Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 13. 1. 2015.

| Kultura

Dečji hor “Branko” u Moskvi pred patrijarhom Kirilom

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
hor
Članovi hora imali su veliki ispraćaj na niškom aerodromu

Blizu 40 članova Dečijeg crkvenog hora “Branko” iz Niša trenutno je u Moskvi, gde će 14. januara u hramu Hrista Spasitelja pevati na jutarnjoj liturgiji i biti jedini izvođač koji izvan Rusije dolazi na Božićni gala koncert.

Deca su zajedno sa dirigentkinjom Jovanom Mikić u Moskvu otputovala čarter letom 11. januara, a domaćini su ih, kako su javili roditeljima i članovima “Branka”, odlično primili. hor2 Deca su imala priliku da posete zimski centar, prošetaju centrom Moskve...

Javili su nam da su divno primljeni, da imaju lep smeštaj, a juče su imali prilike i da se prošetaju čuvenim Crvenim trgom. Danas nastupaju u srpskoj ambasadi, a sutra ih čekaju dva izuzetna nastupa - kaže dirigentkinja Crkveno-pevačke družine “Branko” Sara Cincarević.

Napominje da su deca starosti od 7 do 17 godina jako ushićena i da je za njih to ogroman doživljaj.

Jedini će pevati na liturgiji na dan Svetog Vasilija Velikog, a potom uveče u Hramu Hrista Spasa nastupaju kao gosti na velikom koncertu sa preko 400 pevača iz raznih ruskih ansambala. To je koncert na najvišem nivou, ruska televizija ga uživo prenosi, a dolazi i moskovski patrijarh Kiril - objašnjava Cincarevićeva.

Kaže da će niški Dečiji hor imati 10 minuta da na koncertu predstavi srpsku duhovnu muziku.

Predstaviće Srbiju i Niš u punom svetlu. Prezentovaće srpsku tradiciju, crkvu i naš narod. Na liturgiji će pevati dela srpskih kompozitora, a na koncertu izvode našu duhovnu muziku - ističe Cincarevićeva.

hor4 Velika čast za dečiji crkveni horNiški hor je za ovo gostovanje dobio zvaničan poziv Moskovske patrijaršije, kao i blagoslov srpskog patrijarha Irineja i episkopa niškog Jovana.

Međutim, sve je pokrenula niška podružnica ruskog moto-kluba “Noćni vukovi”. Kako objašnjava predsednik niških “Noćnih vukova“ Saša Savić, nakon što su im ruski bajkeri zatražili da predlože dečiji hor iz Srbije koji bi nastupao u Moskvi, oni su odmah izabrali hor “Branko”.

Zato su decu iz hora sinoć u Moskvi ugostili u kampu “Noćnih vukova”, a pripremili su im i priredbu. Sa niškim pevačima družio se i vođa ruskih bajkera Aleksandar Zaldostanov poznat i kao Hirurg.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    09:00 // 16. 1. 2015.

    Lep gest za učvršćivanje prijateljstva sa Rusijom. Ovo je samo jedan od mnogih primera koji promovišu saradnju sa bratskom nam Rusijom i svaka čast dečici iz Niša.

  • Awilix

    14:47 // 15. 1. 2015.

    Hvala bajkerskim udruzenjima sto se reklamiraju preko dece.

  • Borko

    22:57 // 13. 1. 2015.

    Hvala "Noćnim vukovima" i "Hirurgu" za ovako lep poklon gradu Nišu i dečici koja pevaju u Dečjem horu "Branko". Hirurg je veliki "Putinov" prijatelj i prijatelj niških bajkera.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: