Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:35, 15. 2. 2012.

| Istražujemo

Šabić: NTV da objavi ugovore

Autor:B.G. i P.B.Izvor:Južne vesti
rodoljub šabić
Rodoljub Šabić, arhivska fotografija

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je Niškoj televiziji da Južnim vestima u roku od 3 dana dostavi sve ugovore koje ima zaključene sa gradskim ili državnim institucijama.

Reč je o komercijalnim ugovorima koje je ova medijska kuća, čiji je osnivač Grad Niša, potpisivala sa gradskim opštinama, javnim preduzećima i ustanovama kako bi njihove aktivnosti u većoj meri bile prisutne u informativnom programu NTV.

Južne vesti zatražile su od Niške televizije ove ugovore još oktobra 2011. godine, ali je direktor Dragana Nikolić bez ikakvog obrazloženja odbila da ih objavi.

Na raspravi o Medijskoj strategiji, održanoj krajem novembra u Nišu, Nikolić je pojasnila da traženi podaci nisu dostavljeni jer "NTV nije dobio nikakav pismeni zahtev", ali zatim iznela i ocenu da je reč o "poslovnim tajnama".

- Pravnica naše kuće je dobila meilom, mi smo taj podatak prosledili pre par dana. Prema tome, ne radi se o ovde o nameri skrivanja podataka, to znaju svi u Nišu. Prema tome ne znam zašto bismo mi Južnim vestima prosledili sve naše ugovore koje imamo. To su, ipak, neke poslovne tajne koje ne treba da otkrivamo. Na kraju zašto bismo mi sve naše poslovne, marketinše ugovore prosleđivali Južnim vestima? - izjavila je Dragana Nikolić na tom skupu.

niška televizija krije podatke foto: NTV

Njena izjava tada je izazvala burnu reakciju predstavnika novinarskih i medijskih udruženja NUNS, ANEM i Lokalpress.

Prema podacima do kojih su došle Južne vesti, od ukupne sume novca koju su Grad Niš, gradske opštine i javna preduzeća poslednjih godina isplatili medijima, a koja se meri stotinama miliona dinara, više od dve trećine otišlo je na konto upravo Niške televizije.

- Niška televizija je javno preduzeće i njihova je zakonska obaveza da sve podatke o svom radu, naročito o finansijskom delu, učine dostupnim svim građanima. Reakcija direktorke u ovom slučaju samo je dokaz nedostatka svesti javnih funkcionera o njihovoj obavezi da građanima polože račune - kaže urednik Južnih vesti Predrag Blagojević.

Blagojević najavljuje i da će protiv odgovornih lica u NTV podneti prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Inače, na zahtev Južnih vesti ni 6 meseci nakon prijema Zahteva još nisu odgovorili Jugoistok, Fond za razvoj Srbije i JKP Gorica, dok su svi ostali poslali traženu dokumentaciju. 

O ovoj temi uskoro će biti objavljena serija tekstova, čiju su izradu finansirali Ujedinjene nacije, Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i Delegacija EU u Srbiji.

I Zahtev poslat mejlom se priznaje

U obrazloženju koje je Povereniku poslato iz NTV, piše da na Zahtev Južnih vesti nije odgovoreno jer je poslat putem e-maila, te da su očekivali da dobiju i u "pisanom obliku".

Međutim, u svom Rešenju Poverenik je podsetio da zakonom nije propisan oblik, odnosno način slanja Zahteva, te da se informacija od javnog značaja može zahtevati i usmenim putem, a samim tim i faksom ili mejlom.

Pojašnjenje u vezi načina na koji se Zahtevi mogu slati Poverenik je još krajem novembra 2008. godine objavio upravo na zahtev Predraga Blagojevića, s obzirom da je tada Poreska uprava Srbije odbila da primi Zahtev poslat faksom.

Zvanično Mišljenje Poverenika možete pročitati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • goran

    09:43 // 17. 2. 2012.

    Pedja kao prvo ne razumeem tvoju ulogu u uopste u mom gradu , tvoj uticaj na bilo koje poslovanje ,bilo kog preduzeca,u Nisu je isto koliki i moj uticaj na rad KOKA KOLE !Ti da stitis ili da zasticujes bilo koga , ne razumeem ,imam utisak da sebi dajes preveliki znacaj ali bez pokrica.
    Ja volim mlade hrabre odvazne ljude ,ali moraju da budu ti ljudi cisti ,bez putera na glavi kapiras.Ja sam se skolovao van Nisa , zavrsio neke skole koje se itekako cene u celom svetu,poznajem celokupnu situaciju u MOM gradu , tako da Pedja znam sta pricam.
    Toplana,vodovov....!!!-odgovor na tvoje pitanje.
    Jos jedan veliki pozdrav sa prelepog Kopaonika !!!

    • Predrag Blagojevic

      11:15 // 17. 2. 2012.

      @Goran - zbog čega misliš da mi je cilj da utičem na poslovanje bilo kog preduzeća?
      I dalje odgovorio koga sam to "zaposlio" i u kom JP? Pomenuo si da sam "zaposljavao najblize i najdalje rodjake", pa, evo, posto vidis da se i ovi komentari objavljuju, možeš da napišeš imena firmi i ljudi.

    • Josif Pancic

      19:49 // 17. 2. 2012.

      Gorane sine,
      Ostavi se chat-ovanja i popni se malo do mog vrha da se opustis...

  • goran

    22:34 // 16. 2. 2012.

    Veliki pozdrav za Pedju iz juznih vesti i jedno pitanje konkretno !
    Kome on polaze racune,ko njega finansira,
    u kojim je sve javnim preduzecima zaposljavao najblize i najdalje rodjake,to zna ceo Nis !
    Od tog momenta prestaje da pljuje po tom preduzecu ,dakle Pedja ako zelis u NTV reci
    imam neke veze, ili ako imas nekoga pa da zavrsimo i ovu farsu kao i sve ostale na isti nacin !Da me pogresno ne razumete briga me za bilo koju televiziju, pomenutu slabo i gledam kao i sve ostale , imam puno obaveza,u Nisu sam par dana mesecno, ali igrom slucaja poznajem coveka poprilicno dugo , eto Nis je mali grad moj PEDJA i ne moralisi vise ,jeftino ti je to ! Veliki pozdrav za prelepog Kopaonika ! Nadam se da ces objaviti moj komentar !!!

    • Predrag Blagojevic

      01:48 // 17. 2. 2012.

      "Gorane", stvarno bih i ja voleo da saznam koga sam to zaposlio i u kojim javnim preduzećima, odnosno koje je to preduzeće "zaštićeno" zbog mene?

  • nenads

    23:32 // 15. 2. 2012.

    Definitivno sve osim sto je vezano za izvorista vode treba privatizovati, ne moze da se izbegne, Evropa ceka to.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: