Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 27. 1. 2016.

| Kultura

Izložba o "Gvozdenom puku" u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
gvozdeni puk
Ratna zastava ovog puka najodlikovanija

U niškoj galeriji Sinagoga u četvrtak 28. januara u 12 sati biće otvorena izložba posvećena najodlikovanijoj jedinici u srpskoj vojsci - Drugom pešadijskom puku "Knjaz Mihailo’’ prvog poziva, odnosno “Gvozdenom puku”.

Ovaj puk je mobilisan u Prokuplju početkom oktobra 1912. godine, a činili su ga vojni obveznici od 21. do 31. godine života.

U toku ratova 1912 - 1918. godine, Srbija je mobilisala oko 100 pešadijskih, konjičkih i artiljerijskih pukova. Sve ove jedinice su hrabro i požrtvovano, uz velike gubitke, izvršile svoju patriotsku dužnost. Međutim, samo je jedan puk, zbog svoje legendarne hrabrosti, kao najbolji puk srpske vojske dobio počasni naziv “Gvozdeni puk” - kaže autor izložbe.

Ovaj puk je najodlikovaniji u srpskoj vojski - u njemu je 208 nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima i 36 dvostrukih nosilaca.

I druga ratna odlikovanja kitila su grudi junaka “Gvozdenog puka”, boraca za oslobođenje Srbije iz Toplice, Jablanice i Zaplanja - navodi se u pozivu za izložbu.

Izložbu su zajedno priredili Narodni muzej Toplice iz Prokuplja i niški Narodni muzej, a autor izložbe je istoričar Petko Marjanović.

Ulaz je slobodan, a izložba će biti otvorena do 18. februara. Galerija Sinagoga otvorena je za posetioce od utorka do petka od 10 do 17 sati, a vikendom od 10 do 15 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: