Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:49, 30. 9. 2016.

| Kultura

Izložbe, predavanja i promocije knjiga za Dane arhitekture

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
DAN
Dani arhitekture Niš održavaju se od 2000. godine; Foto: dan.org.rs

Oktobar je mesec arhitekture u Nišu, pa će u zgradi Društva arhitekata kod Šivare biti organizovane izložbe radova i promocije knjiga o arhitekturi.

Ova tradicionalna manifestacija se održava 17. put i ima cilj da promoviše arhitekte i struku, a svi sadržaji u oktobru su otvoreni za sve i besplatni.

Otvaranje Dana arhitekture je 1. oktobra od 19 sati, a manifestacija počinje Izložbom studentskih radova sa 2. letnje škole tradicionalne arhitekture Gornji Krivodol, koja će trajati do 10. oktobra.

Studenti Građevinsko-arhitektonskog fakulteta istraživali su tradicionalnu arhitekturu i revitalizovali je. Izložićemo radove 12 studenata, a sa njima će biti i studenti i profesori iz Bugarske – kaže sekretar Udruženja Zoran Čemerikić.

Izložbu Zavičajnog muzeja iz Vrnjačke Banje o Francu Vinteru Nišlije će moći da vide od 11. do 16. oktobra, uz predavanje Sime Gušića.

Vinter je uradio prvi generalni plan Niša i on je veoma značajan inženjer iz perioda s kraja 19. veka – dodaje.

Od 18. do 23. oktobra organizovana je izložba “Niška Jagodin-mala, istorija i arhitektura”, kao i promocija knjige koja će biti organizovana na otvaranju izložbe u 19 sati. Dane arhitekture zatvara izložba radova arhitekte Sanje Drvenice iz Beograda. Za kraj ovogodišnje manifestacije 1. novembra učenici će održati okrugli sto na aktuelne teme.


Nema posla za mlade arhitekte u Nišu

Sekretar Udruženja Zoran Čemerikić kaže da niški GAF školuje dobre stručnjake, ali da za mlade arhitekte nema posla u Nišu.

U Nišu ima puno manjih projektantskih firmi, ali sa malim kapacitetom, pa ne mogu svi da se zaposle – ističe.

On dodaje da GAF svake godine iškoluje nekoliko desetina arhitekata, kao i da je napredak u obrazovanju naročito vidljiv u estetskom smislu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: