Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 16. 2. 2015.

| Kultura

Filmovi o gej, lezbejskim i transseksualnim temama u Nišu

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-dvemajkee.jpg
Film "Dve majke" jedno od ostvarenja koje će posetioci moći da pogledaju (foto: zweimuetter.de)

Na Međunarodnom festivalu "queer" filma koji će se u niškom bioskopu "Kupina" održati od 20. do 25. februara, publika će imati prilike da vidi 6 inostranih ostvarenja koja se bave gej, lezbejskom i transseksualnom tematikom.

Kako kažu organizatori iz Udruženja građana “Zadrugarice”, sloboda je tema ovogodišnjeg “Merlinka festivala”, koji je dobio ime po “ubijenoj trans osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika ‘Marble Ass’”.

Ove godine se bavimo slobodom u kontekstu prava da svako bude ono što jeste, ali i u smislu borbe za slobodu i njeno očuvanje, jer osvojene slobode mogu u svakom trenutku da budu ugrožene. Želimo da ovakvim festivalom doprinesemo stvaranju jedne bolje i slobodnije Srbije - kažu iz “Zadrugarica”.

Na samom otvaranju, u petak 20. februara od 19 sati, publika će moći da porazgovara sa LGBT aktivistom Predragom Azdejkovićem, a potom i da pogleda film "Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda".

Svake naredne večeri, na repertoaru će biti po jedan film, pa će tako publika do kraja festivala moći da se upozna sa ostvarenjima “Momci”, “O Suzan Zontag”, “Dve majke”, “Krug”, a festival će u sredu 25. februara zatvoriti film “52 utorka”.

Osim prve večeri kada će publika moći da pogleda "Kampanju mržnje" od 20 sati, svih ostalih festivalskih dana projekcije počinju od 17 sati.

Svi filmovi će biti prikazivani u maloj sali bioskopa "Kupina", a ulaz je slobodan.

PROGRAM:

Petak, 20. februar - "Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda"

Ovaj dokumentarni film se bavi “antigej raspoloženjem i zakonima koji osvajaju Rusiju”. Kako stoji u sinopsisu, dok se u većem delu sveta teži ka jednakosti homoseksualaca, u Rusiji se ide u suprotnom smeru. Ruski parlament je,kako kažu, izglasao zabranu takozvane “gej propagande” kojim se gotovo svaki vid javne diskusije o jednakosti homoseksualava pravosnažno smatra zločinom.

Subota, 21. februar - "Momci"

U opisu ovog holandskog igranog filma “Momci” je holandski igrani film govori o Sigeru, povučenom petnaestogodišnjem sportisti koji spoznaje ljubav na letnjem raspustu. Siger trenira u novom timu za nacionalni šampionat u trci štafeta i sreće neobičnog i nepredvidivog Marka, u koga se zaljubljuje.

Nedelja, 22. februar - "O Suzan Zontag"

Dokumentarac “O Suzan Sontag” se, kako kažu organizatori, intimno i detaljno bavi životom žene koja je bila među najuticajnijim i najprovokativnijim misliocima 20. veka. Suzan Sontag je zahvaljujući svojoj vatrenosti i otvorenosti tokom cele karijere postala jedna od najbitnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije, navodi se u opisu filma.

Ponedeljak, 23. februar - "Dve majke"

Nemački igrani film prati Katju i Izabelu koje odluče da dobiju dete. Ovaj bračni par, piše u opisu filma, želi samo spermu a ne oca, ali kao i mnogi lezbejski parovi u Nemačkoj shvataju da je “put do običnog deteta mnogo teži nego što misle”.

Utorak, 24. februar - "Krug"

Radnja ovog dokumentarno-igranog filma odvija se u Cirihu sredinom pedesetih godina prošlog veka. Stidljivi mladi nastavnik Ernst Ostertag postaje član gej organizacije. Tu, prema sinopsisu, upoznaje transvestitsku zvezdu Rebija Rapa i odmah se ludo zaljubljuje u njega.

Sreda, 25. februar - "52 utorka"

Šesnaestogodišnja Bili mora naglo i nerado da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promeni pol, što dovodi do toga da provode vreme zajedno samo utorkom po podne. „52 utorka“ je film sniman tokom cele godine – svake nedelje samo utorkom, i to je priča o željama, odgovornostima i transformaciji puna emotivnog naboja, navode organizatori.
 

"Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda" - trejler

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijel

    09:10 // 17. 2. 2015.

    Odlično. Jedva čekam. Lepa ideja, nadam se da će ovako nešto da zaživi u našem gradu.

  • Cvetic

    03:15 // 17. 2. 2015.

    Koga interesuje- nek gleda. Koga ne interesuje i kome je ovo neprijatno- nek si sedi kuci i nek ne zvoca!

  • logitech

    23:57 // 16. 2. 2015.

    Zatucani smo mi mnogo da bi prihvatili ovako nesto, bas kao i Rusi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: