Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

"Tajna veza između psihologije i književnosti" u Niškom kulturnom centru

Psiholog Žarko Trebješanin predstaviće svoju novu knjigu “Tajna veza između psihologije i književnosti” u sredu, 24. aprila, od 20 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra.

detaljnije
filmski susreti 12

U Savetu Filmskih susreta glumci Petar Benčina, Viktor Savić, ali i zaposleni u javnim ustanovama

Savet Filmskih susreta u naredne dve godine, ako usvoje odbornici Skupštine Niša, trebalo bi da čine direktor NKC-a Srđan Savić, glumac i istaknuti član SNS-a Rastko Janković, potom glumac i reditelj Fuad Tabudžić, poznati glumci Viktor Savić i Petar Benčina, kao i radnica u Komunalnoj policiji Jelena Živadinović, sekretarka Skupštine Niša Svetlana Kitić, Marija Ćirić, savetnica u Gradskoj upravi za organe grada i Jelena Tomić, organizatorka poslova u JKP Naissus.

(5) detaljnije
Nula kalorija film kadar

Austrijski filmovi sledeće nedelje u Nišu

Šest ostvarenja savremene austrijske kinematografije svi zainteresovani moći će da pogledaju u bioskopu "Cineplexx" u Nišu, u sklopu Austrijskog filmskog festivala, koji će trajati od 26. do 28. aprila. Sva tri festivalska dana projekcije će počinjati u 17:30 i u 19:30.

detaljnije
Nišville - photo Zoran Ciric

Skuplji kompleti karata za "Nišvil" od sledeće nedelje

Kompleti ulaznica za ovogodišnji Nišvil džez festival do nedelje 21. aprila mogu se nabaviti po promotivnoj ceni od 2.500 dinara za parter, koja je važeća i za bočne tribine na festivalskom prostoru. Kompleti karata za parter će već od ponedeljka, 22. aprila poskupeti za 1.000 dinara.

detaljnije
  • rade drainac

    Prokupačka Biblioteka raspisala konkurs za nagradu "Drainac"

    Prokupačka Biblioteka raspisala je 55. po redu konkurs za prestižnu “Drainčevu nagradu za poeziju” koja se dodeljuje za najbolju zbirku pesama objavljenu tokom 2023. godine. Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju nagradu.

    detaljnije
  • knjige biblioteka KOSTA

    Popust od 50% na članarinu u niškoj biblioteci uoči Svetskog dana knjige

    Povodom 23. aprila, Svetskog dana knjige i autorskih prava, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ će godišnju članarinu za decu i odrasle naplaćivati po upola nižoj ceni.

    (5) detaljnije
  • audijencija

    O cenzuri i progonima u predstavi "Audijencija" koja se u Nišu igra 13. maja

    Predstava Audijencija, koja na duhovit i topao način problematizuje i danas prisutne probleme, kao što su cenzura, progoni i ućutkivanje koji su prisutni u svim totalitarnim režimima, biće izvedena 13. maja u niškom Domu Vojske.

    detaljnije
  • Niški kulturni centar

    Veče švajcarskog filma u NKC-u

    Film Na zvuk bubnja biće prikazan u maloj sali Niškog kulturnog centra u sredu, 17. aprila do 19 sati, na "Večeri švajcarskog filma" koju u okviru meseca frankofonije organizuju Amabasada Švajcarske i Francuski institut.

    detaljnije
  • sudije-gimnazija-vranje

    Predstavi vranjske gimnazije prva, a niške "Stevan Sremac" druga nagrada na Pozorišnim susretima Srbije

    Na 26. Pozorišnim susretima gimnazija Srbije u Kragujevcu za najbolju predstavu u celini proglašen je komad Sudije Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju, dok je druga nagrada pripala Prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac" za predstavu Društvo mrtvih pesnika . Nagrade su otišle i Gimnaziji u Aleksincu - za najbolju režiju i autorsku dramatizaciju teksta.

    (1) detaljnije
  • muzejukoferu-foto-narodnimuzejnis

    Muzej u koferu "obilazi" niške škole i vrtiće

    Muzejski predmeti, novčići, nakit, preslica, fotografije i dokumenta - samo su deo kofera koji Narodni muzej Niš donosi u učionice niških škola i vrtića, a kako bi najmlađima približio šta je to muzej i upoznao ih sa nekim delom istorije. Đaci obilaze i postavke u objektima Muzeja, gde iz prve ruke uče o tome šta rade kustosi i da li su sve stare stvari vredne da se čuvaju u muzeju.

    (1) detaljnije
  • slobodna zona

    Turneja "Slobodne zone" gostuje u Leskovcu

    U sklopu 18. turneje filmskog festivala Slobodna zona, od 15. do 19. aprila u Leskovcu će biti prikazana najnovija dokumentarna i igrana ostvarenja koja su bila izuzetno zapažena na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni.

    detaljnije
  • barselona

    Dan španske arhitekture u Nišu

    Izložba i panel diskusija biće deo Dana španske arhitekture koji će u Nišu biti održan u sredu, 17. aprila.

    (2) detaljnije
  • biblioteka kuršumlija

    Likovni i literarni konkurs za kuršumlijske đake povodom predstojećeg praznika

    Zainteresovani učenici kuršumlijskih osnovnih i srednjih škola mogu učestvovati na likovnom i literarnom konkursu povodom manifestacije "Vaskršnja čarolija 2024.", a koji je raspisala Narodna biblioteka u Kuršumliji. Radovi se dostavljaju lično u Biblioteci najkasnije do 23. aprila, potpisani šifrom, sa razrešenjem šifre u posebnoj zapečaćenoj koverti.

    detaljnije
  • Radničke pelene, foto Nikola Marković 2

    Radničke pelene na delima niškog umetnika simbol pogaženog dostojanstva

    Uzimajući kao najdrastičniji primer eksploatacije radnika to što im se preporučuje da nose pelene kako ne bi gubili dragoceno vreme čestim odlascima u toalet, niški umetnik Nikola Marković je kroz crteže, slike, video, instalaciju i kreiranje brenda pelena “Prol et” želeo, kako kaže, da ukaže na problem zgaženog dostojanstva u svim sferama.

    (4) detaljnije
  • Lepa Brena Project 1, foto Stefan Rajhl

    Predstava o Lepoj Breni i raspadu Jugoslavije u Domu Vojske u Nišu

    Popularnost jedne od najvećih zvezda bivše Jugoslavije, tragični raspad nekadašnje države i nesretne sudbine njenih građana biće predstavljeni u muzičko-plesno-dramskom spektaklu "Lepa Brena project" koji će biti izveden u utorak, 14. maja u Domu Vojske u Nišu. Pet lica Lepe Brene prikazale su glumice Aleksandra Janković, Jelena Ilić, Tijana Marković i Jovana Gavrilović, kao i Vlada Aleksić. Karte su u prodaji po cenama od 1.300 i 1.500 dinara.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: