Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 14. 9. 2016.

| Kultura

Manojlović otvorio "Liffe", Štimcu nagrada za životno delo

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
Crveni tepih
Na crvenom tepihu likovi svetskih filmskih zvezda; Foto: D. M.

Deveti Internacionalni festival filmske režije "Liffe" počeo je sinoć u Leskovcu, a Slavku Štimcu je na otvaranju dodeljena nagrada “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju filma u svetu.

Jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, leskovačka publika videla je i u liku glavnog junaka filma "Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato" reditelja Srđe Penezića. Film je premijerno prikazan na otvaranju festivala, a učestvuje i u takmičerskom delu u sali leskovačkog Narodnog pozorišta. Nagrađen "Živojin Žika Pavlović" za Štimca; Foto: D. M.

Velika je čast dobiti jedno ovakvo priznanje koje u svom nazivu nosi jednog od najznačajnijih filmskih stvralaca Srbije i Jugoslavije. Živojin Pavlović je meni posebno drag, ne samo zbog svog velikog doprinosa filmu, već i njegove lične hrabrosti i doslednosti koja ga je vodila tokom njegovog bogatog stvaralačkog života - kazao je Štimac.

Festival je otvorio još jedan velikan domaćeg glumišta - Miki Manojlović. On je podsetio na  besprimernu hrabrost i mudrost velikog reditelja čije ime nosi ova prestižna nagrada. 

Žika Pavlović je rodonačelnik jednog filmskog pravca koji će zauvek ostati zabeležen u svetskoj kulturnoj baštini kao specifično naš, jugoslovenski i srpski umetnički pravac crni talas. Zato nije samo fraza kada kažem da je za mene izuzetna čast ukazano priznanje - kazao je Manojlović.


12 filmova, 7 premijera

Otvaranje Festival traje do 17. septembra; Foto: D. M. Kako su najavili umetnički direktor festivala, reditelj Darko Bajić, i selektor kritičar Milan Špiček, u takmičarskom programu je 12 ostvarenja iz regiona, od kojih će sedam biti premijerno prikazani u Srbiji.

Domaći filmovi koji ulaze u trku za nagrade pored Penezićevog "Dobrice" su i "Otadžbina" Olega Novkovića, "Dobra žena" Mirjane Karanović i "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića. Iz Hrvatske stižu "S one strane" Zrinka Ogreste, "Imena višnje" Branka Šmita i "Sve najbolje" Snježane Tribuson.

Makedoniju predstavljaju "Lazar" Svetozara Ristovskog i "Deca sunca" Antonija Mitrikevskog, BiH "Naša svakodnevna priča" Ines Tanović, Sloveniju "Šiška delux" Jana Cvitkoviča. Tu je i film "iznenađenja" - "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, koji je u Montrealu dobio nagradu za najbolji film, a u Leskovcu će imati evropsku premijeru.

Gran pri "Živojin Žika Pavlović" najboljem reditelju, kao i drugu i treću nagradu za režiju, i nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu "Zlatni lešnik", dodeliće tročlani žiri - reditelji Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, i glumica Nataša Ninković


Na crvenom tepihu Merlinka i Čarli Čaplin

Crveni tepih Svetske zvezde na crvenom tepihu; Foto: D. M.Duž Ulice Koste Stamenkovića, isrped gradskog Narodnog pozorišta, na otvranju festivala filmske režije LIFFE, Leskovčani su mogli da upoznaju i slikaju se sa likovima Merlin Monro, Čarli Čaplinom, Al Paćinom, Skarlet O'Harom, Klerkom Gejblom, a na kaubojskoj kočiji ulicom će prodefilovao i Džon Vejn. 

Najpoznatije svetske filmske zvezde i junake oživeli su glumci leskovačkog Narodnog pozorišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: