo predviđeno da se plati maksimalno 4.999.000 dinara.

Da je iznos bio samo 1.000 dinara veći to bi bila javna nabavka "velike vrednosti", što bi, između ostalog, podrazumevalo značajno transparentniji proces.

Tada su dve televizije dostavile svoje ponude:

- Niška televizija - 9.500.000 dinara
- Belle amie - 9.800.000

Ipak, kako su obe bile značajno veće od procenjene vrednosti, tender je poništen 31. marta.

Tender je ponovljen sredinom aprila, ali uz znatno drugačije uslove plaćanja.

Ovog puta je predviđeni broj TV prenosa sa 10 smanjen na 5, dok je predviđeni iznos od 4.999.000 dinara ostao isti. Time je zapravo duplirana moguća cena TV prenosa.

Zasada nije poznato zbog čega je došlo do ovih promena i zašto sada građane Niša TV prenosi koštaju duplo više. Načelnik gradske Uprave za kulturu Nebojša Stevanović je odbio da odgovori na pitanja "Južnih vesti", tvrdeći da tender nije sprovodila njegova, već Uprava za finansije.

To ćete morati da pitate Upravu za finansije, Odsek za javne nabavke - rekao je Stevanović.

Na konstataciju novinara da je neobično da se tako nešto desi bez uključivanja Uprave za kulturu, odnosno da Uprava za finansije obično ne radi ništa bez konsultacija sa upravama u čijoj je nadležnosti posao, Stevanović je kratko odgovorio.

Pa, ne rade inače, ali sad je tako ispalo. Stvarno ne znam šta da vam kažem - rekao je Stevanović.

Potpis Nebojše Stevanovića Ako koza laže, rog ne laže; Potpis Nebojše Stevanovića na Odluci o dodeli ugovoraIpak, u kompletnoj tenderskoj dokumentaciji, u koju su "Južne vesti" imale uvid, kao "naručilac" posla se svuda navodi isključivo Uprava za kulturu.

Štaviše, baš načelnik Uprave za kulturu Nebojša Stevanović je potpisao "Odluku o dodeli ugovora" Niškoj televiziji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljakse

    13:37 // 25. 5. 2016.

    Dakle sve onej godine Banana i ostala opozicija trosili narodne pare a sg se bune sto nema TV prenosi.Ako je tako treba da se ukinu.

  • catch me

    10:56 // 25. 5. 2016.

    Meni ideja komsijske odgovornosti zvuci jako lepo, okaciti slike svih aktera u svakoj odluci i lepo kad ih sretnu komsije i Nislije mogu licno da ih pitaju sta ih zanima oko nasih novca...
    Sramote ste najvece!!!

  • Andrija Radovic

    10:37 // 25. 5. 2016.

    Za to li je uzet onaj giga-mega kredit za Grad pre par meseci?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: