Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 20. 6. 2016.

| Istražujemo

Proneverili milijardu, kažnjeni simbolično

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-gradska-kuca-JV
Gradska kuća u Nišu; foto: JV

Četiri godine nakon što su državni revizori utvrdili da je niška vlast zloupotrebila preko milijardu dinara i podneli dvadesetak prekršajnih prijava, trećina procesa je zastarela, trećina se još vodi, a ostali su uglavnom simbolično kažnjeni.

Državni revizori su 2010. godine, kontrolišući kako se trošio novac poreskih obveznika, utvrdili da su sprovođene javne nabavke koje prethodno nisu planirane, mnoge nabavke i usluge su ugovorene bez ikakvog tendera, zapošljavani su novi ljudi tako što su se sa njima sklapali ugovori za poslove koji se već obavljaju prema sistematizaciji…

DRI-JV Zloupotrebe miliona bez većih posledica; foto: JVSve to je građane Niša koštalo neverovatnih milijardu dinara, što je bila šestina tadašnjeg budžeta.

Revizori su tokom 2012, 2013. i 2014. podneli prekršajne prijave protiv dvadesetak odgovornih iz vrha gradske vlasti, među kojima su tadašnji gradonačelnik Miloš Simonović, ali i sekretar Skupštine Grada Dragan Jovanović, načelnici gradskih uprava, šefica kabineta gradonačelnika Marija Stojanović, tadašnji i sadašnji gradski javni pravobranilac Miomira Dinić i drugi.

Takođe, podnete su prijave protiv “Mediane” i njenog tadašnjeg direktora Dragana Radisavljevića, “Toplane” i direktorke Gorice Mitić, “Naisusa” i direktora Aleksandra Mitića, “Tržnice” i njenog direktora Nebojše Petrovića, kao i “Fonda za razvoj” i direktorke Slađane Backović.


Kazna 20 puta manja od zloupotrebe

Dosad je doneto svega sedam pravosnažnih presuda.

Sedmoro tadašnjih funkcionera, koji su zloupotrebili skoro 15,5 miliona dinara, ukupno su kažnjeni sa 748.000 dinara.

Direktor "Pčelice" Zoran Jonić je proglašen krivim jer je 6,5 miliona dinara, namenjenih za pripremu obroka za Narodnu kuhinju, potrošio da isplati plate radnicima, za šta je kažnjen sa 10.000 dinara.

Načelnik Uprave za komunalne delatnosti Dejan Jovanović je angažovao nove radnike sa kojima je sklapao ugovore o delu za poslove koji već postoje po sistematizaciji. To je građane koštalo 2 miliona dinara, za šta je kažnjen je sa pola miliona dinara.

490x370-jonic-2015-b92 Zoran Jonić; foto: b92.netZa isti prekršaj osuđene su i šefica kabineta gradonačelnika Marija Stojanović, koja je na ovaj način zloupotrebila oko 2 miliona dinara, a kažnjena je sa 60.000 dinara, načelnica Službe za poslove Gradskog veća Marina Janković koja je potrošila preko pola miliona dinara da bi na kraju bila kažnjena sa 8.000 dinara, kao i Mirjana Pešić iz Uprave za planiranje koja je isplatila iz budžeta oko 470.000 dinara, a sud je kaznio sa 20.000 dinara.

Sklapanjem spornih ugovora o delu za obavljanje poslova koji već postoje, načelnik službe za poslove Skupštine Grada Ljubomir Petrović potrošio je preko 2,7 miliona dinara, a sud ga je kaznio sa 50.000 dinara, dok je sa 100.000 dinara kažnjen i Dragan Jovanović, za zloupotrebu preko 1,1 milion dinara.


Neki od najvažnijih postupaka još uvek se vode

U slučajevima Miloša Simonovića i tadašnje načelnice Uprave za finansije Snežane Jovanović, protiv kojih se još uvek vode po dva postupka, kao i gradskog javnog pravobranioca Miomire Dinić i načelnice Uprave za poljoprivredu Aleksandre Brzaković, donete su nepravosnažne presude.

Prvostepeni sud je Simonovića i Jovanovićevu teretio da su obračunavanjem većih koeficijenata isplaćivali veće plate saradnicima za šta su potrošili preko 90 miliona dinara. Osuđeni su nepravosnažno sa po 10.000 dinara.

U odvojenom postupku, Simonoviću je suđeno zbog toga što je sklopio ugovor sa "Wind Jetom" bez javne nabavke u vrednosti od preko 111 miliona dinara, kao i ugovore o kreditima u iznosu od 3,3 miliona evra, protivno Zakonu o javnom dugu, zaključio ugovor sa "Montenegro Airlines" za fiksni zakup 40 karata u ekonomskoj klasi, za šta je iz budžeta dato skoro 100 miliona dinara, a pokrenuo je i neplansku javnu nabavku za rekonstrukciju hale Čair, za šta je zaključen ugovor od pola miliona dinara.

Takođe, okrivljen je i da je bez javne adekvatne javne nabavke sklopio ugovor sa Narodnim novinama, preuzevši obavezu od 10 miliona dinara, kao i sa Info-biroom ugovor vredan preko milion dinara.

Za sve to je nepravosnažno osuđen sa ukupno 170.000 dinara.

simonovic-foto:mirc Miloš Simonović; foto: mirc.rsMiomira Dinić je okrivljena da je sklapala ugovore za poslove koji se već obavljaju, u vrednosti od oko 800.000 dinara, za šta je nepravosnažno osuđena sa 30.000 dinara. Za isti prekršaj je okrivljena i Aleksandra Brzaković koja je na ime tih ugovora isplatila preko 1,2 miliona dinara, a osuđena je na 10.000 dinara.

Snežana Jovanović je okrivljena da je bez javnih nabavki zaključivala ugovore sa TV produkcijama i za reklamne usluge, gde je za više miliona dinara osuđena sa 30.000 dinara.

Okrivljeni su se, nakon prvostepenih presuda, žalili pa se postupak i dalje vodi.


Obustavljeni postupci za javna preduzeća

Tamo gde se postupak vodio protiv niških javnih preduzeća i njihovih direktora, svi postupci su obustavljeni zbog zastarelosti.

U nekim slučajevima kazne su izrečene samo za deo onoga za šta su se firme i njihovi direktori teretili, a okrivljeni su za zloupotrebu više stotina miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • antibot

    22:49 // 22. 6. 2016.

    Propaganda, to sto drugi kazu o ovome, nije istina!
    Kad bi se salili!

  • Božur

    18:19 // 22. 6. 2016.

    Ma šta je vama ovde ne živi takav svet, tu su svi pošteni i iskreni, spremni da pomognu običnom čoveku( samo kad bi se šalili).

  • Овца за шишање

    11:04 // 21. 6. 2016.

    @Dexter, непресушним веровањем у ДС постаде и пунолетан а и даље верујеш у Петра Пана?! Како је "најновији" замајац Шуле?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: