Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 23. 4. 2015.

| Kultura

Ljubići i krimi-romani omiljeni na jugu Srbije

Autor:Redakcija Izvor:Južne vesti
biblioteka
Beletristika najčešći izbor južnjaka; foto: Narodna biblioteka "Stevan Sremac" Niš

Roman “50 nijansi - siva”, dela Isidore Bjelice, Vesne Dedić, Gijoma Musoa, trileri Patersona i Kobena, romansirane biografije i epska fantastika natraženiji su u biliotekama u Leskovcu, Nišu, Pirotu, kao i Babušnici, Surdulici i Gadžinom Hanu.

Kako kažu bibliotekari sa juga na Svetski dan knjige, čitaoci najradije biraju “lako” štivo, biografije slavnih pisaca, slikara i sportista, dela popularne psihologije i knjige nagrađenih autora.

U većini gradova na jugu na vrhu čitanosti su oba dela romana “Spas” Isidore Bjelice, ljubavni i krimi-romani. Knjige najčešće iznajmljuju žene, penzioneri, kao i osnovci i srednjoškolci koji uzimaju školsku lektiru. isidora Jedna od najtraženijih knjiga u svim bibliotekama na jugu; foto:laguna.rs

Pored učenika sve veći broj članova su penzioneri, ali i ženska čitalačka publika, pa ne čudi što su među najtraženijim naslovima upravo ženski domaći pisci Jelena Bačić Alimpić, Vesna Dedić i Ljiljana Habjanović Đurović - kaže direktorka biblioteke u Surdulici Vesna Georgieva.

Ipak, ona ističe da je zanimljivo da se pored traženih dela beletristike sve češće traže i klasici - od Tolstoja, preko Andrića do Ćosića.

U prokupačkoj biblioteci su najaktivniji čitaoci žene srednje dobi, a najtraženiji naslovi su „Novi otac“ Ljiljane Habjanović- Đurović i romani Džejmsa Patersona „Meri, Meri“ i “Berlin“, kao i dela Nore Robertson „Srce od stakla“ i „Pali anđeo“.

Prema rečima bibliotekara Milorada Kostića, u Pirotu najviše čitaju stariji, a popularnost filma “50 nijansi - siva” kao i serija inspirisanih delima Mir-Jam, uticali su na to da ove knjige budu često želja čitalaca.

Možda je i logično što penzioneri više čitaju, jer imaju i više slobodog vremena, mada ima i dosta onih koji iznajmljuju knjige da im brže prođe vreme na poslu - kaže Kostić.

peterson S druge strane, u Gadžinom Hanu najvredniji čitaoci su đaci koji traže naslove za lektiru, ali i popularna dela kao što je biografija Novaka Đokovića.

U Narodnoj biblioteci Leskovac, posle knjige Isidore Bjelice najtraženiji naslov je ’’Ljubav sa Pink Panterom’’ Dejana Lučića, "Kuća sećanja i zaborava’’ Filipa Davida i  ’’Isusovi memoari’’ Vuka Draškovića.

Murakamijeva knjiga “Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća” najčitanija je u Nišu, a slede je roman “Tamo daleko” Vuka Draškovića i drama “Vreme kokoški” Dobrila Nenadića.

I dok se u većini gradova na jugu uglavnom čitaju noviteti, Svrljižani su naklonjeniji “proverenim” autorima poput Danije Stil, Sidni Šeldon i Džordža Orvela.


dzeremi “Džeronimo Stilton” popularan među najmlađima


Knjige o doživljajima Džeronima Stiltona najtraženije su u dečijim bibliotekama na jugu, a najčitaniji naslovi su i dela Uroša Petrovića i Dejana Aleksića, kao i knjige iz edicije "Pet prijatelja".

Predškolski uzrast čita sve naslove koji govore o avanturama Sunđera Boba, tinejdžeri čitaju epsku fantastiku, dok devojčice vole ediciju "Sestre po stilu" i naslove autorke Keti Kesidi - kažu u niškoj dečijoj biblioteci.

Popularni su i naslovi "Caca Faca", "Mia i vilenjaci" i "Tvrdi kolačić".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: