Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 29. 9. 2014.

| Istražujemo

Potvrđena autentičnost snimka nameštanja tendera

Autor:M. Vučić, Lj. Stojanović, P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
prevoz-namesteno2.jpg

Na sajtu Grada Niša objavljen kompletan snimak sednice Gradskog veća koji dokazuje da je gradsko rukovodstvo štelovalo kriterijume tendera vrednog 6,5 milijardi dinara i prilagođavalo ih određenim prevoznicima.

I pored nalosva "Reakcije gradonačelnika na optužbe", u tekstu objavljenom u nedelju popodne na sajtu Grada Niša ni u jednoj reči se ne opovrgava tvrdnja da su kriterijumi za tender "štelovani".

Istina nema alternativu i istina je samo jedna. Ovo je jedina istina koja postoji o kolegijumu Gradskog veća u Nišu, održanog 16. aprila 2014. godine - piše u saopštenju.

Zoran Perišić Potvrdio autentičnost snimka Južnih vesti; Zoran PerišićGradonačelnik Zoran Perišić je napisao i da "neće davati nikakve komentare", ali najavio i da će onaj "ko je kršio zakon snositi posledice uvek, bez izuzetka".

Dok sam ja gradonačelnik, u Nišu se neće nameštati tenderi. Kako je bilo ranije znamo, kako će biti kasnije, videćemo - napisao je Perišić.

Podsetimo, na snimcima sa sednice Gradskog veća, koje su Južne vesti objavile u četvrtak, između ostalog se čuje i kako gradonačelnik pojašnjava zbog čega su pojedini kriterijumi najvećeg tendera u novijoj istoriji Niša prilagođeni određenim učesnicima - "Niš espresu" i "Aerodromu".

Detaljnije informacije možete pogledati u tekstu "Da li je namešten tender za autobuse?".

U pitanju je tender za izbor prevoznika u gradskom i prigradskom prevozu u narednih 5 godina. Vrednost posla je 6,5 milijardi dinara, što je bezmalo ukupan iznos prošlogodišnjeg budžeta Niša.

Detalj iz diskusije sa sednice Gradskog veća

Šta je ishod?

Tender za nove prevoznike bio podeljen na 4 odvojena dela, od čega su do sada završeni samo 1. i 4, odnosno ugovor potpisan sa "Niš ekspresom" i "Aerodromom".

Jedino za 4. paket ("kružna linija") se javio veći broj prevoznika, ali je Aerodrom pobedio zahvaljujući najnižoj ponuđenoj ceni. Svoje ponude su dostavili "Ćurdić" (1,23 evra po pređenom kilometru), "Lasta" (1,12 evra), "Ariva" (1,07 evra) i "Aerodrom" (1,05 evra).

Ipak, ono što privlači pažnju je činjenica da je "Aerodrom" pobedio tačno onako kako je na spornoj sednici Gradskog veća predložio izvršni direktor Direkcije za javni prevoz Nenad Stanković - ponudu je dostavio 10 minuta pre krajnjeg roka i to sa cifrom koja je govovo identična Stankovićevom predlgu.

Obzirom da će cena da igra glavnu ulogu…. da pričamo, rok je 52 dana. 52. dana u ponoć mi znamo je l' neko konkurisao za taj paket "Aerodromov" ili nije. Ako nije,"Aerodrom" izlazi sa varijantom gde ide sa normalnom cenom i onda sigurno prolazi. Ako je neko konkurisao, onda "Aerodrom" ima B varijantu i izlazi da vozi za 1 euro, ispod, da kažem, ekonomskog minimuma.

Bitno je pomenuti i da je ponuda "Niš ekspresa" od 2,94 milijarde dinara za svega 424 dinara manja od makasimalne cene koju je grad mogao da plati.

​Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Unapređenje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama koji Program UN za razvoj (UNDP) sprovodi uz finansijsku podršku Vlade Švedske (SIDA) bavi se podrškom istraživačkim novinarima i neprofitnim organizacijama u “potrazi za informacijama” o potrošnji javnih sredstava u Republici Srbiji. Svi stavovi i mišljenja proistekli u tekstovima istraživačkih novinara ne predstavljaju nužno stavove UNDP ili Vlade Švedske.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    01:49 // 10. 10. 2014.

    Da sam se ja ikada nesto pitao u ovom gradu bi sada bio samo jedan jedini prevoznik, Nis Ekspres. Pa ko je normalan isao na to da unisti domaceg Niskog prevoznika a u korist beogradskih?

  • mrka

    17:02 // 30. 9. 2014.

    Sada gradjani shvataju zbog cega je grad bankrotirao a direktori sve bogatiji i bahatiji.

  • tranzicija svesti

    11:34 // 30. 9. 2014.

    @bulevarka A "pravi" Zoran Jovanović je bio pravi "maestro" za ovog "fake"...Ne znam zašto ne pročitate komentare pre nego ih prosledite, siguran sam da bi i sami sebi zvučali smešno i neuko.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: