Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:39, 3. 12. 2012.

| Kultura

Klint Istvud dolazi na Nišvil

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
Klint-Istvud-Nisvil-dzez-festival.jpg

Sin legendarnog američkog glumca Klinta Istvuda, Kajl, nastupiće sa svojim bendom na predstojećem Nišvil džez festivalu u Nišu.

Jedan dan niškog džez festivala 2013. godine biće proglašen za „Eastwood day“ festivala u čast velikog glumca i reditelja, ali i osvedočenog ljubitelja poznavaoca i propagatora džeza - Klinta Istvuda.

Kako pojašnjavaju organizatori, ideja za to nametnula se kada je pre par nedelja postignut konkretan dogovor o učešću sastava kontrabasiste, bas gitariste i kompozitora Kajla Istvuda, inače sina poznatog glumca, na predstojećem izdanju festivala.

- Od duhovite opaske direktora Ivana Blagojevića prema menadžmentu Kajla Istvuda, da je jedan od Nišvilovih uslov za nastup dolazak Kajla u pratnji roditelja, došlo se i do oficijelnog poziva Klintu Istvudu da bude gost Nišvilla 2013. godine.

Posle Monterej džez festivala, koji je pre nekoliko godina proglasio Dan Klinta Istvuda, inače višedecijskog člana borda ovog festivala, i Nišville će odati počast čoveku koji je kao reditelj jednog od najboljih fillmova na temu džeza „Bird“ (o jednom od najznačajnijih džez  muzičara Čarliju Parkeru), autor dokumentarnog filma „Piano blues“ o tradiciji blues klavira, ali i kao otac Kajla Istvuda – veoma zadužio muziki pravac koji je obeležio 20. vek.

Uostalom i njegov sin Kajl (44) kaže da je, zahvaljujući ocu, džez bio muzički background njegovog detinjstva.

Kajl često govori da se seća da je, dok je radio domaće zadatke, uvek u pozadini bila muzika velikana poput Djuka Elingtona, Kaunta Bejzija, Majlsa Devisa. S obzirom da je Klint Istvud jedan od najvernijih posetilaca Monterej džez festival, od prvog izdanja 1958. godine,  kada je postao otac, odlazak u Monterej je bio redovan  porodični izlazak.

Kao značajan benefit toga što ima poznatog oca, Kajl ističe to što je sa Klintom imao pristup u backstage Monterej festivala i priliku da se sretne i upozna sa Sarom Von, Majlsom Devisom, Dizijem Gilespijem i drugim velikanima.

Od 1998. godine i CD-a “From there to here” Kajl Isttvud  je pod svojim imenom objavio 5 albuma zaključno sa najnovijim “Songs from the Chateau”, a pisao je muziku i učestvovao u snimanju soundtrack-a za veliki broj očevih filmova: “Mistična reka”, “Devojka od milion dolara”, “Zastave naših očeva”, “Pisma sa Ivo Džime”, “Gran Torino”...

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kise

    09:01 // 5. 12. 2012.

    Kad vec dolazi , treba ga ostaviti za nacelnika SUP-a. Pa da vidimo posle , bato.....

  • Marko

    15:04 // 3. 12. 2012.

    @Pametan, tvoja mama se ne bi slozila sa tom konstatacijom!

  • Marko

    10:35 // 3. 12. 2012.

    Iz celog teksta nisam mogao da zakljucim da li a festival dolazi i Kliknt Istvud ili samo njegov sin!!

    • Pametan

      13:43 // 3. 12. 2012.

      Pa, kad si pglu :)

    • Aca

      16:11 // 4. 12. 2012.

      @Marko

      Na kraju ovakvih naslova obično stoji upitnik. Pitanje je da li je slučajno ili namerno izostavljen upitnik ili novinar nije umeo da složi tekst.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: