Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 11. 7. 2012.

| Kultura

Družina "Branko" apsolutni pobednik Horskih svečanosti

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
Sara Cincarević sa nagradom
Sara Cincarević sa nagradom

Crkveno-pevačka družina "Branko" iz Niša pobednik je 24. Internacionalnih horskih svečanosti, koje su održane prethodna 4 dana u Nišu.

Prema rečima dirigenata i muzikologa, koji su članovi žirija, pred njima je tokom ovih dana bio težak i zahtevan zadatak, ali istovremeno je to bio i period uživanja u horskoj muzici.

Pored priznanja "apsolutni pobednik" Družina "Branko" dobila je i nagradu za najbolje izvođenje kompozicije "Akatist" Stevana Mokranjca, koja je bila obavezna za sve horove koji su nastupali kao takmičarski.

- Hvala svima zbog kojih se Niš pamti po horovima - rekla je skromno Sara Cincarević, dirigentica hora "Branko".

Ženski crkveni hor "Prepodobni Rafailo Banatski" Zrenjanin Ženski crkveni hor "Prepodobni Rafailo Banatski" Zrenjanin

Nakon primanja nagrade dirigenticu su radosno dočekali članovi hora, a onda su spontano zapevali jednu od kraćih sekvenci koju su izvodili na nastupu.

Na sličan način, uz pesmu, ali i šampanjac i vijorenje zastave, Akademski hor Univerziteta iz Varšave, proslavio je dobijanje priznanja za najbolje izvođenje strane kompozicije.

Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke dobilo je priznanje za negovanje etno tradicije, a jedan od horista ovog društva Slaven Abazović proglašen je za najboljeg solistu.

Među dobitnicima su i Ženski crkveni hor "Prepodobni Rafailo banatski" iz Zrenjanina i Oratorijski zbor crkve svetog Marka "Cantores Sancti marci" iz Zagreba.

- Iskreno govoreći, svi učesnici ovih Horskih svečanosti u Nišu su pobednici. Kao žiri najradije bismo dodelili nagradu svim horovima koji su učestvovali u izvođenju "Akatista" presvetoj Bogorodici u Sabornoj crkvi. To je sigurno bio najlepši i najuzvišeniji događaj ove manifestacije i hvala svima koji su tome doprineli - rekla je Sonja Marinković, predsednica žirija.

Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke

S obzirom na to da su bijenalnog karaktera, sledeće Horske svečanosti u Nišu trebalo bi da budu održane 2014. godine, to će biti 25. održavanje ove manifestacije i pedesetogodišnjica osnivanja istih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Objektivan

    19:52 // 11. 7. 2012.

    PA gospodja Sara dobro zna zasto, pitajte nju !

  • Borko Veselinovic

    17:13 // 11. 7. 2012.

    Sve cestitike CPD Branko na apsolutnoj pobedi i verujem da nije bilo namesteno i da su zaista posteno zasluzili nagradu, ali i dalje ce ostati nedoumica zato je bojkot veliki gradski horova, Fakulteta umetnosti i Skc iz Nisa ostao medijska enigma za sve gradjane Nisa?!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: