Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 4. 2. 2016.

| Kultura

Arl pomaže Nišu u kandidaturi za listu UNESCO

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti, Zona plus
arl
Zamenik gradonačelnika Arla i niški gradonačelnik stavili "paraf" na sporazum; foto: ni.rs

Kako bi Niška tvrđava i arheološko nalazište Medijana došli na listu Svetske baštine UNESCO,  u pripremi za molbu Nišu svojim iskustvom pomoći će francuski grad Arl.

Ovo je samo jedan oblik saradnje Arla i Niša koji je predviđen Sporazumom koji su danas potpisali predstavnici ova dva grada.

Pomoći ćemo sa onim iskustvom koje imamo, jer imamo sreću da je naš grad UNESCO proglasio za Svetsku kulturnu baštinu, i to još 1988. godine - rekao je zamenik gradonačelnika Arla Kristijan Murizar.

On navodi je da je u prirodnoj težnji Niša da svoje graditeljsko nasleđe upiše na UNESCO listu i ističe da je to dug proces, i da je potrebno i do 7 godina za celu proceduru.

Pomoći ćemo u ostvarenju te želje, prvo u sastavljanju i pisanju plana upravljanja koji je prvi korak za molbu za pristup tom spisku - objasnio je Murizar.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić ističe da je grad na čijem je čelu “leži na istoriji”, ali da je često ne čuva na pravi način.

Ne može Tvrdjava da se zaštiti dok god je pijaca uz njene zidove, tako da ćemo morati da vidimo šta nam je cilj, da uđemo u Evropu ili da nastavimo ovako - rekao je Perišić.


Ko je u Srbiji na listi UNESCO?

tvrdjava Tvrđava rušena i obnavljana od strane Rimljana preko Vizantijaca, Slovena, Bugara i Srba; foto: Vanja KeserInače, sam grad ne može da konkuriše za listu UNESCO, već to mora učiniti država. Ono što pak može, jeste da pripremi sve potrebe elaborate i dokumentaciju.

Pri izboru spomenika koje je Srbija do sada predlagala za upis na listu svetske baštine akcenat je stavljan na njeno srednjovekovno nasleđe, i to najčešće na manastire i kraljevske mauzoleje.

Na listu su upisani manastir Studenica, Stari Ras sa Sopoćanima, manastir Đurđevi stupovi, kao i četiri spomenika na Kosovu i Metohiji upisana pod zajedničkim nazivom Srednjovekovni spomenici na Kosovu - manastir Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica, kao i crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu.


Sporazumi niških i francuskih škola i fakulteta

Pored toga što su gradovi potpisali Sporazum o saradnji, to su učinili i Građevinsko-arhitektonski fakultet Niš i Visoka škola arhitekture iz Strazbura, potom GTŠ „Neimar“ i škola iz Avinjona.

Saradnja ova dva grada datira još od 2007. godine, kada je na inicijativu francuske ambasade u Srbiji uspostavljen kontakt s namerom da Niš ovlada politikom za održivi razvoj zajednice kroz valorizaciju svog bogatog graditeljskog istorijskog nasleđa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: