Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:54, 29. 12. 2015.

| Istražujemo

Sud potvrdio: Aleksić treba da bude smenjen

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Srđan Aleksić
Ipak u sukobu interesa; Srđan Aleksić, foto FB

Upravni sud odbio tužbu niškog gradskog većnika Srđana Aleksića protiv odluke Agencije za borbu protiv korupcije, zaključivši da je zahtev za njegovu smenu ispravan.

Presuda Srđan Aleksić U ime naroda - u sukobu interesa; Detalj iz presudeSud je argumentaciju iz Aleksićeve tužbe ocenio kao nerelevantnu i "u suštini ponovljene navode iz žalbe Agenciji za borbu protiv korupcije", odnosno zaključio da je Agencija ispravno postupila.

Tužiocu (Aleksiću, prim. aut) je pravilno izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa funkcije člana Gradskog veća Niša, jer je pravilno utvrđeno da su povredom navedenih odredaba nastupile posledice koje se ne mogu otkloniti - piše u presudi.

I sud je zaključio da je Srđan Aleksić bio u sukobu interesa jer je istovremeno bio gradski većnik čiji je cilj da zastupa i štiti interese Grada, a sa druge strane kao advokat pred sudom zastupao građane koji su tužili preduzeća čiji je Grad vlasnik.

Podsetimo, početkom juna ove godine Agencija za borbu protiv korupcije je zatražila od gradskih vlasti Niša da u roku od dva meseca smene Srđana Aleksića (SNS) zbog toga što je bio u sukobu interesa.

Skupština grada je krajem septembra već odlučivala o Aleksićevoj smeni, ali je većina odbornika glasala protiv tog predloga.

Sam Aleksić je tada zaključio da Agencija za borbu protiv korupcije "nije kompetentna da odlučuje o sukobu interesa", a da će svoju nevinost dokazati na sudu.

Ovo je još jedan dokaz da Agencija za borbu protiv korupcije nije kompetentna da odlučuje o sukobu interesa, a tvrdim da ja nisam u sukobu interesa. Vodim spor pred Upravnim sudom tako da će se tu dokazati prava istina - rekao je tada Aleksić.

Ipak, u presudi Upravnog suda se jasno navodi da je upravo "Agencija za borbu protiv korupcije jedina nadležna da donese odluku da li u konkretnom slučaju postoji sukob interesa".

Aleksić prethodnih dana nije odgovarao na telefonske pozive, a novinari nisu uspeli da ga kontaktiraju ni preko press-službe Gradske kuće.

Srđan Aleksić je član Gradskog veća resorno zadužen za kulturu i poljoprivredu. Njegovu detaljniju biografiju možete pogledati u rubrici "Ko je ko?".


Srpska napredna stranka Budućnost u koju veruju; Zoran Perišić (krajnje levo), foto FB

SNS podeljen oko Aleksićevog slučaja

Da li će i kada Aleksić biti smenjen zasada nije poznato.

Gradonačelnik Zoran Perišić (SNS) je novinarima "Južnih vesti" rekao da nije znao za presudu, a da, kako kaže, ne zna ni da li uopšte može da predloži smenu.

Odbornici su krajem septembra već jednom glasali o toj smeni i odbili je. Moram da proverim sa pravnicima da li uopšte mogu da ponovim isti predlog - kaže Perišić.

Zasada se ne zna ni kako bi odbornici vladajuće SNS, čiji je i Aleksić član, glasali o eventualnom predlogu za smenu.

Šef odborničke grupe SNS Dejan Jovanović kaže da ne može da govori u ime cele odborničke grupe, jer još o tome nije razgovarano.

Ja prvi put čujem za tu presudu - rekao je Jovanović.

Inače, Jovanović je septembra, neposredno pred glasanje govorio da neće podržati smenu svog stranačkog kolege sve dok "sud tako ne odluči".

Milan Stanojković SNS je za poštovanje zakona; Milan StanojkovićIpak, za razliku od Jovanovića, poverenik Gradskog odbora SNS u Nišu Milan Stanojković kaže da on "svoj stav nije menjao" i da će ukoliko do glasanja dođe, od odbornika te partije očekivati da glasaju za smenu.

Moj stav je jasan, a to je da odbornici moraju da poštuju odluke nadželnih državnih organa - kaže Stanojković.

Podsetimo, odbornici Skupštine grada Niša su se do sada 3 puta izjašnjavali o preporukama Agencije za borbu protiv korupcije za smenu javnih funkcionera.

Sva tri puta je zbog umešanosti u korupciju tražena smena funkcionera SNS, a skupštinska većina nije smenila nijednog od njih.

- Decembra 2014. godine - odbijen zahtev za smenu potpredsednika Skupštine grada Nenada Stankovića.
- Jula 2015. godine - odbijen zahtev za smenu direktora "Doma zdravlja" Milorada Jerkana.
- Septembra 2015. godine - odbijen zahtev za smenu gradskog većnika Srđana Aleksića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Doktor

    10:09 // 1. 1. 2016.

    Na koj način je Jerkan izvegao smenu? Ko ce Nislijama da nadoknadi to sto se iz Fonda placa plata i specejalozacija Jerkanovog sina koji je zaposlen bez konkursa sa pitanje kakvim znanjem i soosobnostima dok je desetine kvalitetnih lekara otišlo u Nemačku?

  • dada

    20:28 // 29. 12. 2015.

    Priznaju Sud samo svoje partije!

  • JADRANKA (SNS PANTELEJ)

    20:22 // 29. 12. 2015.

    Neusvojeni predlozi Gradonačelnika treba da iniciraju smenu predlagača. Ništa nije čudno - Pešterca je IO najurio iz SNS, a on i dalje politički vršlja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: