Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 21. 8. 2014.

| Kultura

Izvođači na "Nišvilu" najbolji ambasadori Niša

Autor:Milena MiloševičIzvor:Južne vesti
Candy-Dulfer.jpg
Kendi Dalfer promoviše Niš u Holandiji

"Nišvil" džez festival već 20 godina u svetu gradi sliku o Nišu i Srbiji uopšte, a izvođači koji ponekad teško prihvate ponudu za nastup, posle požele da se vrate i ponovo učestvuju.

Praksa je pokazala da oni zatim često postaju najbolji promoteri festivala.

Kendi Dalfer je na "Nišvilu" prvi put nastupila 2009. godine. Dve godine kasnije svirala je na festivalu sa svojim ocem, što je, kako kaže, ostalo kao lepa uspomena. nisville

- Osećam se odlično na Nišvilu zato što ovaj festival kombinuje mnogo muzičkih pravaca, okuplja ljude različitih godina i muzičkog ukusa, a to je ono što i ja volim da radim kada pravim muziku. Svetu je potrebno još ovakvih džez festivala. Iako ne mogu kao klasični turista da obilazim grad, ja gledam lica ljudi. Ako su lepa i nasmejana, ja ih pamtim i zato je lepo biti na "Nišvilu" – kaže Kendi Dalfer.

Prema rečima Ivana Blagojevića, direktora festivala, ona je postala pravi ambasador Nišvila i Niša pre svega u Holandiji, a onda i šire. To je jedan od razloga zbog čega ju je, nakon ovogodišnjeg nastupa, predložio za počasnog građanina Niša.

- Ona je još posle prvog dolaska pričala o Nišu i po Holandiji pokazivala snimke sa "Nišvila" i nagradu koju je tada dobila. Sada imamo najviše bendova iz Holandije, što znači da je to brendiranje Niša i "Nišvila" uradila upravo Kendi. Dešava se lepa stvar, da mi ne moramo više da ubeđujemo da je "Nišvil" veliki festival i da je Srbija bezbedna. Oni su dobili informacije iz prve ruke i sada traže svoje mesto na festivalu - kaže Blagojević.

Bendovi „Empirical“ i „Mop Mop“ su ove godine bili prvi put na "Nišvilu", a o tom festivalu čuli su od kolega.

- Ovo je prvi put da dolazim u Srbiju. Veoma je lepo i mirno. Sviđa mi se vaša kultura, hrana i ljudi. Čuo sam da takođe postoji i dobar džez festival u Beogradu - kaže Šejni Forbs iz britanskog sastava „Empirical“.

Andrea Benini iz nemačko-italijanskog sastava "Mop Mop" o "Nišvilu" je saznao od prijatelja i "Jazzanove" koji su činili program prošlogodišnjeg festivala.

- Rekli su mi da je baš "kul", a pročitao sam i članak o "Nišvilu" u kome piše da je veoma značajan na ovim prostorima - kaže Benini.

I tako svake godine Nišlije dobiju po 80 koncerata za uživanje, a grad u isto vreme od 500 do 600 muzičara koji posle nastupa na festivalu postaju njegovi najbolji promoteri po svetu.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Pokušaćemo da vam kroz više različitih priča prikažemo gledišta o EU građana sa juga, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    15:31 // 25. 8. 2014.

    kendi, spoj lepote,talenta i dobrote!

  • jasmina

    13:58 // 21. 8. 2014.

    Da, i bas je super sto se u Nisu na ovakvom mestu reklamira i Lucky Strike pored mocnog niskog giganta Filip Morisa koji nije zeleo da podrzi Nisvil.A pre su se na sva usta hvalili podrskom Nisvilu.

  • ko zna kakav su utisak ostavili oni koji

    13:07 // 21. 8. 2014.

    su sa stola izmarisali rezervaciju za članove ambasade SAD, ona kesurina sa kokicama i piće koje ih je dočekalo, metež iza njihovih leđa, zahtev da im oslobode stolicu na kojoj su odložili stvari...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: