Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:18, 7. 12. 2015.

| Kultura

"Bajka o ribaru i ribici" najbolja na susretima lutkara u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
bajka
Tri nagrade za predstavu "Bajka o ribaru i ribici"; foto: susreti.nispuppets.org.rs

Na 46. susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije koji su održani protekle nedelje u Nišu za najbolju predstavu je proglašena predstava "Bajka o ribaru i ribici" beogradskog Pozorišta lutaka "Pinokio" u režiji Marije Krstić.

Niško Pozorište lutaka, koje je bilo domaćin susreta, osvojilo je dva priznanja - specijalnu nagradu za očuvanje tradicije duge marionete za predstavu "Olovni vojnik i balerina" i nagradu dečijeg žirija za lutkarske čarolije.

Zatvaranje-32 Nagrade dodeljene u petak 4. decembra; foto: susreti.nispuppets.org.rs/Tijana HrčakU odluci žirija navodi se da je niško pozorište fantastično i profesionalno organizovalo Festival.

Posebno kao članovi žirija želimo da pohvalimo glumca Pozorišta lutaka Niš za izuzetno duhovite i inteligentne prologe predstava, jer su tim efektnim etidama dodali poseban duh festivalu. Šteta je što za ove izvedbe ne postoji nagrada - poručuje žiri.

Pored osvojenog gran-prija za najbolju predstavu, “Bajka o ribaru i ribici" dobila je i nagradu za najbolju kreaciju lutaka i za najbolji tekst.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Emiliji Mrdaković za režiju u predstavi "Ima li deda odelo?" Pozorišta mladih iz Novog Sada, a ova predstava je nagrađena i za najbolju scenografiju i muziku.

Zatvaranje-39 Niško pozorište pohvaljeno za profesionalno organizovan festival; foto: susreti.nispuppets.org.rsSpecijalna nagrada za kolektivnu animaciju i inventivan pristup lutkarstvu u širem smislu dodeljena je predstavi "Devojčica koja je svakoga volela" Dečijeg pozorišta  Subotica. Predstava "Zec, kornjača i kompanija" Lutkarske scene "Toša Jovanović" iz Zrenjanina osvojila je specijalnu nagradu za upotrebu tehnike pozorišta senki.

Ravnopravne glumačke nagrade pripale su Damjanu Kecojeviću iz Malog pozorišta "Duško Radović", Kalu Beliju i Elviri Gali, glumcima Dečjeg pozorišta iz Subotice, kao i Nedi Danilović i Slobodanu Ninkoviću iz Pozorišta mladih Novi Sad.

Osam predstava u takmičarskom programu ocenjivao je žiri u sastavu Nikola Zavišić, magistar lutkarske režije, Jovanović Nebojša, glumac i Vladimir Petričević, kompozitor.

Pored njih, predstave je ocenio i dečiji žiri koji je nagradu za predstavu nad predstavama dodelio Dečjem pozorištu iz Subotice za predstavu „Par cipela“. Nagrada za najglasniji aplauz pripala je Malom pozorištu „Duško Radović“ iz Beograda za predstavu „Mačak u čizmama“.

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije završeni su 4. decembra dodelom nagrada i scenskim spektaklom “Tihe legende”, koji su izveli gosti iz Bugarske, članovi ansambla Državnog pozorišta lutaka iz Varne.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: