Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 4. 8. 2015.

| Kultura

Balkanski trio na "Nišvil" donosi sevdah u džez maniru

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
trio bojan, nenad i amira
Svo troje su jedni od najaktivnijih džez muzičara u Evropi

Postava muzičara poniklih na Balkanu - pevačica Amira Medunjanin, pijanista Bojan Zulfikarpašić i kontrabasista Nenad Vasilić nastupiće na zatvaranju “Nišvila” u nedelju 16. avgusta.

Kako napominju u “Nišvilu”, pojedinačno gledano, oni su poslednjih godina u evropskim razmerama među najcenjenijim muzičarima.

Osim toga, Amira, Bojan i Nenad često sarađuju na zajedničkim projektima čiji je zajednički imenilac savremeni džez pogled na muzičku tradiciju sa ovih meridijana - objašnjavaju u “Nišvilu”.

Poznati muzički kritičar Gart Cartwright nazvao je Amiru Medunjanin “bosanskom Bili Holidej“ poredeći način na koji se ona igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Pažnju muzičke kritike i publike skrenula je gostovanjem na albumu sastava Mostar Sevdah Reunion „A secret gate“, a pre tačno 10 godina objavila je prvi samostalni album “Rosa“ koji je dobio odlične kritike u celoj Evropi.

Pijanista Bojan Zulfikarpašić, u Francuskoj živi i radi više od četvrt veka, a rođen je u Beogradu. Još u tinejdžerskim godinama svirao je džez sa različitim beogradskim postavama, a 1989. godine proglašen je za najboljeg mladog džez muzičara u Jugoslaviji.

Kako sam kaže, za tradicionalnu muziku Balkana zainteresovao se još kada je svirao u vojničkom orkestru tokom služenja vojnog roka, što je uticalo na njegov dalji rad.

Zulfikarpašić je dobitnik najvećeg priznanja Francuske vlade u domenu umetnosti – titulu „Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres“, kao i nagradu za muzičara godine „Prix Django Reinhardt“, a 2005. godine proglašen je za najboljeg evropskog džez muzičara.

Kontrabasista, kompozitor i aranžer Nenad Vasilić najuspešniji je niški džezer u inostranstvu. Posle završene srednje muzičke škole u Nišu, Vasilić je otišao na studije džeza u Grac i ubrzo zauzeo istaknuto mesto na austrijskoj džez sceni.

Vasilić je osnovao svoj džez kvintet na čijem repertoaru nema „klasičnih“ američkih džez standarda, već je fokus bačen na fuziju evropskog džeza i improvizovane muzike sa melodijam i ritmovima iz ogromne riznice tradicionalne muzike Balkana. 

Amira, Bojan i Nenad zajedno kombinuju balkansku muziku i džez

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: