Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 15. 11. 2016.

| Istražujemo

Perišić bez licence operisao skoro godinu dana?

Autor:A. Stankov, P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
Zoran Perišić
Radio i bez licence; Zoran Perišić (desno); foto: Stevan Lazarević, arhivska fotografija

Punih 11 meseci u 2016. godini, niški kardiolog Zoran Perišić radio je u Kliničkom centru i lečio ljude, iako za to nije imao dozvolu Lekarske komore Srbije. Njemu je licenca istekla početkom godine, a on je, kako kaže "mislio da ona miruje dok je bio gradonačelnika Niša".

Zvanično je dr Perišiću licenca privremeno oduzeta 9. novembra, a on je produžio već narednog dana, 10. novembra.

Međutim, kako piše u rešenju kojim mu se licenca oduzima, on je poslednji put dozvolu za rad obnovio 1. januara 2009. sa rokom važenja od 7 godina i istekla je 31. decembra 2015. godine.

Pošto nije na vreme zatražio njenu obnovu, nakon sprovedenog postupka Lekarska komora mu je oduzela. Perišić, kako kaže, nije ni znao da treba da je produži.

Imao sam dezinformaciju, netačnu informaciju i mislio sam da dok sam gradonačelnik, da mi licenca miruje. Nakon što sam proverio i video da to izgleda da nije tako, kažem izgleda jer sam prilikom obnove priložio dokaze da sam 4 godine bio gradonačelnik, pokrenuo sam postupak obnove lekarske licence i dobio sam njeno produženje koje važi od 10. novembra - kaže Perišić.

Ipak, direktor Lekarske komore Srbije (LKS) Milan Dinić, kaže da je mirovanje moguće, ali da ga Perišić nikada nije zatražio, niti prijavio da ima razloga za to.

Perišić je imao sve vreme licencu, bez obzira što je bio gradonačelnik. On je licencu imao, inače je mi ne bismo ni oduzimali - kaže Dinić.

Dinić dodaje da lekar kome je oduzeta licenca ne bi smeo da radi sa pacijentima, a za moguće posledice po lekara koji nastavi da radi i po isteku licence, direktor Lekarske komore kaže da je nadležna zdravstvena inspekcija.

Objašnjavajući zbog čega je Perišiću licenca oduzeta tek 9. novembra iako mu je istekla još 1. januara, Dinić kaže da je problem bio jer iz LKS nisu uspeli da ranije Perišiću dostave odluku pošto je on menjao adresu a i pored zakonske obaveze nije to prijavio Komori.


Radio i dok je bio gradonačelnik

Iako kaže da je "mislio" da mu licenca miruje dok je bio gradonačelnik, prema saznanjima Južnih vesti on je zapravo sve vreme otkako je došao u Gradsku kuću paralelno radio i kao lekar, samo sa skraćenim radnim vremenom.

To potvrđuje i 9 izveštaja koje je u poslednje četiri godine sam dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i radne liste iz samog Kliničkog centra.

Ipak, šta je tačno Perišić radio u zadnjih godinu dana, otkako mu je istekla licenca, novinari zasada nisu uspeli zvanično da saznaju.

Perišić bez licence operisao skoro godinu dana? Odluka i obrazloženje o oduzimanju licenceDirektor Klinike za kardiologiju Tomislav Kostić tvrdi da "ne zna" šta je radio Perišić, a da je radne biltene iz kojih bi to moglo da se utvrdi poslao u Upravu Kliničkog centra i da nema kopije.

Iz Uprave kliničkog centra su zasada Južnim vestima dostavili samo Perišićevu radnu listu u kojoj se vidi da je dolazio na posao, ali ne i šta je tačno radio.

Međutim, izvori Južnih vesti iz Kliničkog centra tvrde da je Perišić sve vreme regularno radio - pregledao pacijente i operisao ih iako mu je licenca za rad istekla još krajem decembra prošle godine.


"Nisam radio bez licence, već je samo istekla"

Zoran Perišić potvrđuje da mu je licenca za rad istekla decembra i da ju je obnovio tek pre nekoliko dana, ali smatra da je i u tom periodu on imao dozvolu za rad sa pacijentima.

Ne, ja nisam bio bez licence. Imao sam je sve vreme. Ona nije bila oduzeta. Sve što sam u tom periodu radio, a nije bilo puno toga, ne mogu da kažem da je bilo bez licence, već da u tom trenutku nije bila obnovljena licenca - kaže Perišić.

Radna lista Radna lista Klinike za kardiologiju za oktobar 2016. godineInače, da Perišić nema dozvolu za rad se vidi i sa spiska svih licenciranih lekara u Srbiji, koji je ažuriran novembra ove godine, u kome se nalaze svi lekari niške "kardiologije" osim Zorana Perišića.

Podsetimo, Perišić je nedavno i zvanično konkurisao za direktora Kliničkog centra Niš, dugogodišnji je načelnik Odeljenja za invazivnu kardiologiju, a bio je i direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti.

Gradonačelnik Niša je bio od 2012. do 2016. godine, a nakon isteka mandata je iz SNS, čiji je bio predsednik Gradskog odbora, najavljivan kao novi direktor Kliničkog centra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • strasimir

    00:18 // 18. 11. 2016.

    Neznanje ne oslobadja od odgovornosti i od sankcija svi su isti pred zakonom i pred bogom.

  • milica

    10:15 // 17. 11. 2016.

    Ovde niko ne sumnja u Perisicevu strucnost,ali se postavlja pitanje KAKO JE SMEO DA NE ZNA DA TREBA DA OBNOVI LICENCU.Moze on sada da izmislja milion razloga,a ljudi s pravom mogu da posumnjaju da mozda postoji neki drugi,mnogo veci problem zbog koga nema dozvolu Lekarske komore.

  • rad

    07:11 // 16. 11. 2016.

    Kako vas nije sramota.....pa on je nas najbolji interventni kardiolog......spasio je toliko zivota a vi ga prozivate zbog licence.....
    Komora je organizacija koja sluzi da se od lekara uzima novac a nikakvu zastitu ne dobijamo.Licenca je administrativna stvar....
    Pretpostavljam da ovo prozivanje ima veze sa izborom Perisica za novog direktora KC Nis.

    • Srbenda

      11:51 // 16. 11. 2016.

      Treba ga kazniti . Ako on kao uticajna osoba ne poštuje zakon, kako onda od ostalih da se očekuje da ga poštuju. Zakon je jedan i važi za sve bez obzira na profesiju ili poziciju u društvu. Onaj deo u kome kaže kako je imao dezinformaciju zvuči tako neuverljivo i naivno za osobu koja je okružena profesionalcima u svom poslu.

    • Doktoe

      19:07 // 19. 11. 2016.

      Danom prestanka vazenja licence isparava znanje doktora.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: