Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:13, 27. 11. 2010.

| Kultura

Festival studentskih pozorišta u Nišu

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

NIŠ - Šesti međunarodni festival Studentska pozorišna scena biće održan u Nišu od 28. novembra do 3. decembra.

Predstave će biti igrane na Kamernoj sceni Studentskog kulturnog centra u Banovini, a publici će se predstaviti ansambli iz Skoplja, Banjaluke, Kragujevca, Prištine, Beograda i Niša.

Festival ima revijalni karakter, nema takmičenja, pa je jedan od ciljeva da se i glumci međusobno upoznaju i razmene iskustva.

- Ovo je prilika za nas i za Nišlije da malo bacimo pogled u tuđe dvorište, da vidimo šta se dešava na drugim scenama - kaže Aleksandar Mihailović, umetnički direktor Akademskog pozorišta.

Publika će na festivalu moći da pogleda predstave „Zašto Balkan nije seksi“, „Bre kabare“, „Imitacija života“, „Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo“, „Orkestar bb“, „Šine“ i „Nestali“. 

- Ono što imam osećaj da ćemo imati prilike da konstatujemo je da su to predstave koje imaju o čemu da progovore. To je ono što je dobro, jer pozorište mora danas da progovara o vremenu u kome živomo jer u drugom kontekstu ja i ne vidim šta bi radili - kaže Mihailović.

Direktor SKC-a Miroslav Jović kaže da festival opstaje pre svega zahvaljujući entuzijazmu mladih ljudi i najavljuje novi koncept manifestacije i promenu datuma održavanja.

- Studentski festival je dobio profil i jednu sliku koju smo želeli da napravimo. Otprilike dolazimo na ideju da, s obzirom da smo dosta skučeni u prostoru u kome živimo i radimo, a ne možemo da ga proširimo tako kako bi smo želeli, da sve to malo pomerimo. Tako da ćemo sledeće godine Festival organizovati početkom septembra, i sve će se to dešavati tu negde oko nas, napolju, pre svega u dvorištu Univerziteta a tražićemo i atraktivne lokacije po gradu - kaže Miša Jović, direktor Studentskog kluturnog centra.

Karte po ceni od 200 dinara, odnosno 100 za učenike i studente, prodavaće se od 10 do 14 sati u SKC-u, a moći će da se kupe i pred početak predstava.

Imitacija života

Niškoj publici Akademsko pozorište SKC predstaviće se predstavom "Imitacija života" koja je već imala prilike da ponese veliki broj nagrada na različitim festivalima.

- Na velikom i značajnom festivalu u Minsku naša glumica, bivša, Mirjana Đorđević, ponela je nagradu za najbolju žensku ulogu. Mi smo Mirjanu ispratili kako to i dolikuje, napravili zamenu jer "show must go on", i već sa prvog narednog festivala doneli takođe nagradu za najbolju žensku ulogu, za Maju Jovanović ovog puta.

Predstava “Imitacija života” Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš proglašena je za najbolju u izboru žirija na Festivalu omladinskih scena održanom u Beloj Palanci prošle nedelje.

Komad "Imitacija života" u režiji Biljane Radenković rađena je po istoimenoj drami Mirjane Bobić-Mojsilović, a premijerno je izvedena krajem aprila ove godine.

insert iz predstave "Imitacija života"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Luigi

    11:31 // 29. 11. 2010.

    Jel stupio i u ovim prostorijama Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: