Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 20. 7. 2012.

| Istražujemo

Reklama ispred spomenika oslobodiocu Niša

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
led-displej-park
Reklama ispred spomenika heroju

Ispred samog spomenika vojvodi Petru Bojoviću, oslobodiocu Niša u Prvom svetskom ratu, pre nekoliko dana postavljen je pano za reklamiranje.

Reč je o takozvanom "LED ekranu", nekoj vrsti televizora, na kome se prikazuju različite reklame, visokom oko 3.5, a širokom oko metar.

Njegovo postolje je uz samu stazicu kojom se dolazi do spomenika podignutom u slavu vojvode koji je 1918. godine predvodio oslobođenje Niša.

U preduzeću "Silvervision", koje je postavilo ekran kažu da poseduju sve potrebne saglasnosti i dozvole.

- Vidite ovako. Ja imam sve papire. Kako stoji u papirima, kako je nacrtano u papirima, ja sam tako postavio LED. Dobio sam urbanističko tehničke uslove iz Urbanizma i Rešenje Opštine Medijane. Moja greška to nije. Kako sam dobio dozvolu, tako sam i postavio - kaže Marko Ilić, vlasnik i direktor preduzeća.

spomenik kej Mapa iz Zavoda za urbanizam na kojoj je ucrtan krug u kome bi ekran mogao da bude postavljen i snimak lokacije iz aviona.Načelnik opštinske uprave u Medijani Novica Simić potvdio je da je izdato rešenje za postavljanje ekrana. Ali, uz napomenu da je reč o privremenoj dozvoli koja važi do 21. jula.

Simić je naglasio da ta saglasnost Opštine ne definiše tačno gde će ekran biti postavljen, već da je po uslovima iz Zavoda za urbanizam, klizno, odnosno da je pripisan samo potez na kome će biti montiran.

Da nije reč o preciznoj lokaciji sa tačnim koordinatama potvrđuju i u Zavodu za urbanizam, što dokazuju i takozvanim "urbanističko tehničkim uslovima" koje su propisali. Ali kažu da je "jasno da ekran nije trebalo tu da se nađe".

- Čak i po tom dokumentu ekran je trebalo da bude postavljen nekoliko metara ka Nišavi, odnosno na početku šetališta, a ne kod spomenika - kaže Dragan Radivojević, direktor Zavoda. spomenik nema ni pola metra za prolaz pešaka

Ekran je inače postavljen na trotoar koji spaja Ulicu 7. jula i šetalište na nišavskom keju, okrenut ka parkingu. Ali, osim pitanja estetike, zbog žardinjera koje su razdvajale parking od trotoara, pored ekrana ima manje od pola matra, pa nije moguće proći dečijim ili invalidskim kolicima.


Šta dalje?

Za sada nije poznata sudbina ovog ekrana. Direktor Silvervision Marko Ilić kaže da se njemu ne isplati pomeranje ekrana.

- Ja ne bežim od toga da ga pomerim. Ali, ja tu imam mnogo velike rashode. Imaću demontažu LED ekrana, prenosa recimo 2 metra, ja imam rashode 2.000 eura. Ko će da snosi te moje troškove sad? - kaže Ilić.

spomenik Petar Bojović vojvoda Niš Spomenik vojvodi Petru BojovićuIlić kaže i da je podneo zahtev za produženje dozvole za postavljanje ekrana, koja ističe sutra, odnosno 21. jula. Međutim, u Opštini Medijana kažu da zaključno sa jučerašnjim danom nije stigao zahtev za produženje ovog roka.

Povodom Dana oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu svake godine 12. oktobra delegacije Grada i vojske polažu vence na ovaj spomenik. Ukoliko ekran ostane na ovom mestu, pitanje je kako će ove godine izgledati ta ceremonija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Anchi

    12:02 // 27. 7. 2012.

    Gospodin Ilić (?) je primanjem privremene dozvole prihvatio obavezu uklanjanja panoa, pa i troškove toga, prema tome apsolutno su suvišne njegove primedbe kako će imati velike troškove i pri tom, stiče se utisak da je on sebi sam produžio rok uklanjanja pomenutog panoa. Da li ikog treba da bude briga koliko će njega koštati uklanjanje panoa? Ne, jer istovremeno nikog nije briga za desetine hiljada (a i više) Nišlija koji se svakodnevno susreću sa besparicom i neizmirenim računima. Uz sve ovo, ko je taj ko je uopšte dao dozvolu da se nešto ovako ružno postavi na mestu koje ne samo što nije za to predviđeno, nego je i mesto na kom se nalazi kulturno-istorijski spomenik, posvećen ličnosti od velikog značaja za naš grad. Pitam se, dokle će u ovoj državi svako da radi šta hoće, bez polaganja računa i bez odgovaranja za ono što radi?

  • cvele

    15:15 // 25. 7. 2012.

    Pre nekoliko meseci su uklonjene one dve-tri trafike koje su godinama stajale ispred zgrade "Aleksandrija". Razlog za njihovo pomeranje je "ruzenje grada". Naravno, na tom istom mestu su kafići iz same "Aleksandrije" otvorili svoje bašte.

    Ok, te trafike, koje nisu zauzimale značajno veliki prostor, koje nisu imale šljašteće reklame i koje nisu nikome bole oči i pritom zaklanjale neki istorijski i kulturno značajan objekat, su "ružile" grad. Šta je sa ovim LED reklamnim panoom? On ne ruži grad ni na koji način? Trebalo bi, ne samo da ga uklone odatle, već i da otpuste kadrove iz urbanizma koji su izdali dozvole i rešenja za njegovo postavljanje na tom mestu i preispitati ih za moguće primanje mita.

  • Nisbre

    14:10 // 23. 7. 2012.

    Prvo coveku izdaju odobrenje za reklamu a potom toboze ta ista sluzba urucuje resenje gde nalaze da se reklkama ukloni i preti nekakvim prijavama. Pa pogledajte po gradu gde su sve izdali odobrenja za friziderei dr.. U zoni raskrsnice, na stazi za slepe na zelenim ppovrsinama itd.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: