Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:03, 22. 11. 2016.

| Kultura

Klavir i horna u glavnoj ulozi na koncertu Niškog simfonijskog orkestra

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Ilustracija; foto: JV
Ilustracija; foto: JV

Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Milene Injac, održaće se 24. novembra od 20 sati. Kao solisti nastupiće Evica Radevska koja svira hornu a za klavirom će biti Ivan Bašić.

Milena Injac je diplomirala dirigovanje 1992. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na kome je magistrirala i i doktorirala. Osvojila je prvu nagradu na 3. Internacionalnom festivalu „Svet muzike“ u Italiji, dirigujući kamernim sastavom Niškog simfonijskog orkestra.

Nastupala je sa Beogradskom Filharmonijom, Operom Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom „Stanislav Binički“, Niškim simfonijskim orkestrom, brojnim orkestrima iz Crne gore, Sarajeva, Makedonije, St. Olban simfonijskim orkestrom u Velikoj Britaniji i održala nekoliko masterklas časova za mlade dirigente – stoji u biografiji.

Kao umetnički direktor i dirigent, sa Akademskim kamernim orkestrom SKC-a Niš, gostovala je na festivalima u Švedskoj, Grčkoj, Austriji, Bugarskoj, Italiji i Španiji. Dirigovala je svetsku premijeru savremene opere na zatvaranju Festivala „Progetto Musica 2004“ u Rimu.

Za klavirom će biti Ivan Bašić iz Beograda koji je muzičko obrazovanje započeo u MŠ „Konjović“, a ove godine je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Osvajao je brojne nagrade i priznanja, među kojima se izdvaja prva nagrada na takmičenju „F. Šopen“ u Rimu, što je bio i povod za nastup na završnom koncertu u tom gradu koje je prenosilo nekoliko evropskih radio-televizijskih stanica.

Pored nastupa širom Srbije i okolnih zemalja, održao je i solistički koncert na letnjem festivalu u Gmundenu (Austrija), a tokom 2015. je svirao resitale u Egiptu, Kairu i Aleksandriji. Dobitnik je nagrade časopisa „Muzika Klasika“ za najboljeg mladog umetnika-izvođača – piše u biografiji.

Evica Radevska koja svira hornu je rođena u Zaječaru, gde je završila osnovno muzičko obrazovanje i to na dva odseka, za klavir i hornu. Nakon završene gimnazije u Zaječaru, u Nišu je završila srednju muzičku školu na odseku za hornu i studije engleskog jezika na Filozofskom fakultetu.

Upisala je Muzičku akademiju u Novom Sadu, a studije horne je nastavila u Nišu. Osvajala je nagrade na međunarodnim takmičenjima i pohađala majstorkse kurseve kod eminentnih profesora. Kao član Niškog duvačkog kvinteta tokom deset godina, ona aktivno nastupa širom Srbije i učestvuje tri puta na NIMUS-u. Od 2008. godine radi kao profesor horne, kamerne muzike, i duvačkog orkestra u muzičkoj školi u Nišu – stoji u biografiji.

Koncert će pratiti dela Griga, Šuberta i Plumerija koja će umetnici izvesti u sali Niškom simfonijskog orkestra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: