Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 20. 8. 2012.

| Kultura

Konstantinova palata zarasla u korov

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
konstantinova-palata.jpg
Konstantinova palata na izlasku iz Tvrđave

Na izlazu iz niške Tvrđave prema Gradskom polju, zarasla u korov i nisko rastinje nalazi se “Palata sa oktogonom” za koju pojedini arheolozi veruju da je bila palata Konstantina Velikog.

Ovo zdanje otkriveno je 1989. godine i tom prilikom arheolozi su pronašli velelepne mozaike i freske. Utvrdili su da palata koja je imala podno i zidno grejanje potiče iz 4. veka i da je mogla pripadati samo jednom čoveku, Konstantinu Velikom.

23 godine kasnije sve je zaraslo u korov, a zidine ove antičke palate samo se naziru kroz šiblje i gusto granje. konstantinova palata2 Visoko rastinje skriva antički spomenik

Više od dve decenije na ovom arheološkom lokalitetu nisu vršena nikakva istraživanja, a razlog je nedostatak finansijskih sredstava.

Prema rečima direktora niškog Zavoda za zaštitu spomenika Mileta Veljkovića od države su više puta tražena sredstva za konzervaciju i nastavak istraživanja, ali pozitivnog odgovora nije bilo, sve do sada.

Sredstva su obezbeđena, tender je raspisan krajem juna, a već je izabran i izvođač radova.

- Radove ugovara Direkcija za izgradnju grada, izvođač je izbaran i ugovor sa njim je potpisan. Radovi će biti završeni sa početkom jeseni - rekao je direktor Veljković.

Veljković je pojasnio da je igrom slučaja isti izvođač radova izabran i za konzervatorske radove na Arheološkom nalazištu Medijana koji bi trebalo da otpočnu danas. Po završetku tog posla, krenuće se sa konzervacijom Konstantinove palate.

konstantinova palata Zidovi nekada bili visoki 3 metra, a danas se jedva videZa taj posao arheolozi su predvideli dvadesetak dana, tako da je, ističe Veljković, realno očekivati da radovi budu završeni sa početkom jeseni.

Inače, zub vremena je učinio svoje. Naime, prema rečima Veljkovića, zidovi palate su 1989. godine bili visoki tri metra, a sada su upola niži, a pored toga su i zarasli u korov.

Ipak, sve bi trebalo da bude spremno za 2013. godinu i proslavu 1700 godina od Milanskog edikta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • LOGIČAR IZ NIŠA

    13:12 // 20. 8. 2012.

    Još jedan primer neodgovornosti. Kad su ga već otkrili, trebali su bar da ga zatrpaju i ne prepuste zubu vremena. Imenovati odgovorne, da se ista greška ne bi ponovila.

  • Krle

    12:40 // 20. 8. 2012.

    Sad ce JKP Gorica kao i za sve u gradu gde rastu mahovina i korov,reci da je neobavestena...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: