Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:21, 22. 10. 2014.

| Kultura

Bah i Sibilijus na harmonici Nikole Pekovića

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
nikola pekovic
Mladi harmonikaš želi da afirmiše harmoniku kao instrument u izvođenju klasične muzike

Niški Fakultet umetnosti objavio je solistički CD Nikole Pekovića na kome se nalazi desetak kompozicija za harmoniku u izvođenju ovog talentovanog muzičara.

Mladi harmonikaš, koji je jedan od najuspešnijih studenata Odseka za muzičku umetnost i od nedavno i saradnik u nastavi na ovom fakultetu, kaže da se na disku nalaze kompozicije iz raznih perioda, od baroka do savremene muzike.

Na svoj način i instrumentom koji, kako i sam kaže, nije baš popularan za izvođenje klasičnih dela, odsvirao je kompozicije Baha, Skarlatija, Ramoa, Sibelijusa, ruskih kompozitora... nikola pekovic cd Prvi solistički CD u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu

Obuhvaćena je muzika iz raznih epoha, kako bi publika koja uglavnom malo poznaje klasičnu muziku na harmonici, što uverljivije i upečatljivije mogla da oseti emociju i doživi tu muziku na potpuno drugačiji način. Naime, preko harmonike sam pokušao da oslikam kako bi određena melodija bila odsvirana na čembalu ili klaviru - objašnjava Nikola Peković.

Napominje da ovim želi da promoviše harmoniku kao instrument izuzetnih tehničkih i izražajnih mogućnosti.

Kaže i da je većinu kompozija koje se nalaze na albumu svirao na takmičenjima na kojima je bio nagrađen, pa ovaj disk smatra krunom uspeha sa tih muzičkih nadmetanja.

Nikola Peković je rođen 1991. godine u Kraljevu, a osnovne i master studije završio je sa najvišim ocenama u klasi profesora Miljana Bjeletića. Prošle godine je osvojio 2. mesto na Svetskom kupu harmonike u Kanadi i na Svetskom trofeju harmonike u Rusiji, a drugoplasiran je bio i na Međunarodnom takmičenju “Accoholiday“ u Ukrajini.

U zajedničkom nastupu sa sestrom Bojanom, 2012. godine je pobedio u trećem serijalu takmičenja "Ja imam talenat". Snimanje njihovog zajedničkog albuma je, kako kaže Peković, u završnici, a biće spoj klasične i tradicionalne muzike.

Izvođenje Bahove kompozicije

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branislav Petrović

    10:46 // 22. 10. 2014.

    Nikola sve čestitke,samo napred.

  • Miki

    10:20 // 22. 10. 2014.

    Nikola je najlepsi I najbolji!

  • jtanja

    09:36 // 22. 10. 2014.

    Sve cestitke jedom mladom i talentovanom coveku.

    • Nenad Kitanović

      13:28 // 22. 10. 2014.

      Vrhunski umetnik! Čast mi je da postoji i opstaje ovakav umetnik na ovim prostorima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: