Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:10, 5. 8. 2014.

| Kultura

Izložbe inspirisane džezom na "Nišvilu"

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
Izlozba-Nisville.jpg

Od srede, 13. avgusta, do nedelje, 17. avgusta, za vreme "Nišvila" na nekoliko lokacija u Nišu biće održano više izložbi fotografija, ilustracija, stripa, kao i “live art” performansa inspirisanih džezom.

Izložbe, promocije i tribine se organizuju u sklopu Nišvila, a zainteresovani će moći da vide vide tri izložbe fotografija, izložbu slika, dve izložbe grafičkih novela, kao i da zajedno sa domaćim strip autorima prave crteže na temu džeza.

Na "Nišvilu" će ove godine na 7 bina oko 560 izvođača održati 80 koncerata.


Program izložbi

Sreda, 13. avgust

14:00 - otvaranje izložbe fotografija “Srbi u svetu“ više autora iz dijaspore u Nišvil pres-centru u Paviljonu u Tvrđavi. Nakon otvaranja, ova izložba će od 14. do 17. avgusta biti preseljena na „Youth“ stejdž, preko puta „Salona 77“ u Tvrđavi.

Posetioci će moći da vide pobedničke fotografije konkursa „Srbi u svetu“ koje prikazuju život naših građana u dijaspori.

17:30 - Izložba fotografija sa Nišvila 2013, “Jazz from the South” Predraga Todorovića, u galeriji “Art 55” kod Filozofskog fakulteta.

Predrag Todorović je mladi fotograf iz Kragujevca, master student fotografije i digitalne umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Todorović je svoje impresije i fascinaciju festivalom izrazio selekcijom crno-belih fotografija sa prošlogodišnjeg Nišvila.

19:00 - Izložba tabli grafičke novele “Ejmi Vajnhaus – Amy Winehouse” i promocija izdanja izdavačke kuće “Darkwood” u “Salonu 77”.

Beogradski izdavač “Darkwood” predstavlja grafičku novelu o tragično preminuloj soul pevačici Ejmi Vajnhaus. Autori ovog strip-albuma su Havi Fernandez (crtež), Kristof Gofet, Patrik Odlin (scenario) i Luka Merli (boja). O izdanju će govoriti belgijski strip autor Filip Pake, kao i Zlatibor Stanković, strip scenarista i kritičar i organizator niškog međunarodnog strip festivala “NiFest 2014”.

Sreda 13. avgust – nedelja, 17. avgust

Izložba fotografija sa Nišvila “Sav Taj Nišville” Nikole Ćirića, na Otvorenom koridoru (šetališna staza u Tvrđavi)

Nikola Ćirić, student grafičkog dizajna iz Niša, učestvovao je na brojnim konkursima i izložbama. Učesnik Svetskog bijenala studentske fotografije u Novom Sadu 2013. godine, simpozijuma “Umetnost i papir “u Čačku 2014. godine, gde je bio učesnik kolonije i gde su izloženi njegovi radovi.

Četvrtak, 14. avgust

17:30 - izložba slika Marije Zafirkove i Dimitra Trajčeva “Jazz Icons” u “Paviljonu”.

Ovi akademski umetnici iz Bugarske predstaviće zajedničku postavku portreta legendi džeza. Dimitar radi portrete muškaraca, a Marija portrete žena. Iako različiti po stilu i tehnici, radovi ovo dvoje umetnika su veoma kompatibilni, pa je ovakva zajednička postavka uspešno predstavljana širom Evrope i u SAD.

Četvrtak, 14. avgust – nedelja, 17. avgust

20:00 - 00:00 - „live drawing“ - nastajanje izložbe strip tabli i ilustracija „Zeleni strip atelje“, na šetališnoj stazi u Tvrđavi.

U saradnji sa striparnicom “Južni Darkwood”, Nišvil organizuje druženje sa domaćim strip-autorima i ilustratorima (Igor Krstić, Mijat Mijatović, Danko Dikić, Dušan Cvetković i Toni Radev) koji će crtati na temu džeza. Svi prolaznici će moći da im se pridruže i kroz crtež ostave svoje  muzičke utiske.

“Jazzy Fashion Corner” – izložba garderobe i nakita kod “Salona 77”

Petak, 15. avgust

18:30 – izložba džez grafičkih novela “Graphicology” Filipa Pakea, u “Paviljonu”.

Radovi koje će predstaviti poznati belgijski strip autor, ilustrator, slikar, muzičar i „storyteller“ Filip Pake, predstavljaju vizuelni deo projekta “Graphicology” koji Pake realizuje zajedno sa „Brussels Jazz Orchestra“.

Pake je izabrao svoja četiri već postojeća stripa sa džez-tematikom i uradio dva potpuno nova, a za sve to je šest autora napisalo muziku koju „Brussels Jazz Orchestra“ izvodi na sceni dok se strip priče emituju na video-zidovima.

17:00 – promocija novog broja World music magazine i predstavljanje “World music asocijacije Srbije” kod Paviljona “Etnoumlje”

Subota, 16. avgust

15:00 - panel diskusije "Festivali kao kreativne industrije" u Paviljonu

18:00 - promocija knjige Svetolika Jakovljevića i predstavljanje njegovog publicističkog i uredničkog opusa u Paviljonu “ Bekstejdž susreti u džezu”  

Ponedeljak, 18. avgust

13:00 - Završna pres-konferencija i predstavljanje knjige blogova “Hod po džezu” direktora "Nišvila" Ivana Blagojevića u Paviljonu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: