Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:59, 24. 8. 2016.

| Kultura

Četvrto veče “Filmskih” posvećeno velikanima

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti
filmski-Vanja-Keser
Publika se sećala preminulih glumaca u ovoj godini; foto: Vanja Keser

Ovogodišnji “Filmski susreti“ već su na pola puta, a publika je četvrte večeri imala priliku da pogleda projekcije filmova Braća po babine linije i Vlažnost dok se u međuvremenu podsetila i glumaca preminulih u proteklih godinu dana.

Za razliku od prethodnih večeri, kada je komedije bilo tek u detaljima, četvrto veče festivala donelo je žanrovski drugačiju priču od onih koje je publika u proteklom periodu gledala na Letnjoj pozornici. Film Radoša Bajića, Braća po babine linije nastavak je sage o Radašinu i Milašinu koji su kao filmski likovi stekli popularnost u jednoj od gledanijih serija Selo gori, a baba se češlja. Ono što je, čak i kritički nastrojenu publiku razgalilo, jeste gluma Milorada Mandića kome je to jedna od poslednjih uloga na filmu.

filmski2-Vanja-Keser U rukama sveća, a u mislima Bata; foto: Vanja KeserPublika se između filmova podsetila velikana srpskog glumišta koji su u prethodnoj godini preminuli. U godini glumačkih smrti, kako je često nazivaju, srpska kinematografija ostala je bez Dragana Nikolića, Milorada Mandića, Bate Živojinovića, Mire Stupice, Marinka Madžgalja i Đorđa Jelisića što je kod pojedinaca izazvalo jake emocije. Na ulazu u festivalski prostor prisutni su u njihovu slavu palili sveće, dok su na bini prezentovani isečci iz filmova u kojima su se proslavili.

Godinama dolazim na “Filmske susrete“ i uvek se zadivim koliko se oseća prisustvo i onih koji su nas fizički napustili. Neki od mojih omiljenih glumaca otišli su zauvek, a ovakve manifestacije čine da se svi podsetimo njihovog besmrtnog dela - komentariše Sava Milošević, jedan od starijih posetilaca festivala.

Drugi film koji je emitovan u nastavku, u kome ulogu glavnu ulogu tumači Miloš Timotijević, drama je o Petru koji pokušava da sakrije nestanak svoje žene i nastavi da normalno živi.

Upleten u sopstvene laži, strahove i nesigurnost, Petar sve više uvlači sebe u problem i dovodi se na ivicu. U filmu Nikole Ljuce, osim Timotijevića, glavne role nose još i Tamara Krcunović i Slaven Došlo.

Večeras se osim Smrdljive bajke, povratničkog filma glumca Žarka Lauševića, očekuje i projekcija filma Inkarnacija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: