Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 30. 9. 2016.

| Istražujemo

Radovanović: Dopunski rad je bio dobra stvar

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-800x600-Dr-Zoran-Radovanovic-foto-JV
Zoran Radovanović; foto: JV arhiva

Iako je utvrđeno da su tokom 2010. i 2011. godine lekarima uz regularnu platu nelegalno isplaćivane posebne naknade za rad van radnog vremena, aktuelni direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović i dalje smatra da je taj dopunski rad zapravo bio koristan za pacijente.

Sredinom 2010. godine su niški Klinički centar i filijala Fonda zdravstva protiv zakona, odnosno bez saglasnosti Ministarstva, sklopile ugovor o isplati dopunskog rada.

Određeni lekari - kardiolozi, radiolozi, itd - navodno su posle radnog vremena radili određene intervencije kako bi, između ostalog, smanjili liste čekanja. Taj dopunski rad su dodatno naplaćivali iz Fonda zdravstva, dok Zaštitnik građana Saša Janković nije utvrdio da je tako nešto nelegalno, te da je Klinički sve te intervencije i preglede morao da pruži kao osnovnu uslugu pacijentima.

Drugim rečima, lekari su dobijali dodatne naknade za ono za šta su već primali platu. 

Međutim, u razgovoru koji su novinari vodili sa Zoranom Radovanovićem sredinom avgusta, direktor Kliničkog centra je rekao da smatra da je dopunski rad bio veoma koristan za pacijente, a niko nije bio na gubitku. 

Sve je bilo legalno. Naši pacijenti, osiguranici, nisu plaćali ništa dodatno. Dakle, pacijentima nije naplaćivano ništa, nego je Kliničkom plaćano iz Fonda. Naplaćivano je samo inostranim pacijentima, koji su ovde dolazili jer su neke intervencije bile jeftinije ovde - kaže Radovanović.

On tvrdi da se nikada nije desilo da se pacijent skine sa liste čekanja, kako bi umesto njega "upao" neko iz inostranstva koji je ove usluge plaćao. 

Tokom radnog vremena, od osam do osam, rade se pregledi i intervencije kod pacijenata po rasporedu, a posle osam se rade onima koji hoće da plate. Procentualno, tu je bilo 98 % pacijenata sa liste čekanja, koji nisu hteli da čekaju, i 2 % onih koji su ovde radili jer je jeftinije nego u Evropi - objašnjava Radovanović.

490x370-spiskovi-foto-jv Na spiskovima i zvučna imena, ali se ne zna da li je i ko od njih primao nelegalnu naknadu; foto: JVRadovanović kaže da je Klinički centar, zahvaljujući dopunskom radu, imao "efektivnu zaradu od preko milion evra, a od tih para i država je dobila deo, a svi lekari su isplaćivani legalno, preko računa”.

Čak je i u Nišu, tvrdi on, bilo 4.000 noćenja više zbog pacijenata koji su ovde dolazili da se leče.

Međutim, Zaštitnik građana Saša Janković u svom izveštaju navodi da smanjenje liste čekanja nije opravdanje.

To što pacijenti kojima su pružane zdravstvene usluge u Kliničkom centru u okviru dopunskog rada nisu trpeli nikakvu štetu zbog toga, čak suprotno, nije i ne može biti opravdavajući razlog za organizovanje dopunskog rada suprotno propisima - naveo je Ombudsman.

Podsetimo, nelegalnim organizovanjem dopunskog rada, Fond je oštećen za nekoliko desetina miliona dinara. Po preporuci Zaštitnika građana, dopunski rad je obustavljen krajem 2011. godine, ali Klinički je trebalo i da vrati novac, što se, kako nam je rečeno u Fondu zdravstva, nije desilo. 

I pored jasnih preporuka Ombudsmana da se "razmotri stepen pojedinačne odgovornosti" a da se "po potrebi pokrenu i zakonom predviđeni postupci", višemesečno istraživanje novinara Južnih vesti pokazuje da do sada nije kažnjen nijedan funkcioner Kliničkog centra ili Fonda zdravstva, a da sada to više nije ni moguće da se desi.

Takođe, javnosti je i dalje nepoznato ko je od lekara primao nelegalnu naknadu za dopunski rad, i za koji iznos je Klinički oštetio Fond zdravstva, jer uprava Kliničkog centra od jula odbija da dostavi traženu dokumentaciju novinarima.

Inače, na spisku na kome se nalaze svi lekari koji su obavljali dopunski rad nalaze se i zvučna imena iz sadašnje i tadašnje vlasti - od kardiologa i donedavnog gradonačelnika Niša Zorana Perišića, vaskularnog hirurga i sadašnjeg gradskog većnika Saše Živića, do radiologa i aktuelnog direktora Kliničkog centra Zorana Radovanovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Istinoljubac

    10:15 // 3. 10. 2016.

    Neka poštovani prof. Dr. Zoran Radovanović iznese podatak koliko je on novca uzeo na ime dopunskog rada. O tome postoje vrlo precizni podaci i mogu se naći u poreskoj upravi i KC Niš. Dopunski rad u KC Niš bio je organizovana nezakonito. Zakonom o radu uređena je i preraspodela radnog vremena. Zašto te odredbe nisu primenjivane? Mnogi su za dopunski rad ostvarivali stotine hiljada dinara mesečno.

  • Milos

    22:24 // 1. 10. 2016.

    Pjuvaci po funkciji,licemeri i zlobniki pa i sami znate da je Prof.dr Zoran Radovanovic za KC Niš uradio NAJVIŠE od svih svojih prethodnika u KC!BRUKA JE I SRAMOTA svih kritičara koji nasumice,iz zlobe i iz drugigh njima znanih razloga njega optuzuju za raznorazne na osnovu izmisljotina onih NESPOSOBNIH,NEPISMENIH PROSTAKA koji su navikli da muljaju pa im Zoran sada smeta!ZOKI je PONOS GRADA NIŠA!

    • Milos

      16:09 // 2. 10. 2016.

      Veoma zabrinjavajuc broj minusa,da nije smesno bilo bi ozbiljno...smejurija,jedni te isti lupaju minuseve!Istina je jedna,koja je na strani Prof. dr Zorana Radovanovica!Ali ta istina boli nesposobne,zlobne i licemenrne koji ni su postigli ni 5% onoga sto je on a uspeh se ne prasta! Jedan je Zoki Radovanovic,ljudina, porodican,normalan covek za svako postovanje!Samo napred Zoki!

    • Miloš

      09:05 // 3. 10. 2016.

      Dobro imenjače možeš ti da veličaš Zorana do neba sa jednim se slažem on je dobar čovek.Ali shvatite svi koji brane nezakonje nemože se raditi u svojoj firmi dopunski nije po zakonu.Pa svi bi tako

    • snežana

      11:11 // 28. 10. 2016.

      Baš ste me nasmejali.Molim Vas navedite šta je to uradio?Nemojmo pričati nešto o nečemu i nekoliko.Budite precizni.Zoki ponos.. to može samo njegova mama da kaže.Njega i ne razueš kada priča šta je teo da kaže. Ni jednu rečenicu pismeni ne može da izgovori.

  • deda Miloje

    19:36 // 1. 10. 2016.

    Kako li onda stizu da rade i u ovolikim privatnim klinikama koje drze?
    Drzavna klinika,
    Profesura na fakultetu,
    Prekovremeni rad,
    Privatne klinike,
    Razne komisije i dr. placene funkcije,
    JA MISLIM DA IM JE IPAK MALO! Moze narodna grbaca jos da izdrzi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: