Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:54, 1. 10. 2013.

| Kultura

Gde je sahranjen Mija Stanimirović?

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
grobnica-na-sindjelicevom-trgu.jpg
Spomen-obeležje na Sinđelićevom trgu

Narodni heroj čije su ime ponosno nosile ili nose ulice, škole, mesne zajednice i kasarne Mija Stanimirović, verovali ili ne, sahranjen je u centru Niša sa još 13 svojih saobraca.

Pored sada već poznate grobnice u samom centru Niša na Trgu kralja Milana, koja je otkrivena prilikom izgradnje podzemnog prolaza, postoji još jedna.

Verovatno je svako od nas bezbroj puta prošao parkom preko puta Osnovnog suda, ali retko ko stane i zapita se šta predstavlja spomenik nedaleko od benzinske pumpe.

Upravo na tom mestu nalaze se posmrtni ostaci Mije Stanimirovića, narodnog heroja, i još 13 njegovih saboraca. Za razliku od one u samom centru grada, koja je otkrivena slučajno, ova je obeležena, a postoji i spomenik.

grobnica Spomenik palim borcima- Grobnica je bez spomen-obeležja podignuta 1945. godine prilikom proslave prve godišnjice oslobođenja Niša, 14. oktobra. Tada su sahranjeni posmrtni ostaci 12 boraca. Prilikom proslave desetogodišnjice ustanka u Srbiji, 7. jula 1951. godine, kada je podignut i današnji plato sa stubovima sahranjeni su posmrtni ostaci narodnog heroja Konrada Žilnika i prvoborca Miodraga Taušanovića - kaže Đorđe Stošić, istoričar niškog Zavoda za zaštitu spomenika.  

On ističe izuzetan kulturni značaj ovog spomenika koji podseća na “revolucionarni žar” naroda ovog kraja koji nije vezan samo za ideologiju i NOB, već datira još od turskih vremena.  

- Po ličnostima koji su sahranjeni u ovoj grobnici ona predstavlja dokument borbe za slobodu i junaštvo naroda ovog kraja. Ovde je uvek vladao revolucionaran duh i ljudi su se uvek odazivali pozivu za slobodu. Ovaj spomenik ima i šire nacionalno obeležje, jer su među sahranjenima i borci iz drugih republika - rekao je Stošić.

grobnica34 Pored narodnih heroja Mije Stanimirovića i Konrada Žilnika, oca poznatog reditelja Želimira Žilnika koji je rođen u niškom logoru, u grobnici na Sinđelićevom trgu sahranjeni su i posmrtni ostaci 8 prvoboraca i 4 skojevca. 

1945. godine položeni su posmrtni ostaci Dušana Taskovića, Danila Price, Mije Petrovića, Mike Paligorića, Božidara Lešjanina, Ace Petrovića, Branka Jekića, Duška Kostića, Marka Jovanovića, Vitka Savkovića, Miodraga Taušanovića, ali i jedne žene učesnice NOB-a Rade Kovačević.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • abc

    17:01 // 15. 9. 2014.

    Bilo bi dobro da su sahranjeni na groblju ... u , mozda , nekoj niskoj aleji velikana ... a tu da ostane spomenik .. mislim .. zivot ide dalje .. ali pamtimo pretke ...

  • mile

    13:19 // 27. 6. 2014.

    Ja ovo nisam znao,a i nisam obraćao pažnju,a 1001 put sam prošao tuda.Oprostite mi Vaše seni.I šta smetaju njihova imena ulicama,a ima mesta za sve.

  • Mija

    21:41 // 9. 10. 2013.

    http://sr.wikipedia.org/wiki/Датотека:GrobnicaNarodnihHeroja2.jpg

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: