Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 18. 8. 2016.

| Kultura

Izložba u Paviljonu i rasprodaja slika na Tvrđavskoj pijaci

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Crtež
Crtež iz serije "Zlo ne spava"; Foto: Šok zadruga

Izložba umetničkih radova Šok zadruge „Dopunski časovi iz crtanja“ održaće se od 19. do 29. avgusta u Paviljonu u Tvrđavi. Na njoj će biti predstavljeni radovi 50 autora nastali na radionicama u periodu od 2005. do 2015. godine. 

„Dopunski časovi iz crtanja“ prvi put su održani 2005. godine, kada je na inicijativu Nikole Džafa podrum „Art klinike“ postao radni prostor za umetnike koji nisu imali sopstveni.

Tada je, u okviru prve letnje radionice, radilo 12 mladih umetnika. Izložba ovog kolektiva održana je iste godine u suterenu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Crtež 1 Crtež iz serije "Na istom zadatku"; Foto: Šok zadruga

Pod različitim sloganima i sastavima umetnika i u saradnji sa različitim društvenim grupama, „Dopunski časovi iz crtanja“ odvijali su se periodično (2007, 2008, a od 2010. do 2012. godine i u saradnji sa Srednjom školom za decu sa smetnjama u razvoju „Milan Petrović”).

Izložba koja se u petak u 19 sati otvara u Paviljonu predstavlja izbor iz ove desetogodišnje prakse i ima podnaslov „Hronologija jednog dijaloga“.

Svaki od izloženih radova nastao je u direktnoj umetničkoj i crtačkoj komunikaciji više autora, u smislu docrtavanja, precrtavanja, brisanja, doslikavanja... odnosno primene složenih poetičkih i kontekstualnnih postupaka. Crteže prati dokumentacija ove složene komunikacije – kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti.


Pre izložbe, rasprodaja

U akciji „Publici na noge-totalna rasprodaja umetnosti“ Šok zadruga je u petak 19. avgusta od 11 do 13 sati na Velikoj pijaci gde će prodavati umetnine na tezgama.

Sama akcija ironizuje robni karakter kulture i umetnosti u današnjem društvu. S druge strane resemantizuje ga u lokalnom kontekstu kao traganje za tržištem umetnosti i njenim mestom u društvu – ističu umetnici.

Akciju će, kako najavljujuju, pratiti izložbe „in situ”, performansi i ankete.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: