Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 28. 4. 2010.

| Kultura

Još jedno uništavanje arheološog nalazišta

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
foto: Zoran Radosavljević Kiki

Niški arheolozi sprečili su još jedno preduzeće da nastavi sa divljom gradnjom na arheološkom nalazištu.

Reč je delu arheološkog parka Medijana, sa desne strane puta za Nišku Banju, pored ulaza u Elektronsku industriju, za koji se pretpostavlja da krije utvrđenje sa glavnom palatom Cara Konstantina iz IV veka.

- Slučajno smo prolazili tu jer smo pošli ka Niškoj Banji. Nisam mogao da verujem da opet neko nešto gradi na zaštićenom kulturnom dobru. Srećom, skinut je samo humusni sloj zemlje i najverovatnije nije oštećeno ništa od artefakta. Odmah smo doneli rešenje o obustavi daljih radova - kaže Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša.

Čerškov kaže da je preduzeće planiralo izgradnju magacina a da za to nije imalo potrebne dozvole.

- Sve je to deo velikog nalazišta Medijana. Sve, između puta za Nišku Banju i pruge, i kvantaške pijace do Pežoovog servisa. Taj deo je označen kao "Medijana jug" i tu je gradnja apsolutno zabranjena - kaže Čerškov.

U Zavodu za zaštitu spomenika podsećaju da je pre nekoliko godina OMV planirao izgradnju benzin pumpe na parceli pored koje je sada započeta izgradnja magacina, ali da su i tada radovi bili obustavljeni.

Niški arheolozi zaustavili su u utorak izradnju septičke jame koju je JKP Gorica počelo da kopa u sred niške Tvrđave, unutar Pašinog konaka u kome se nalazi sedište ovog gradskog preduzeća. Tada je, prilikom kopanja rupe duboke 4 metra i isto toliko široke, potpuno uništen spomenik iz antičkog perioda, zbog čega je Zavod za zaštitu spomenika najvio podnošenje krivične prijave protiv odgovornih u Gorici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Silvana Mišić

    10:30 // 10. 2. 2011.

    Onaj ko ne zna odakle je došao nikada neće znati ni kuda da krene. Zatrpavanje prošlosti jednako je zatrpavanju budućnosti.

  • branislav jovanovic

    12:24 // 30. 4. 2010.

    Bravo arheoloyi Nisa. Ali nazalost u ovom gradu ELEKTORONIKE vrednosti koje ovaj grad poseduje nikoga ne interesuju. Kao i u drzavi, apsolutni nemar, vandalizam, zakon jaceg i bezobzirnijeg i bezobraznijeg. Ove iskre dobrog, ljudskog, nucnog i strucnog ostaju nezapazene, a o efektima tesko je govoriti. Kad bi se mediji malo vise interesovali i bili stvarno kriticki, istrazivacki na mnogom poljima nekulture bi dobro profitirali.

  • sludjen

    10:03 // 29. 4. 2010.

    Pa ovo svaki dan strada po jedno arheolosko nalaziste? Ali koliko vidim za to niko ne odgovara. I pitanje je da li ce odgovarati? Zasto niste naveli ime firme koja gradi na tom prostoru? Zasto se povodom ovoga nije oglasio neko iz grada? Gde je sada gradonacelnik? Njegov sluzbenik, Jezdimirovic, je napravio ono u Tvrdjavi. Ako se Medijana tako ponasa prema istorijskom nasledju sta da rade ostali? Uostalom ako Direkcija za izgradnju grada moze da gradi bez gradjevinske dozvole (i da im ne fali ni dlaka sa glave) zasto ne bi mogli i drugi?

    @ Vlado, prica o komunistima je u najmanju ruku glupa. Nisu svi komunisti losi. Treba navesti imena i prezimena. Vidi Mileta Ilica. Malo je kraduckao na izborima, malo je pravio malverzacije kao gradonacelnik, malo smo organizovali demonstracije da ga skinemo, posle kojih se covek malo povukao dok se ne zaboravi i eto ti ga opet na mestu predsednika skupstine. Ko je za to kriv?

    Svaka cast Juznim vestima. Izgleda da redakcija Juznih vesti jedina obraca paznju na ovakve stvari.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: