Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 5. 8. 2010.

| Kultura

Filmska legenda u Nišu (video)

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

Kolin Artur, majstor maske i specijalnih efekata u svetski poznatim filmovima kao što su “Odiseja u svemiru 2001”, “Konan varvarin”, “Zvezdane staze”, "Beskrajna priča", dobio je bučan aplauz dece i odraslih u Nišu gde gostuje na međunarodnoj dečijoj koloniji crtanog filma “Pantelej 2010”.

Deca su bila posebno ushićena kada je na prezentaciji pokazao autentičnu masku ruku najpoznatijeg filmskog vanzemaljca E.T. -a (Itija), a organizatorima je poklonio maketu Minotaura, masku čudovišta koja se koristila u snimanju filma “Simbad i oko tigra”.

Artur će na koloniji biti tri dana, a deci će pokušati da prenese svoja iskustva iz oblasti “pokreta maski u animacijama i igranim filmovima”

- Deca moraju što više da crtaju, samo se tako uči ovaj posao. Neka crtaju svoje prijatelje, drugare u pokretu jer će im tako slike biti životnije. Malo je vremena da bi im ja pokazao kompletnu kategoriju maski i specijalnih efekata, ali preko ovih maski pokušaću da ih nečem podučim. Pokazao bih više maski, ali mi je studio u Madridu (Španija) izgoreo. Doneo sam ruke E.T.-a koje deca mogu da dodirnu. One su korišćene u poznatoj sceni kada vanzemaljac svira klavir, a nosila ih je jedna pijanistkinja. Minotaur je poznato čudovište iz “Simbada”, a tu su jedna cigla od gume i flaša koja se koristila u filmovima. Deca su oduševljena stablom koje govori, a tu su i lampe koje će se koristiti u novom filmu “Zlatna smokva”. Tako da deca mogu to sve da dodirnu, a paralelno sa tim videće i sekvence iz filmova gde su mnoge maske korišćene tako da ću na taj način pokušati da ih više zainteresujem za filmske efekte - objašnjava ovaj umetnik koji je namerno prezentaciju držao u košulji sa Diznijevim junacima.

Prisutni su mogli da čuju kako je u “Odiseji” pravio maske za poznatu scenu kada čovekoliki majmun udara u kosti ili koliko je bilo teško našminkati glumca Arnolda Švarcenegera u filmu “Konan varvarin”.

On je odgovarao na razna pitanja, a zanimljivo ga je bilo čuti kako je ušao u filmske vode.

- Otac mi je bio grafičar pa sam tako i ja završio likovnu akademiju. U tom poslu sam dosegao neki nivo jer sam radio u najpoznatijem muzeju voštanih figura “Madam Tiso”. Tada je stigla ponuda za “Odiseju” što sam prihvatio. Umesto tri meseca, rad na filmu je trajao godinu dana tako da sam izgubio mestu u muzeju, ali sam našao nov izazov - ispričao je Kolin Artur.

Na koloniji crtanog filma u Nišu koji organizuju Niški kulturni centar i autorski tim crtanog filma SCF 98 kao i Udruženje građana Anima, učestvuje 60 dece iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Rusije, Velkike Britanije i Srbije.

Sara Milošević i njena drugarica Maša oduševljene su svetlećim drvetom

- Kolin Artur nam je pokazao tu staru tehniku formiranja likova u filmovima. Tokom škole ćemo učiti i neke kompjuterske programe za crtanje tako da ćemo na kraju kolonije uporediti klasičnu i modernu školu pravljenja crtanog filma - kaže Sara.

Klaudio Tanasko napominje da su mu najomiljeniji junaci japanski likovi iz crtanih filmova. On kaže da se na koloniji steknu nova poznanstva i tehnike.

Učenica klara Kracina iz Ljubljane (Slovenija) pak kaže da će se u budućnosti baviti realizovanjem crtanih filmova.

- Dosta učim, dva sata svakodnevno vežbam. Kolin me je oduševio jer su njegovi likovi i maske kao kompijuterski napravljeni - kaže Kracina.


Osim Kolina Artura, predavač na ovogodišnjoj Koloniji je i Filipa Timins, predstavnica američke kompanije „Vajkon“, čiji softveri i hardveri su korišćeni za specijalne efekte u holivudskim filmovima „Čarli i fabrika čokolade“, „Hulk“, „Troja“, „Zvezdane staze“.

Učesnicima kolonije o muzici u filmu govoriće Zoran Simjanović, jedan od naših najznačajnijih kompozitora primenjene muzike, autor nezaboravnih numera za TV seriju „Grlom u jagode“ i filmove „Specijalno vaspitanje“, „Miris poljskog cveća“, „Maratonci trče počasni krug“, „Nešto između“.

Trejler za film "Beskjrana priča"

Sinbad i oko tigra (1977)

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: