Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:51, 8. 1. 2010.

| Istražujemo

Plaćenija od Tadića?

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Lelica Kostić, predsednik gradske opštine Crveni Krst

Četiri dana nakon što su Južne vesti objavile da niška opština Crveni Krst krije podatke o platama funkcionera, na adresu redakcije stigao je deo traženih podataka.

Lelica Kostić (SRS), predsednik pomenute opštine, u septembru 2009. godine zaradila je 148.979 dinara, što je za 16.000 dinara više od plate predsednika Srbije, Borisa Tadića, 32.000 više od premijera Mirka Cvetkovića, 48.000 dinara više od vicepremijera, Ivice Dačića ili čak 63.000 više od plate gradonačelnika Niša, Miloša Simonovića.

Osnovna plata predsednice Opštine iznosila je 109.222 dinara. Na tu cifru dodati su »stimulacija radnika« od 30.582 dinara i minuli rad 9.174 dinara.

Ipak, plata aktuelne predsednice Opštine niža je od plate njenog prethodnika, Dragana Bojkovića.
Primera radi, Bojković je u septembru 2008. godine zaradio fantastičnih 209.000 dinara!

Istog meseca predsedniku Skupštine opštine, Miroslavu Milutinoviću (NS), isplaćene su stimulacije po dva osnova, »stimulacija radne jedinice« od 31.586 i »stimulacija radnika« od još 31.586 dinara. Zajedno sa osnovnom platom od 105.288 dinara i 15.582 za minuli rad, Milutinović je tog meseca zaradio čak 184.000 dinara!

I većnici opštine Crveni Krst spadaju u najplaćenije u gradu.

Dok prosečne plate većnika u ostalim opštinama iznose 62.000, a plate gradskih većnika 70.000, njihove kolege iz Crvenog Krsta čiji podaci su nam dostavljeni, primaju mesečno više od 90.000 dinara.

Podatak o platama opštinskih funkcionera Crvenog Krsta dostavljen nam je tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja, Rodoljuba Šabića, jer na naš zahtev nismo dobili odgovor.

Vredi pomenuti i da je nepostupanje po zahtevu Južnih vesti Šabiću, između ostalog, objašnjeno i kao »zaštita privatnosti« funkcionera.

Šta kaže zakon?

Ova oblast prilično je jasno definisana i zakonom, kroz koeficijente po kojima se isplaćuju zarade.

Plata gradonačelnika ili predsednika opštine ne može biti veća od mesečne zarade Narodnog poslanika, odnosno maksimalni koeficijent je 8,4 (trenutno oko 85.000 dinara)

U opštinama koje imaju manje od 60.000 stanovnika, u koje spadaju niške opštine Crveni Krst, Pantelej i Niška Banja, maksimalni koeficijent je 7,7, što trenutno iznosi oko 78.000 dinara.

Po zakonu, o koeficijentima odlučuju same opštine, međutim, očito da problem predstavlja kontrola.

U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je resorno zaduženo za kontrolu koeficijenata, nismo uspeli da saznamo da li je i kada vršena kontrola i šta je tom prilikom utvrđeno. 

 

 

broj stanovnika

Plata gradonačelnika/predsednika opštine

Gradonačelnik Niša

250.000

85.000

Niška Banja

15.000

96.000

Medijana

87.400

85.000

Pantelej

51.000

75.000 

Palilula

72.000

25.000 (razlika)

Crveni Krst

30.000

105.000

 

 

Plata većnika

Gradski većnici

71.000

Niška Banja

56.000

Medijana

68.000

Pantelej

57.000 

Palilula

68.000

Crveni Krst

90.000

 


Platni listići

Platne listiće, na osnovu kojih se može videti o kojim iznosima zarada je reč možete videti ovde - Lelica Kostić, predsednik Opštine, septembar 2009. godine

Platni listić bivšeg predsednika opštine Crveni Krst, Dragana Bojkovića, kog je sredinom 2009. godine nasledila Lelica Kostić, možete videti ovde - septembar 2008. godine

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Predrag Blagojević

    12:24 // 9. 3. 2010.

    Svi izneti podaci predstavljaju zvanicne evidencije pomenutih institucija. Tacnije, Juznim vestima dostavljeni su sa pecatom i potpisom ovlascenih lica.

    • Dragan Vukadinovic

      20:49 // 20. 8. 2011.

      i na svinjskom butu ima pecat

  • milan andrejic

    11:55 // 9. 3. 2010.

    samo da vas upozorim na jednu gresku koju bih molio da ispravite ja sam vecnik na opstini Palilula i primam 6000 manje ,dok vecnici na Pantaleju primaju 15 ooo vise nego mi.

  • Nikola Č. Pešić

    11:45 // 17. 1. 2010.

    STOMAK
    Vreme u kome živimo zahteva od čoveka sve veće znanje. Shvatanje vremena, prostora i situacije sve više je po osnovu signala iz stomaka, a ne iz mozga, kako bi bilo logičnije.
    Saslušajmo političare na TV. Pogledajmo njihovo ponašanje, govor tela. Zapitajmo se od čega žive. Šta imaju? Odgovor za takvo shvatanje biće logičan. Nije taj čovek kriv što tako misli i govori. Njegovo okruženje je takvo. Kako čovek koji ima više od 80 hiljada mesečne zarade može isto da misli kao onaj koji nema ni dinara!? Naročito, ako je nekada gradio, a sada... Privatizovali su mu firmu oni koji neće nikada biti privatizovani! Takvi ne mogu imati iste aršine, isti pogled i shvatanje vremena i sveta u kome živimo. Veoma su im udaljena shvatanja. Mogla bi da ih približi samo istovetna situacija. Naravno, jednima nebi odgovaralo. Na stranu privatni sektor. Ali, ljudi koji su zajahali na državnim, budžetskim jaslama... !? Pa to je narodno blago. Od opšteg je interesa. Kao voda i vazduh! Niko se nije rodio da radi baš na tim birokratskim radnim mestima, no se tu uvalio, najčešće, zloupotrebom položaja i dovođenjem po nekakvoj partijskoj ili rođačkoj pripadnosti.
    Direktor JATa sebi odrezao platu od čak milion i po dinara!? Neki političari ga brane. Sposoban menadžer!? Zar neko u ovoj Srbiji sa istom kvalifikacijom i sposobnostima, ali bez partijske podobnosti, kolateralna šteta nakaradne privatizacije, nebi pristao da taj posao obavlja i za 100 hiljada dinara? Na primer. Verujte da bi, i to s pesmom! Hajde da stavimo na licitaciju sva radna mesta u državnom sektoru da vidite za koliko će neko pristati da radi. Ovako, nekome date dobar posao i dopustite mu da sam odredi sebi platu!? A tržište radne snage ?!
    Dižem glas i pozivam sve nezapošljene, gubitnike tranzicije i one koji tek treba da se zaposle da se založimo za stvaranje približno jednakih uslova za sve. Koliko samo ima lekara u državnim ustanovama,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: