Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:08, 8. 8. 2016.

| Istražujemo

Sami sebi odredili ogromne honorare

Autor:Predrag BlagojevicIzvor:Južne vesti
Gradska izborna komisija
Mogli da sami sebi još povećaju platu, ali nisu hteli; Članovi Gradske izborne komisije; Foto: DJB

Računajući funkcionerske plate i posebne naknade koje su za rad u niškoj Gradskoj izbornoj komisiji skrivenom odlukom sami sebi odredili, pojedini političari su za dva meseca zaradili i preko 370.000 dinara. Mogli su i više, kažu, ali nisu hteli.

Kako su "Južne vesti" već pisale, Gradska izborna komisija u Nišu za svoj rad tokom aprilskih izbora samoisplatila se milionskom svotom novca, a posle skoro 2 meseca poznati su i pojedini detalji odluke o isplati naknada članovima komisije koju su oni sami usvojili. 

Ivan Nikolić (SPS), koji je kao tadašnji sekretar Skupštine Grada na toj funkciji mesečno zarađivao oko 80.000 dinara, istovremeno je i kao sekretar GIK-a tokom izborne kampanje primio još 208.000 dinara.

Tačnije, poreski obveznici u Nišu, čija je prosečna plata 42.000 dinara, su Nikolićev rad mesečno plaćali bezmalo 200.000 dinara. Njegovna redovna plata sekretara Skupštine bila je preko 80.000, a u GIK-u je zarađivao oko 105.000 dinara.

Ipak, on smatra da to nije mnogo para, jer se, kako kaže, mnogo i radilo. A moglo je, dodaje, da bude još i više.

Kad pogledate kada smo mi radili, pa to je bilo i noću, bre, u 10, u 11, predavali su materijal pa ih čekamo noću. Zamislite da smo išli na "noćni rad", pa "prekovremeni rad", ali mi to nismo hteli - kaže Nikolić.

Iako je odluku o naknadama, po kojoj je novac bio isplaćivan, usvojio ovaj sastav Gradske izborne komisije, Nikolić tvrdi da je zapravo to isti "cenovnik" koji je važio i za prethodna 3 izbora.

Ipak, tokom razgovora Nikolić je naknadu za rad u GIK nazvao i "privilegijom", a to slikovito i objasnio.

To je ta neka privilegija, da je tako nazovemo, ko je član Komisije da se ogrebe neki dinar. Eto, to je to - kaže Nikolić.

Prema podacima do kojih su "Južne vesti" došle tek sada, naknade za rad u GIK-u su obračunavane po odluci koju su članovi tog tela tajno doneli 7. marta ove godine.

Naknada je obračunavana po sledećem obrascu: 20.000 primopredaja materijala i izborni dan i noć + 2.500 dinara po sednici radnim danom, a 3.000 neradnim, s tim da predsednik i sekretar imaju uvećanje od 30 posto.

Tako je 45 predstavnika političkih partija u GIK-u za dva meseca zaradilo ukupno 3,7 miliona dinara.

Jelena Žarić Kovačević Honorari po skrivenoj odluci; Jelena Žarić Kovačević, foto: Arhiva JVPojedinačno, najviše su zaradili predsednica Jelena Žarić Kovačević (SNS) i sekretar Ivan Nikolić (SPS) - po 208.000 dinara, dok su u vrhu bili i Ljiljana Stojić (SNS) sa 162.500, Dragan Krečković (SPS) sa 160.000.

Inače, Gradska izborna komisija je konstituisana 7. marta, a svoj posao u vezi sa lokalnim izborima u Nišu je okončala svojom 51. sednicom, održanom 11. maja ove godine.


Skrivali odluku o raspodeli novca

Na sajtu Gradske izborne komisije postoji "Arhiva sednica GIK-a" sa naizgled svakom pojedinačnom odlukom koju su članovi GIK-a doneli - od prve do poslednje sednice.

Ipak, nigde nema "Odluke o naknadama", po kojoj se obračuva novac za članove GIK-a.

Naime, tu odluku je GIK doneo na svojoj prvoj sednici, 7. marta. Ali na sajtu su od tog datuma dostupni samo Poslovnik o radu GIK i Zaključak o radnom vremenu.

Iako su novinari brojnih medija mesecima pokušavali da saznaju kako se obračunavaju naknade za članove GIK-a i ko je koliko zaradio, predsednica i sektretar tog tela su uporno izbegavali da te informacije objave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • KANCELARIJA KRSTIĆ

    17:45 // 9. 8. 2016.

    Ovi bre gori od Ljilje Berić !

  • misko

    09:54 // 9. 8. 2016.

    Beznam gospodo dali vidite da se socijalisti iz 96 godine vratili na bitne funkcije. Sramita

  • Ironija

    04:12 // 9. 8. 2016.

    Hvala vam sto niste uzeli vise (iako ste mogli)!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: