Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 27. 5. 2013.

| Kultura

Kako država štiti spomenike kulture?

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Dimnjak.jpg

Na lokalu u samom centru grada, na Trgu kralja Milana, probijen je dimnjak iako se nalazi u zgradi staroj 130 godina koja je pod zaštitom države. 

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da je za ovakve promene neophodno odobrenje te ustanove. Ipak, ne mogu da potvrde jesu li je investitori, odnosno vlasnici ćevabdžinice "Zoki i Nena", zatražili.

- Proverićemo da li je za ove radove traženo naše odobrenje, ali i da jeste, verovatno ne bi bilo dato – kaže Elena Vasić Petrović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

Ako se utvrdi da su promene na zgradi pod zaštitom urađene bez dozvole Zavoda, na teren izlazi komisija koja podnosi izveštaj građevinskoj inspekciji, a ona zatim „deluje izvršno“, odnosno nalaže da se izgled zgrade vrati u prvobitno stanje, objašnjava Vasić Petrović. Zoki i Nena Sporno osvetljenje na lokalu; foto: ipetitions.com

Komentar vlasnika nismo dobili jer broj telefona ćevabdžinice koji se nalazu u imeniku „nije u funkciji.“

Odobrenje Zavoda neophodno je i za postavljanje osvetljenja i svetlećih reklama na fasade zgrada pod zaštitom države.

Uz konstataciju da osvetljenje na ulazu u ovaj lokal „potpuno odudara od arhitektonskog konteksta“ i „predstavlja ruglo“, grupa Nišlija pokrenula je online peticiju za njegovo uklanjanje koju je do sada potpisalo više od 500 ljudi.

U obrazloženju piše i da je „nedopustivo da jedna kič estetika upropasti utisak svih prolaznika, turista i gostiju grada Niša.“

U Društvu arhitekata Niša kritikuju svako „neukusno“ reklamiranje i naglašavaju da sličnih primera u gradu ima mnogo. Na isti način „ukrašene“ su i pekare, kazina, kafići, kiosci sa hranom...

- Protivimo se svakom neukusu, pogotovo kada se komercijalno reklamiranje odvija tako da ugrožava objekte koji imaju visoku arhitektonsku vrednost i pod zaštitom su države – kaže sekretar Društva arhitekata Niša Zoran Čemerikić

Zgradu na Trgu kralja Milana, u kojoj se danas nalazi niz lokala, 1882. godine podigao je niški časovničar Stratimir Mijović. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lik iz centra

    13:06 // 28. 5. 2013.

    ljudi,koja inspekcija ce ovo da ispita?jel to ona ista inspekcija,koja jede kod ovakvih ugostitelja za dzabe?u nisu se gradi sve,ako imas pare,i veze s politicarima.

  • Jelena

    08:54 // 28. 5. 2013.

    A moglo je i ovako:
    https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/988243_521714207865120_1838489826_n.jpg
    Taormina. Sicilija

    • theLab

      12:21 // 28. 5. 2013.

      FENOMENALNO!!!

  • Milivoj

    01:29 // 28. 5. 2013.

    Molim vas, zna se ko je Kiki Lesandrić. Mlađin drug iz benda pa ovde po Nišu treba svi da ga trpimo za Novu godinu i ostale praznike pored tolikih pevača! Dimljaci od roštilja da se uklone iz centra!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: