Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 26. 8. 2016.

| Kultura

Filmom o crkvama i manastirima podsećaju na duhovno blago Panteleja

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-manastiri-arhiva-JV
Pantelej je niška opština bogata crkvama i manastirima; foto: arhiva JV

Na teritoriji Opštine Pantelej se nalazi 14 crkava i 2 manastira, zbog čega se često upoređuje sa Fruškom gorom, a legende i priče o ovim svetinjama na jednom mestu je skupila ekipa dokumentarca “Duhovno blago Panteleja” koji je sinoć premijerno prikazan u Nišu. 

Svetosavski dom, prema rečima producenta filma Gradimira Nikolića iz produkcijske kuće "NGTim", bio je skoro pun tokom premijere ovog dokumentarca koji je sniman od decembra prošle godine.

duhovno-blago-foto-G.-N. Detalj sa premijere; foto: G. N. Tokom 50 minuta filma, kaže Nikolić, publika saznaje mnogo toga o duhovnom nasleđu ove niške opštine i podseća se nekih vrednosti koje se zaboravljaju u vreme informacija, rijaliti šou programa, televizije i nasilja na njoj.

Jedan glumac, starac, vodi dečaka i devojčicu kroz crkve i manastire u Panteleju i priča im jednu moralnu, duhovnu priču. Potom dolaze do crkve gde sveštenik počinje priču o legendama i mitovima koji se vezuju za nju. Kreće se od Pantelejske crkve, preko manjih gradskih i seoskih, pa sve do najstarije Latinske crkve i manastira Svetog Jovana - priča Nikolić.

Jedna od ideje filma je i da se Nišlije, ali i ostali zainteresovani, podstaknu da obiđu ove svetinje u severoistočnom delu Niša i njegove bliže okoline.

Sakralna arhitektura je jedno od najkarakterističnijih obeležja srpskog identiteta, obeležje po kojem smo kao narod prepoznatljivi. Ali sve to neizmerno arhitektonsko i duhovno blago treba sačuvati od propadanja i zaborava. Ovo ostvarenje će ponuditi gledaocima precizne istorijske i geografske detalje o crkvama i manastirima ovog kraja, kao i uvid u raskošnu lepotu tih hramova - kažu iz ekipe filma.

Nikolić kaže da će film započeti festivalski život, pa je u planu da se prikazuje pre svega u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a potom i u drugim pravoslavnim zemljama, ali i inostranstvu. Nakon premijere u Beogradu za par meseci, biće dostupan i na DVD izdanjima.

Film je, inače, po scenariju Marije Filipović, Dragana Tričkovića i Velibora Petkovića, režirala Jasmina Ranđelović. U filmu glume Dragan Tričković, Vuk Zdravković i Milica Đurašković.

"Duhovno blago Panteleja" - trejler

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban

    21:14 // 27. 8. 2016.

    film ujeda kolko je dosadan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: