Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:04, 29. 9. 2016.

| Istražujemo

Plate lekarima nelegalno uvećavane, odgovornih nema?

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-klinicki-centar-nis
Klinički oštetio Fond; foto: arhiva JV

Za nelegalni “dopunski rad” pojedinim lekarima niškog Kliničkog centra je tokom 2010. i 2011. iz Fonda zdravstva isplaćivano i po 1.000 evra mesečno preko plate. Fond je oštećen za desetine miliona dinara, ali ni šest godina kasnije taj novac nije vraćen, niti je neko za to kažnjen.

Višemesečno istraživanje novinara Južnih vesti pokazuje da i pored uputstva Ombudsmana, do sada nije kažnjen nijedan funkcioner Kliničkog centra ili Fonda zdravstva, a da sada to više nije ni moguće da se desi.

Naime, u dokumentaciji koju su čelnici Fonda zdravstva i Kliničkog centra poslali Zaštitniku građana tvrdili su da nemaju osnova da kazne tadašnje direktore te dve ustanove, Srbobrana Trenkića i Borivoja Miloševića, jer je u međuvremenu obojici istekao mandat i više nisu na tim funkcijama.

490x370-Srbobran-Trenkic Nekadašnji direktor Kliničkog Srbobran Trenkić; foto: JV arhivaUpravni odbor Kliničkog centra je ubrzo nakon intervencije Zaštitnika doneo odluku da obustavlja nelegalni dopunski rad, ali su izjavili da ne mogu da sankcionišu Srbobrana Trenkića, kao jednog od odgovornih za sklapanje nelegalnog ugovora.

Nema osnova za pokretanje postupka odgovornosti ovlašćenog lica za potpisivanje ugovora. Njemu je 17.02.2011. godine prestala funkcija direktora Kliničkog centra - navodi se u odluci koju je potpisao tadašnji predsednik Upravnog odbora Boško Ristić.

Ni u Fondu zdravstva se ništa nije desilo. Kako su iz ove institucije naveli u dopisu iz jula 2011. godine, Borivoje Milošević je "od februara 2011. godine premešten na poslove samostalnog stručnog saradnika za ugovaranje zdravstvene zaštite i poslove plana i analize, a istom je 30. juna 2011. prestao radni odnos". 

Samim tim iscrpljene su mogućnosti za sprovođenje disciplinskog postupka protiv odgovornog lica - rekli su tada u Fondu. 

image Odluka KC-a kojom se obustavlja dopunski rad, ali niko neće snositi odgovornost; foto: JV

Iako je Zaštitnik građana zatražio da Upravni odbor KC Niš "razmotri stepen pojedinačne odgovornosti" a da se "po potrebi pokrenu i zakonom predviđeni postupci", nema informacija da je uopšte razmatrana odgovornost bilo koga drugog osim generalnih direktora pomenute dve ustanove.


Ministarstvo zdravlja mesecima ćuti

Da li je Ministarstvo zdravlja bilo kako reagovalo povodom ovog slučaja, da li je poslalo inspekciju i šta je ona utvrdila i da li je protiv odgovornih pokrenut bilo kakav postupak, disciplinski, prekršajni ili krivični, nismo uspeli da saznamo.

Naime, uprkos brojnim pokušajima, Ministarstvo zdravlja već mesecima odbija da odgovori na pitanja novinara Južnih vesti.

Takođe, javnosti je i dalje nepoznato ko je od lekara primao nelegalnu naknadu za dopunski rad, i za koji iznos je Klinički oštetio Fond zdravstva, jer uprava Kliničkog centra od jula odbija da dostavi traženu dokumentaciju novinarima.

Inače, na spisku na kome se nalaze svi lekari koji su obavljali "dopunski rad" se nalaze i zvučna imena iz sadašnje i tadašnje vlasti - od kardiologa i donedavnog gradonačelnika Niša Zorana Perišića, vaskularnog hirurga i sadašnjeg gradskog većnika Saše Živića, do radiologa i aktuelnog direktora Kliničkog centra Zorana Radovanovića.

Podsetimo, zahvaljujući nelegalnom ugovoru pojedini lekari Kliničkog centra su preko plate mesečno primali i preko 1.000 evra radeći van radnog vremena prelede koje je trebalo da rade u toku radnog vremena. To su bili poslovi za koje su već primali platu, a koje su obuhvaćene redovnim zdravstvenim osiguranjem. 

To je omogućeno na osnovu ugovora koji su sredinom 2010. godine potpisali tadašnji prvi čovek Kliničkog centra Srbobran Trenkić i direktor niške filijale Fonda zdravstva Borivoje Milošević.

Ovaj ugovor je bio nelegalan jer, kako je utvrdio Zaštitnik građana, za njega nije bilo neophodne saglasnosti Ministarstva. Zaštitnik je tada zatražio da Klinički vrati novac Fondu, ali i da se kazne odgovorni u obe institucije, "uključujući i razrešenja odgovornih lica, a po potrebi da se pokrenu i drugi zakonom predviđeni postupci".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Петар

    10:41 // 1. 10. 2016.

    Добро је да су ботови (свих 8 комада) почели да "раде" на сајту ЈВ-то значи да се чујете далеко!
    Да се казне и да врате новце-просто ко пасуљ. Само ко има за то кликере...

  • Goran

    17:51 // 29. 9. 2016.

    zasto da im se ne povecaju ako dobro rade, ne vidim oko cega se digla prasina?

  • Deda Miloje

    13:22 // 29. 9. 2016.

    Da li ce neko da spomene visegodisnje liste cekanja na pojedinim klinikama a privatne klinike pojedinih lekara koji su zaposlili i decu u KC na drzavnoj plati a reklamiraju privatni biznis po celom gradu, bilbordi, oblepljeni autobusi, reklame po internetu! Odakle pare? Hvala JV koje su jedine NACELE temu katastrofe u niskom zdravstvu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: